De mooie beloftes van Het Nieuwe Werken

Door Henny van Egmond van Yolk bv - 19 september 2017
Reacties gesloten

We werken massaal over. Mannen iets meer dan vrouwen, maar in de praktijk geven we per persoon 3.200 euro per jaar cadeau aan onze werkgevers. 21 miljard euro aan extra gewerkte uren zonder een cent loon. Het is de schuld van Het Nieuwe Werken en vooral van de ICT.

Laptop op schoot

Kun je het je nog herinneren toen Het Nieuwe Werken net op- kwam, zo rond 2005? Foto’s van lachende mensen in de zon, met hun benen in het water en hun laptop op schoot. Man en vrouw, beiden keurig in (mantel)pak, vergaderend aan een tafeltje op het strand. Het Nieuwe Werken? Dé oplossing voor de files en de onbalans werk en privé. En dé manier om resultaatgericht en productiever te gaan werken.

Mislukt?

Is Het Nieuwe Werken mislukt? Het lijkt er wel op als je hoort dat tal van bedrijven hun medewerkers weer verplichten hele dagen naar kantoor te komen. Wat is er toch met ons gebeurd dat al die mooie beloftes geen werkelijkheid zijn geworden?

Vrijheid van Het Nieuwe WerkenHet Nieuwe Werken gaat over het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid, zodat professionals zelf kunnen beslissen hoe zij hun werk het best kunnen doen. Helaas hebben veel organisaties een nieuwe werkstijl vooral concreet gemaakt in het verminderen van het aantal vierkante meters kantoor. Er is vaak niet geïnvesteerd in echte gedragsverandering.

En dat in een tijd waarin de ene technologische vernieuwing na de andere op de markt kwam. We hadden al zo’n moeite om onze mailbox bij te houden, maar nu moeten we ook continu Whatsapp in de gaten houden, op gepaste tijden een vrolijke opmerking maken op de interne Yammer en al die documenten opslaan in een projectsite op SharePoint of Google Drive.

Burn-out

De hele dag zit vol met prikkels en signalen, aan ons gewone werk komen we nauwelijks meer toe, ook niet aan die uitpui- lende mailbox. En dan moet je ook nog eens zoeken naar een werkplek of een locker, omdat je werkgever vooral heeft geke- ken naar de kosten en niet naar wat nodig was om op een goede manier activiteitgericht te werken.

Hoog tijd

Vind je het gek dat we overdag niet meer aan ons werk toekomen en dus met zijn allen overwerken? ’s Avonds, thuis, als het rustiger is geworden op je telefoon en in je mailbox, komen we pas toe aan ons echte werk. De realiteit van nu is dat de productiviteit van mensen niet toe- maar afneemt. Dat het aantal mensen met een burn-out hand over hand groeit en steeds jonger is. En dat de betrokkenheid in organisaties steeds verder daalt.

Het wordt tijd om Het Nieuwe Werken echt in te voeren.

Henny van Egmond is partner Yolk en dagvoorzitter van het congres Over Het Nieuwe Werken op 14 december. Meer weten over het congres? Kijk eens op congres.ohnw.nl.

Deel dit artikel met anderen
Henny van Egmond - Managing partner
Henny van Egmond was programmamanager van Rabo Unplugged. Vanaf 2009 is hij zelfstandig adviseur en partner bij Yolk. Hij adviseert diverse bedrijven en overheidsorganisaties over het nieuwe werken, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker op congressen en symposia en hij geeft workshops over modern werken, leiderschap en veranderen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten