De gouden formule van Het Nieuwe Werken

De gouden formule van Het Nieuwe WerkenZolang er mensen en organisaties bestaan is er een zoektocht naar betere, mooiere, zinvollere en efficiëntere manieren van (samen)werken. Zowel mensen als organisaties evolueren en ontwikkelen zich immers continu. In deze blog geef ik aan hoe een ontwikkeling als Het Nieuwe Werken een hefboom kan zijn om te komen tot een moderne organisatie. Met behulp van een formule – misschien wel een gouden formule.

In de huidige tijd volgen de veranderingen elkaar steeds sneller op. Direct in contact staan met klanten is dan ook essentieel. De kosten van informatietechnologie nemen af en de technologische mogelijkheden nog iedere dag toe. De arbeidsmarkt wordt verrijkt met nieuwe generaties met nieuwe ideeën, mindsets en vaardigheden die we moeten benutten. Daarnaast wordt de motivatie en noodzaak om duurzamer te werken steeds groter. Als gevolg van deze ontwikkeling ontstaat bij steeds meer organisaties de wil om te moderniseren.

In onderstaand overzicht enkele typeringen van een moderne werkstijl:

Van Naar
Management-
en werkstijl
Controle op aanwezigheid Resultaatgericht
Hiërarchie Toegankelijkheid en verbinding
Vaste regels en procedures Keuzevrijheid binnen kaders
Uniformiteit Ruimte voor diversiteit
Proces centraal Mens centraal
Kennis Beschikbaar op aanvraag Altijd en overal beschikbaar, tenzij…
Communicatie Direct en synchroon communiceren Kennis delen en ook asynchroon communiceren
Werk/ privé Werk als onderbreking van mijn privé Werk is een zinvol onderdeel van leven
Werkplek Op één plek werken Op de beste plek werken
Inefficiënt gebruik kantoor Efficiënt gebruik ruimte
Traditioneel kantoor Kantoor als ontmoetingsplaats
Technologie Technologie beschikbaar bij discretie van management/ regels Altijd en overal toegang,
tenzij…
Mobiliteit Standaard reizen naar werkplek Alleen reizen indien nodig

 

Integrale aanpak Het Nieuwe Werken

In een eerdere blog schreef ik al voorstander te zijn van een integrale aanpak voor Het Nieuwe Werken. HNW is niet nieuw en zeker geen doel op zich. Wel kan een implementatie van Het Nieuwe Werken, mits goed aangepakt, een mooie hefboom zijn om te komen tot een moderne organisatie. De integrale aanpak is ook uit te drukken in een formule.

  • In Het Nieuwe Werken ontrafeld wordt gesproken over: HNW = B(ricks) x B(ytes) x
    B(ehavior)
  • Franklin Covey spreekt over: HNW = (B(ricks) + B(ytes)) x B(ehavior)
  • Anderen pakken daar nog procesaanpassingen bij; wat wordt: HNW = B(ricks) x
    B(ytes) x B(ehavior) x P(rocess)

Welke formule je hanteert, maakt niet zo veel uit. Elke formule geeft weer dat voor het behalen van het beste resultaat je de juiste combinatie van Bricks, Bytes en Behavior moet zien te vinden.

Organisaties blijven in beweging, nu met Het Nieuwe WerkenEen eenvoudig voorbeeld ter toelichting. Enkel iPads of smartphones uitdelen en niets doen in de fysieke omgeving of aan gedrag scoort volgens de formule 5 x 1 x 1 = 5. Spreek je gelijktijdig met de uitrol van iPads en smartphones af om digitaler te gaan werken en tref je ook in de fysieke omgeving aanpassingen (bijvoorbeeld minder printers, andere werkplekken) dan kun je een score behalen van 5 x 5 x 5 = 125.

9 x 3 x 3 = 81

Andersom geldt natuurlijk ook dat een fantastische workshop voor een bepaalde gedragsverandering prima een 9 kan scoren, maar met bijbehorende aanpassingen van de Bricks en Bytes een 9 x 3 x 3 = 81. Een integrale aanpak geeft enerzijds de mogelijkheid tot het vertonen van nieuw gedrag en dwingt anderzijds bepaald nieuw gedrag af, cq maakt oud gedrag onmogelijk. Twee voorbeelden.

* Als je de vrijheid biedt om op andere locaties te werken en videoconferentie mogelijk maakt, zullen er medewerkers en managers zijn die daarvan gebruik gaan maken. Hiermee ontstaat al de noodzaak tot op afstand samenwerken. Dit maakt controle op aanwezigheid moeilijker en noopt daarmee dus tot het maken van resultaatafspraken.
* Sociale media toepassen in het werk zorgt voor transparantie en een betere verbinding met de klanten. Natuurlijk maak je daar indien nodig met elkaar afspraken over – veelal betreffen dit gewoon common sense-afspraken.

Een moderne stijl van werken

De zoektocht naar betere, mooiere, zinvollere en efficiëntere manieren van werken is nooit klaar. Het Nieuwe Werken kun je gebruiken door met een zo maximaal mogelijke score op Bricks, Bytes en Behavior een beweging in gang te zetten naar een moderne werkstijl. Nadat de beweging op gang is zul je daar aandacht aan moeten blijven schenken. Het momentum creëren met een combinatie Bricks, Bytes en Behavior is in veel organisaties mogelijk, omdat er op individuele gebieden vaak al initiatieven lopen. En hoe groter en kwalitief beter het momentum, hoe sneller en bestendiger de verandering naar een moderne organisatie.

Kijkt u naar de ontwikkelingen die reeds gaande zijn in uw organisatie en overweegt u die te combineren? Creëert u al momentum met de gouden formule?

Deel dit artikel met anderen
Albert Roelofswaard - Partner bij Bureau Doenkers
Albert Roelofswaard ondersteunt organisaties bij de implementatie van strategische veranderingen zoals Het Nieuwe of Anders Werken. Albert was onder andere werkzaam als programma manager voor Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL.
Bekijk de website Samenwerken tussen Organisaties en zijn linkedin profiel, voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

12 reacties


    Greet Pipijn zegt:

    Boeiende invalshoek
    heb wel nog nooit in mijn hele carriere een workshop meegemaakt die gedragsverandering bereikt, enkel maar bewustwording
    en alhoewel bewustwording noodzakelijke eerste stap is voor verandering, leidt het bij 95% vd mensen niet naar nieuw gedrag (zoals ingredienten hebben voor een gerecht noodzakelijke eerste stap is, is leidt het hebben van ingredienten niet automatisch tot een lekkere cake!)

    Greet ings!
    Greet Pipijn
    #emotioneleintelligentie

      Albert Roelofswaard zegt:

      Beste Greet, dank voor je reactie. Inderdaad workshops voor gedragsverandering zijn een stap en dus van belang om in te bedden in totale verandering. In het kader van de metafoor van koken is het Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken van Roland Hameeteman, http://bit.ly/aLbXVR, een aanrader 

    Ian Foulds zegt:

    Leuk stuk,

    Het gaat echter altijd veel verder dan alleen smarphones, laptops en persoongebonden items.
    Wat te denken van bijvoorbeeld tijdens het inchecken op kantoor in 1 oogopslag zien waar een werkplek vrij is of waar je collega’s zitten? (Op de beste plek werken) Digitalisering van de benutting en bezetting van vergaderzalen (efficient gebruik maken van de ruimte).

    Het geeft alleen maar aan dat HNW indd niet een doel is, maar een middel. Plus dat het een enorm containerbegrip is. HNW in een ziekenhuis is totaal anders dan HNW in een verzekeringskantoor. Maar het doel blijft zo goed als identiek.

    Ian Foulds

      Albert Roelofswaard zegt:

      Beste Ian, fijne reactie. En het is ook nog eens leuk werk om samen met een organisatie uit te zoeken hoe ze het beste hun voordelen uit Het Nieuwe Werken kunnen halen. En aangaande dat container begrip, iedereen kan zelf kiezen om het anders te noemen als dat helpt.

      letshare.com zegt:

      Goed verwoord. 

      Ik doe veel onderzoek naar nieuwe media en communicatie en ik zie om mij heen dat er steeds meer behoefte is om digitale middelen slim in te zetten in het werk . Digitalisering en daarmee optimalisatie van de benutting en bezetting van werkruimte en vergaderzalen kan al door middel van verschillende tools zoals met LetShare. 
      Zo zie je hoe een online community ervoor probeert te zorgen dat onbenutte werkplekken onderling kunnen worden opgevuld door ze online beschikbaar te stellen. Erg verfrissend, vind ik zelf. Werk je in Den Haag en heb je een afspraak in Amsterdam? Dan boek je van tevoren een werkplek bij een kantoor in de buurt van jouw afspraak waar je nog even geconcentreerd kunt flexwerken. Zo heb je een netwerk aan werkplekken op verschillende locaties binnen handbereik. Door met elkaar te delen bereik je meer is het idee. 

      Ik ben erg nieuwsgierig naar watvoor andere creatieve concepten er in de komende tijd ontwikkeld worden mbt Het Nieuwe Werken!

      Karlijn M
      @Karlijnonline:twitter 

    CarolienGl zegt:

    Leuke blog en zeer waar wat je schrijft. Wij waren tot dezelfde conclusie gekomen en hebben daarom een soort HNW veranderaanpak ontwikkeld 🙂

      Albert Roelofswaard zegt:

      Beste Carolien, leuk om te horen, dank voor je reactie. Ben benieuwd hoe jullie aanpak er uitziet. Kun je daar wat van laten zien?

    Maarten zegt:

    onderstaand overzicht enkele typeringen van een moderne werkstijl ? had het niet allang zo moeten geweest zijn ?? is dat een goude formule ? denk dat we beter de hokjesgeesten vaarwel kunnen zeggen en de wilbillies uit de tweede kamer terug naar limburg kunnen sturen. Het nieuwe regeren met tweet voor de burger misschien… ?

    Bastiaan zegt:

    Albert, maar wat is een maximale score? Hoe bepaal je of een B een 9 of een 3 heeft bij je gouden formule. Of is dit slecht om aan te geven dat je op alle punten goed moet scoren? Zorg voor duiding door het de medewerkers te vragen, zeg ik dan. #factor4index

      Albert Roelofswaard zegt:

      Hi Bastiaan, dank voor je reactie. Formule zoals ik hem gebruik in deze blog is niet wetenschappelijk bedoeld en meer metaforisch, het is denk ik ook niet uit rekenen :-). Factor4index is zeker goed bruikbaar hulpmiddel tijdens een verandertraject.

        Geert Pante zegt:

        Wetenschappelijk of niet, 5 x 5 x 5 is 125, niet 75 🙂

          Albert Roelofswaard zegt:

          Na een lang redactievergadering en zes keer narekenen hebben we de uitkomst aangepast. Dank voor je oplettendheid.