De noodzaak voor Het Nieuwe Werken binnen de gezondheidszorg

Door Wilco Turnhout van Rapid Circle - 24 januari 2013
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken in de zorgTijd- en plaatsonafhankelijk werken zit een groot deel van de zorgverleners al in de genen, aangezien zij zorg verlenen ‘in het veld’. Een sociaal intranet en digitale mobiele werkplek kunnen er nu voor zorgen dat zorgverleners hun werk beter kunnen doen en hun verbondenheid wordt verhoogd.

De noodzaak daarvoor is wel duidelijk. Als de gezondheidszorg niet efficiënter wordt, zullen er in 2030 450.000 meer werknemers nodig zijn in de zorg en zijn de uitgaven volgens het Centraal Planbureau (CPB) gestegen van 11 naar 25 miljard in 2030.

Omdat een hogere efficiency niet ten koste mag gaan van de kwaliteit, zal de aandacht verlegd moeten worden om meer te doen met minder. Dit is alleen mogelijk door te vernieuwen, te innoveren en slimmer te werken. Bied de zorgverlener daarom de tools waarmee hij of zij betere toegang heeft tot informatie en beter kan samenwerken. En bied de cliënt en mantelzorger (bijvoorbeeld familie) op hetzelfde platform de mogelijkheid om zorg beter zelf uit te voeren en de zorgverlener te ondersteunen. Zo kunnen we een kleine bijdrage leveren aan vernieuwing van het werk. Over dit onderwerp werd 18 januari in Amsterdam gesproken tijdens een Zorg Roundtable.

Functionaliteiten

Binnen een mobiele sociale werkomgeving kunnen zorgverleners op een pc, of tablet en mobiel bijvoorbeeld:

  • Protocollen snel binnen handbereik hebben
  • Werkoverdracht rondom een cliënt doen
  • Teamoverleg hebben
  • Inzichten en werkgerelateerde zaken delen en afstemmen
  • Afstemmen met cliënt en familie
  • Toegang hebben tot roosters en route
  • Collega’s vinden en zien of zij nu beschikbaar zijn
  • Laagdrempelig toegang krijgen tot allerlei andere applicaties, zoals back-end, budgetten en elektronisch cliëntendossier (ECD/EPD)

Voordelen voor zorgverlener en zorginstelling

Dit is vanzelfsprekend geen onuitputtelijke lijst. De belangrijkste voordelen voor de zorgverlener zijn dat zij hun werk beter kunnen doen, kwaliteit kunnen leveren en van meer waarde kunnen zijn voor hun cliënten. Voor de zorginstelling zijn duidelijk voordelen te behalen. Informatievoorziening vanuit de kantoren en de teamleiding wordt persoonlijker, de zorgverlener zal zich meer verbonden voelen, kan efficiënter werken zonder in te boeten aan kwaliteit, en er komt meer ruimte voor samenwerking met mantelzorg (zoals familie) en met de cliënt zelf, en dus voor activiteiten die worden uitgevoerd door cliënten en familie.

Is dit Het Nieuwe Werken? Ik denk het wel. Sterker, ik denk dat dit een uitstekend voorbeeld is van slimmer werken, aangezien plaatsonafhankelijk werken voor veel zorgverleners logisch is en voor de anderen irrelevant. Instellingen in thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en jeugdzorg, allemaal zullen zij grote stappen kunnen maken met slimmer werken en dus met een Digitale Sociale Mobiele Werkomgeving.

Beschikbare platformen

Er zijn verschillende platformen die dit kunnen ondersteunen. Aangezien het platform het voorportaal moet worden voor samenwerken en informatie, maar zeker ook voor (laagdrempelige) toegang tot andere applicaties, is een breed platform een logische keuze. Veel CMS-systemen vallen af. Er zijn open source-platformen die breed genoeg zijn, maar op dit vlak te weinig hebben bewezen. Een Google-platform is snel in de lucht, heeft bewezen communicatietools die goed schaalbaar zijn en een App Store, waar specifieke bedrijfsapplicaties kunnen worden afgenomen. Microsoft biedt met Office 365 (onder andere SharePoint Online, Exchange Online en Lync) het breedste platform, waarmee je de gebruiker enterprise-applicaties, toegang tot andere systemen, communicatietools en samenwerking kunt bieden.

Privacy en veiligheid in de Cloud

Nu De Nederlandse Bank Office 365 heeft goedgekeurd voor financiële instellingen, zal Cloud vermoedelijk steeds serieuzer worden bekeken. Ook binnen privacygevoelige branches. Binnen Health Care zijn patiëntgegevens heilig. Hoewel iedereen naar elkaar kijkt zonder dat er een officiële uitspraak is van instanties over het wel of niet in de Cloud plaatsen van zorgsystemen, zijn er nu al ECD’s via de Cloud. En over werkgerelateerde informatie is er consensus: de Cloud is veilig. De grens lijkt te liggen op de lijn tussen zaken die ook met mantelzorg kunnen worden afgestemd en zaken waarvan de patiënt niet altijd wil dat mantelzorgers dat zien. Maar vanzelfsprekend verschillen de meningen hierover.

De noodzaak tot vernieuwing en Het Nieuwe Werken is volgens mij duidelijk. Een aantal zorginstellingen is al gevorderd op bovenstaande platformen, anderen zullen volgen.

Deel dit artikel met anderen
Wilco Turnhout - Oprichter en eigenaar van Rapid Circle
Wilco Turnhout is ondernemer, creatief met technische innovatie en is medeoprichter-eigenaar van Rapid Circle, dat zich specialiseert in het innoveren van samenwerking, communicatie en kennisdeling. Via Office 365 en SharePoint. Specialisaties van Rapid Circle zijn onder andere 'Slimmer Werken, Enterprise Social Networking, Mobiele Sociale Werkomgeving en Cloud-Apps'.
Zie zijn website en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten