De blockchain zal onze manier van werken drastisch veranderen

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 18 juli 2019
Reacties gesloten

Dat het nieuwe werken en technologische inspanningen vaak hand in hand gaan, hoeven we jou vast niet te vertellen. Maar het zijn heus niet alleen tools zoals Sharepoint en de hosted desktop die het nieuwe werken vorm weten te geven. Ook de blockchain kan daaraan bijdragen. Volgens sommige experts zou de blockchain zelfs de volgende grote stap kunnen zijn en zou het een revolutionaire wijziging van de werkomgeving inluiden. Wat als we de blockchain inzetten binnen ondernemingen en daar de ondernemingsdata, projecten en werknemers mee verbinden? Dan krijgen we een wereld boordevol potentieel, zoveel is duidelijk.

De beste werknemer voor de job

Het vinden van de juiste werkkracht is lang niet altijd even eenvoudig. HR-medewerkers moeten cv’s screenen, met elkaar vergelijken en diverse sollicitatiegesprekken voorbereiden. Helemaal neutraal blijkt dat zelden te zijn, waarbij kandidaten met de gladste tong steeds een streepje voor lijken te hebben.

Het nieuwe werken is echter ook de beste werknemer voor de job vinden, opdat iedereen zich maximaal kan ontplooien. En daaraan zal de blockchain bijdragen. De blockchain zal immers correcte gegevens bijhouden met betrekking tot de opleiding, ervaring, scholing en projecten. Zo krijgt elke medewerker een value passport en wordt het, door het analyseren van de beschikbare data, veel eenvoudiger om individuen aan praktische rollen te koppelen. Bovendien kan de blockchain data aanleveren in het kader van het nieuwe beoordelen, waarbij medewerkers steeds vaker verantwoordelijk zullen zijn voor hun eigen prestaties.

In de eerste plaats gaat het om een interne evolutie, waarbij bestaande medewerkers evolueren naar het best passende functieprofiel. Maar waarbij ook zelfontplooiing wordt gestimuleerd. Hiernaast verwacht men een daling van de wervingskosten met factor drie tot vier, waardoor jobhopping waarschijnlijk een nog wijdverbreider fenomeen zal worden. De tijd dat we ons aan een enkele werkgever verbonden, behoort zo echt wel tot het verleden.

Een verhoogde cyberveiligheid

Er zijn nog tal van sectoren waarbij de verregaande vrijheid van het nieuwe werken louter een utopie is. Diverse factoren liggen aan de basis daarvan, maar vaak gaat het toch over cyberrisico’s. Vooral indien het gaat om gevoelige gegevens plaatst men liever niet een en ander in de cloud. Echter kan de blockchain daar verandering in brengen, net omdat het ook op vlak van cyberveiligheid zo doeltreffend is.

We hebben het uiteraard over het consensusmechanisme dat achter de blockchain verscholen gaat. Dit consensusmechanisme kan diverse zaken uitvissen. Zo kan de blockchain controleren of een transactie al dan niet is uitgevoerd. Of zo kunnen partijen hun Bitcoin Code ervaringen delen om aldus de betrouwbaarheid ervan na te trekken. En in een nog ander geval kunnen ze een gebruiker helpen te authentiseren, om vervolgens te bepalen of de gebruiker al dan niet toegang krijgt tot de systemen. In het laatste geval helpt het consensusmechanisme fraude en onrechtmatige toegangsverschaffing te voorkomen, waardoor het nieuwe werken ook in cybergevoelige sectoren kan floreren.

Blockchain veranderingen

Meer slagkracht en voortvarendheid

Hoewel werknemers steeds meer vrijheid krijgen, mogen ze de onderneming niet zomaar juridisch binden. Zeker bij grotere transacties behoort dat tot het alleenrecht van een handvol bestuursleden. En dat heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan vertrouwen. Juridische overeenkomsten worden nu eenmaal eerst door een legertje advocaten uitgespit.

Men verwacht dat de blockchain ook daar verandering in zal brengen. Er zijn reeds diverse blockchaintoepassingen met zogenaamde smart contracts waarbij vastgelegde digitale regels de transacties afdwingbaar maken. Dat schept extra vertrouwen en duidelijkheid, waardoor medewerkers ook juridisch steeds meer slagkracht zullen krijgen.

“Cutting out the middleman”, zo omschreven ze het in het recent onderzoek van PWC. Steeds vaker zullen juristen, accountants en banken immers uitgesloten worden. Hierdoor zullen operationele kosten dalen en zullen werknemers de vrijheid van het nieuwe werken maximaal in kunnen zetten. Maar laten we bovenal afsluiten met een concluderend citaat uit datzelfde onderzoek: “Terwijl de integrale impact van de blockchain tijd nodig heeft om zich te uiten, moeten bedrijven nu al op de kar springen – of binnen enkele jaren tegen een onheuse technologische achterstand aankijken.”

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten