De paradox van Het Nieuwe Werken?
Bij Het Nieuwe Werken beoordeelt u mensen niet langer op hun werkstijl en gaat u er niet meer automatisch van uit dat iedereen op dezelfde manier informatie bestudeert en verwerkt. Bij HNW staan de mensen en hun vaardigheden op één en het werk op twee. Zolang dit gedaan wordt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de wijze waarop uw medewerkers dit doen – mits de manier waarop zij zich gedragen natuurlijk legaal en ethisch verantwoord is en in lijn met de normen van het bedrijf.
Reden waarom bij Het Nieuwe Werken dan ook geldt: wanneer u het scherpst denkt als u loopt, ga wandelen. Wanneer u uw werk ’s nachts het beste doet, ga vooral ’s nachts werken. En wanneer u een traditionele structuur nodig heeft, werk dan van 9 tot 5. Het maakt niets uit.
Het Nieuwe Werken-paradox
Bij sommige mensen zal hun instinct zeggen dat werknemers minder efficiënt en gefocust zijn wanneer het ontbreekt aan structuur. In de praktijk blijkt echter het tegenovergestelde waar te zijn. Exact de paradox van Het Nieuwe Werken. Geef mensen meer vrijheid en het gevolg is niet mínder focus, maar juist meer. Wanneer je mensen zelf de controle over hun tijd geeft om resultaten te boeken, dan zullen ze dit sneller doen. En beter.
Probleemmedewerker kan floreren
Een ander interessant bijeffect van Het Nieuwe Werken is dat er een nieuw licht wordt geworpen op de ‘probleemmedewerkers’. U kent deze medewerkers wel: ze zijn niet altijd vrolijk in vergaderingen, sluiten zich vaak wat af, of acteren in sociale situaties wat ongemakkelijk als de gesprekspartner niet ook dezelfde specialistische vaktaal spreekt.
Bij Het Nieuwe Werken kunnen deze mensen floreren. Er wordt namelijk niet langer gekeken naar hoe hun resultaat tot stand is gekomen, alleen dát het tot stand is gekomen. En het is niet zo dat de politiek van een bedrijfscultuur ineens weg is, maar wel dat de meer traditionele politieke spelletjes minder van waarde zijn aangezien er enkel en alleen wordt beoordeeld op resultaat. Als u produceert, produceert u! En hoe goed u dat doet, wordt gemeten op basis van doelen en verwachtingen die het hele jaar door worden vastgesteld en getest.
‘Ja maar… Nieuwe medewerkers en net afgestudeerde mensen moeten toch leren hoe het moet?’ HNW discrimineert niet op basis van leeftijd, geslacht, religie of hoelang iemand al werkzaam is in de organisatie. Sommige mensen zijn ouder en anderen zijn jonger. Dat is een feit. En misschien zijn sommige medewerkers pas gisteren begonnen met werken. Het maakt niet uit waar iemand staat in zijn leven of carrière, zolang hij zijn werk kan doen en resultaten kan boeken, werkt Het Nieuwe Werken.
Committeren aan resultaat én vertrouwen
Wanneer een bedrijf zich volledig committeert aan Het Nieuwe Werken, dan committeert het zich dus aan resultaat, maar zeker ook aan het geven van vertrouwen aan de medewerkers. Voor de meesten van hen is dit laatste voldoende, met als resultaat dat ze door de bank genomen hun normale uren blijven werken. Zoals ze altijd al deden. Wel vóélt het werken anders, ze weten immers dat ze – als ze zouden willen – de controle hebben over hun tijd en deze volledig kunnen vormen en indelen naar hún leven en hún wensen.
Met als resultaat dat medewerkers eigendom nemen in hun werk. Ze voelen zich betrokken en onderdeel van het bedrijf. Ze worden immers betaald voor het resultaat, waardoor ze zich meer als ondernemer gaan gedragen. En wat kun je je als bedrijf nou nog meer wensen?