De omslag van kantoor naar thuiswerken: hoe vitaal zijn je werknemers?

Door Danny Bijl van - 22 september 2021
Reacties gesloten

De omslag van kantoor naar thuiswerken is al enige tijd geleden en werknemers ervaren dat elk op een andere manier. Op kantoor is het mogelijk om personeel in de ogen te kijken en persoonlijke gesprekken te voeren. Ook zijn er vaak faciliteiten om sport te beoefenen om zo de levensstijl positief te beïnvloeden. Bij thuiswerk is er minder zicht op de gezondheid en vitaliteit van je werknemers, maar het is wel belangrijk om de vitaliteit van personeel goed in kaart te hebben. Dan is het namelijk mogelijk om indien nodig stappen te nemen en extra aandacht te geven aan het stimuleren van vitaliteit.

Belang van vitaliteit

Vitaal personeel is energiek, krachtig, fit en veerkrachtig. Het mag voor zich spreken dat vitaliteit van werknemers dan ook in elke organisatie van belang. Zo zijn vitale werknemers doorgaans meer gemotiveerd om het werk uit te voeren, is er sprake van een betere werkbeleving en is het personeel ook nog eens productiever. Vitaal personeel valt minder vaak uit dan werknemers die zich vermoeid voelen en alle kracht verloren lijken te hebben.

Verder is het zo dat vitale werknemers gemakkelijker omgaan met veranderingen en is deze groep meer betrokken bij de organisatie. Bij thuiswerk is de vitaliteit net zo van belang als op kantoor. Er zijn echter wel elementen bij thuiswerken die de vitaliteit doen verminderen. Bijvoorbeeld door een gebrek aan persoonlijk contact met collega’s of het gevoel er alleen voor te staan. Daarom is het extra belangrijk om bij thuiswerken de vitaliteit van werknemers te stimuleren en dat is op meerdere manieren mogelijk.

Vitaliteit bij thuiswerken stimuleren

Vitaliteit bij thuiswerken stimuleren

Een van de mogelijkheden om de vitaliteit te stimuleren bij thuiswerk is door goede randvoorwaarden te creëren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om personeel niet aan de keukentafel te laten werken, maar in ergonomisch kantoormeubilair te voorzien. Het is dan mogelijk om de werknemers in een optimale zithouding te laten werken. Dat voorkomt lichamelijke klachten die anders een negatief effect hebben op de vitaliteit van personeel. Het is om contact te stimuleren ook mogelijk om iedere dag met het hele team tegelijk aan de werkdag te beginnen. Dat kan door online een contactmoment op een vast tijdstip af te spreken.

Zo is het eveneens een optie om de lunchtijd met elkaar online door te brengen of om digitale koffiepauzes te houden. Op deze wijze blijven werknemers meer bij elkaar en bij de organisatie betrokken en dat verhoogt de vitaliteit. Voor leidinggevenden is er ook nog een rol weggelegd, omdat het leiden van een team dat thuiswerk een andere aanpak vergt. Wat dat betreft is de leiderschapsstijl aan te passen door op een meer actieve wijze met medewerkers in contact te blijven. Tot slot is het van belang om aandacht te besteden aan de gezondheid. Zo is het mogelijk om gezamenlijk te gaan sporten of om werknemers kennis te laten maken met het fenomeen van gezonde maaltijdboxen en een tijdelijk abonnement cadeau te doen om een gezonde levensstijl te promoten.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten