De Koning gaat thuiswerken

Door Henny van Egmond van Yolk bv - 21 november 2014
Reacties gesloten

Het was maar een klein berichtje in de krant. Er waren nauwelijks reacties, maar voor de voorstanders van het thuiswerken was het misschien wel het mooiste nieuws van de afgelopen jaren. Koning Willem Alexander gaat thuiswerken. Nou ja, thuiswerken, hij krijgt een noodgebouw – kosten 4 ton – in zijn tuin waar hij kan werken totdat Paleis Huis ten Bosch is gerenoveerd. Daar gaat hij met Maxima en de drie dochters wonen.

Koning
Ik was eerlijk gezegd verbaasd over het bericht. Niet over het feit dat onze koning, net als zoveel leiders in organisaties, allang tijd- en plaatsonafhankelijk en activiteitgerelateerd werkt. De leiders van nu werken op de achterbank van hun auto met chauffeur, ze werken op reis in hotelkamers, ze hebben voor hoog bezoek een representatieve ontvangstruimte, voor de interne overleggen een wat gewonere vergaderzaal. En de topmanager wil graag ook wel eens thuiswerken, zeker als er nog jonge kinderen zijn. Het enige wat ze meestal niet doen is de ruimten die zij slechts af en toe gebruiken delen met de gewone medewerker.


huis ten bosch
Noodgebouw van 4 ton

Willem Alexander verschilt in wezen niets van die topmanagers. Hij heeft het paleis op de Dam voor de officiële ontvangsten van andere vorsten en staatshoofden, hij gaat naar Paleis Noordeinde om te werken als hij tenminste niet op staatsbezoek is, ergens een lintje doorknipt of staat te juichen in een stadion ergens op de wereld. Nu wordt Huis ten Bosch verbouwd en zijn alle lakeien en andere werknemers van onze koning gehuisvest op het Noordeinde. En wat blijkt? Er is geen plekje meer voor Willem Alexander. Dus bouwen we maar een noodgebouwtje van 4 ton, dat een jaar of drie (!) wordt gebruikt. Het woord noodgebouw klinkt overigens in relatie tot het bedrag best raar. Met dat geld kun je ook twee eengezinswoningen neerzetten.

Keukentafel
Ik heb altijd gedacht dat onze koning als hij werkt vooral gesprekken heeft, koninklijke besluiten moet ondertekenen en wekelijks een kopje thee moet drinken met de premier. De Eikenhorst in Wassenaar, waar de Koning woont, heeft een woonkamer van 7 bij 15, een eetkeuken, een bibliotheek en naar verluidt zoveel logeerkamers dat er 8 gasten tegelijk kunnen blijven slapen.

Me dunkt, dat kopje thee met Rutte, het tekenen van die paar besluiten en af en toe dat gesprekje met een adviseur kan toch ook wel aan de keukentafel? Zo doen de meeste thuiswerkers dat, Willem-Alexander.

Henny van Egmond is spreker op het komende Over Het Nieuwe Werken Congres op 4 december. Hij neemt u mee naar de toekomst. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van Het Nieuwe Werken? Wat is de volgende stap?

Deel dit artikel met anderen
Henny van Egmond - Managing partner
Henny van Egmond was programmamanager van Rabo Unplugged. Vanaf 2009 is hij zelfstandig adviseur en partner bij Yolk. Hij adviseert diverse bedrijven en overheidsorganisaties over het nieuwe werken, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker op congressen en symposia en hij geeft workshops over modern werken, leiderschap en veranderen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten