De grootste voor- en nadelen van thuiswerken

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 28 augustus 2017
Reacties gesloten

Thuiswerken wordt steeds populairder. Steeds meer mensen werken een dag of meer per week thuis. Steeds meer bedrijven bieden ook de mogelijkheid om thuis te werken, door bijvoorbeeld te faciliteren dat je vanuit huis op het bedrijfsnetwerk kunt inloggen. Maar thuiswerken kan ook nadelen hebben.  We zetten er een aantal op een rijtje, maar er zijn meer tips over thuiswerken.

1. Niet in de file

Als je met de auto naar je werk gaat en dagelijks in de file staat dan is thuiswerken een verademing. Filerijden is erg stressvol, zeker als het een dagelijks terugkerend fenomeen is. Je moet dan standaard eerder van huis dan de normale reistijd en daarmee duurt je werkdag dus ook een stuk langer. Zeker als je ook aan het eind van de werkdag op weg naar huis opnieuw in de file mag aansluiten. Los van de file bespaar je brandstof en daarmee draag je ook bij aan een schoner milieu.

2. Je eigen tijd indelen

Als je thuis werkt kun je grotendeels je eigen tijd indelen. Misschien moet je op bepaalde tijdstippen bereikbaar zijn voor overleg of voor klantencontacten, maar daarbuiten kun je vrijuit je gang gaan. Dat is een voordeel maar tegelijk ook een nadeel. Je loopt namelijk het risico dat je moeilijker los komt van je werk als je thuis werkt. De verleiding om dat rapport ’s avonds om half tien toch nog maar even snel af te maken is soms groot, terwijl je eigenlijk je uren voor die dag al gemaakt hebt.

3. Thuiswerken heeft ook voor het bedrijf voordelen

Wanneer je als werkgever je medewerkers deels thuis laat werken dan kun je besparen op je bedrijfskosten. Je hebt misschien minder werkplekken nodig omdat je medewerkers gebruik maken van flexplekken en niet allemaal tegelijk aanwezig zijn op kantoor. Als er een ruimte leeg staat kun je daar het licht en de verwarming uitschakelen. Ook dat bespaart kosten.

4. Thuiswerken met jonge kinderen

Wil je thuis werken terwijl je nog jonge kinderen hebt die nog niet naar school gaan, dan kan dat een groot nadeel zijn. Je komt niet echt aan werken toe als je baby huilt of als je dreumes om de vijf minuten aandacht vraagt. Beschouw een thuiswerkdag dan ook niet als een dag waarop je op de kinderopvang kunt besparen. Werk is werk, ook als je thuis bent. Beschouw zo’n dag dan ook als ene gewone werkdag en neem maatregelen om ongestoord en efficiënt te kunnen werken.

5. Je thuiswerkplek

Als je thuiswerkt moeten de faciliteiten goed zijn. Je kunt met je tablet op schoot op de bank gaan zitten, maar dat zal niet lang goed gaan. Zorg dus dat je een goede werkplek hebt met een bureau, een goede laptop en goede verlichting. Goede ergonomie zorgt ervoor dat je minder snel lichamelijke klachten krijgt en het werken beter kunt volhouden. Veel bedrijven stellen dan ook eisen aan een thuiswerkplek. Alleen als je aan de voorwaarden voldoet krijg je toestemming om thuis te werken. Overleg hier dus over met je leidinggevende.

 

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten