De reden waarom de flexibele werkplek alleen maar groeit

Door Arjen Andeweg van - 8 oktober 2018
Reacties gesloten

Het bedrijfsleven is een wereld die constant verandert, er zijn steeds meer technologieën die bedrijven telkens weer naar een hoger niveau brengen. De zakelijke werkplek is in de afgelopen 10 jaar enorm veranderd. Hoe mensen werken en hoe ze willen werken wordt nu vooral bepaalt door flexibiliteit. Maar waarom is de flexibele werkplek een verschijnsel dat enkel en alleen maar groeit? En hoe lang zal deze groei nog doorzetten?

Wat is een flexibele werkplek?

Het woord ‘flexibel’ heeft een aantal verschillende betekenissen als het gaat om werken. Dus we beginnen met de werkruimte zelf. Een flexibele werkplek is een werkplek voor verschillende mensen en verschillende bedrijven. Ze kunnen de ruimte per maand of zelfs per dag huren door middel van een flexibel contract.

Bovendien kunnen bedrijven de ruimte gebruiken zoals ze zelf willen en betaal je enkel voor wat je nodig hebt. Zo bespaar je veel geld en kunnen medewerkers die liever thuis werken dat doen zonder dat het bedrijf onnodig extra huur betaald. Het is voor iedereen zo productief mogelijk en het is beter voor het nettoresultaat van het bedrijf.

Is er vraag naar flexibele werkplekken?

Het korte antwoord is een enorme ja, er is absoluut vraag naar dit soort flexibele werkruimte. Sinds 2013 is het gebruik van deze gedeelde kantoren wereldwijd verdubbeld en zijn ze nu goed voor ongeveer een derde van alle kantoorruimtes die je kunt vinden. Met zo’n vraag is het geen verrassing dat steeds meer van dit soort kantoren in plaatsen zoalsRotterdamAmsterdam en Utrecht verschijnen.

Maar misschien is de komende generatie nog wel belangrijker voor flexibele kantoorruimtes. Zij willen niet op dezelfde manier werken als hun ouders of grootouders, ze willen niet aan de sleur van negen tot vijf. De komende generatie gaat werken wanneer en hoe ze dat willen. Ze willen werken waar ze willen wat flexibele werkplekken mogelijk maakt.

Wie heeft flexibele ruimte nodig?

Hoewel iedereen baat kan hebben bij het gebruik van deze handige kantoren, zijn het meestal de technologiebedrijven die er het meest gebruik van maken. Dit zou kunnen komen doordat deze bedrijven altijd voorop lopen op het gebied van innovatie. Kleinere bedrijven en startups ondernemingen zijn ook erg populair met flexibele kantoorruimtes.

Wat is de toekomst van flexibele kantoorruimte?

Door de tijd heen is de behoefte aan flexibel werken alleen maar toegenomen. Flexibele kantoorruimtes vallen hier vierkant onder, waardoor bedrijven gemakkelijk en op goedkope wijze werkplekken kunnen krijgen. Flexibiliteit is beter voor iedereen, het geeft een hogere productiviteit en lagere kosten. Dat is niet alleen goed voor het bedrijf, maar ook voor de consumenten.

Met een enorme toename van 22 procent in de afgelopen zeven jaar (vergeleken met slechts een toename van één procent in standaard kantoorvastgoed) lijkt er in feite geen einde te komen aan de flexibele kantoorruimtes. Het zal niet lang meer duren voordat deze ruimtes de standaard worden in de vastgoedwereld.

Deel dit artikel met anderen
Arjen Andeweg -
Arjen Andeweg is online content specialist bij Flexas.nl en mede verantwoordelijk voor online marketing en communicatie. Tijdens zijn studie commerciële economie op het Windesheim in Zwolle, is hij vooral actief geweest met online marketing. Voor zijn scriptie is hij aan de slag gegaan bij Flexas.nl en heeft hij tijdens zijn afstudeerstage een baan gekregen bij het online marketing team van Flexas.nl.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten