De rollen omgedraaid

Door Job Hendriks van D-Signs Concept - 10 november 2014
Reacties gesloten

Verandering (afbeeding van stima.be)Op de werkvloer is er de laatste 20 jaar nogal wat veranderd. Dat geldt voor de meeste branches. De reclame en communicatie zijn daar een mooi voorbeeld van. Verschuivingen binnen organisaties vinden er altijd plaats, maar in dit gebied wel opvallend veel.

Met de komst van bijvoorbeeld de Apple in de jaren ‘90, zijn veel routines verdwenen. Waar nog zo’n ruim twintig jaar geleden elf specialisten nodig waren om een A4tje van schets tot gedrukte vorm te krijgen, doen we dit nu met de helft van deze vakmensen.

Op pad
Zo hoefde je vroeger als bureau ook niet echt op pad om werk binnen te halen. Niet dat je zomaar achterover kon leunen, je moest wel degelijk je best doen. Wanneer er zich een potentieel account aanmeldde, moest je ook deze aan je weten te binden. Vaak ging dat gepaard met een pitch. Deze (betaalde) pitches werden dan bij drie bureaus uitgezet en middels een briefing werd er gestart aan een voorstel voor bijvoorbeeld een campagne. Het voorstel dat qua creativiteit, kosten, kwaliteit en doelmatigheid het beste aansloot bij de wensen van de opdrachtgever, werd dan uiteindelijk de definitieve campagne.

Dat is allemaal veranderd. Het doen van een pitch heeft heel andere vormen aangenomen. Evenals het binnenhalen van werk. Als bureau ga je nu eerder zelf op pad. Lees dan vooral het digitale pad. Je onderzoek om een account tot het jouwe te maken begint in de meeste gevallen op het web. Je bent als communicatieadviseur nu veel beter in staat om te kijken wat een organisatie nodig heeft. Ziet de potentiële klant dat er in jouw verhaal toegevoegde waarde zit, dan is er een kans dat daar werk uit voortkomt.

Dit is óók ‘Het Nieuwe Werken’. Vroeger zocht de klant jouw bureau op en gaf zelf aan waar hij behoefte aan had, nu ga je op eigen initiatief naar potentiële klanten toe.

Vrijheid van Het Nieuwe WerkenHet Nieuwe Werken
Met de komst van ‘Het Nieuwe Werken’ is dit voor een groot deel ook voor medewerkers in grotere organisaties gaan gelden. Medewerker nemen zelf sneller het initiatief en beslissingen: Wat heeft dit project van mij nodig? Welke prioriteiten heb ik vandaag? Werk ik vandaag of morgen op de zaak? Met wie heb ik overleg nodig? Als ik vanmiddag naar de voorstelling op de school van mijn dochter ga, werk ik vanavond nog even door.

Deze vrijheden, die natuurlijk niet voor elke functie toepasbaar zijn, vragen wel om de juiste discipline. Medewerkers hebben bepaalde competenties nodig om op deze manier te kunnen werken: verantwoordelijkheid voor je eigen werkzaamheden, inschatten hoeveel tijd je werk kost, initiatief nemen, prioriteiten bepalen en zowel zelfstandig als ‘op afstand’ samen kunnen werken.

Competenties
Bezit je deze competenties, dan levert dat veel op in tijd en vrijheid voor de medewerker, maar ook in kostenbesparingen voor de werkgever. Door deze wijze van werken, kunnen werkgevers vierkante meters reduceren  met behoud van het aantal medewerkers én het vergroot vaak het plezier in het werk door de betere privé-/werkbalans en meer autonomie in het inrichten van het eigen werk.

Maar wat als een medewerker die competenties niet bezit? Of wat als medewerkers gewoon liever van 9 tot 5 op een kantoor zitten om opdrachten van de baas op te volgen? Werk3.0 pleit ervoor dat beide mogelijkheden aangeboden worden. Sommige mensen zijn nu eenmaal het gelukkigst en dus ook het productiefst met werk waarbij al die nieuwe mogelijkheden niet van toepassing zijn. En voor sommige functiegebieden is het geen optie om vanuit huis te werken of op andere tijden. Denk aan ‘de handen aan het bed’ in de zorg.

Transitiemodel Het Nieuwe WerkenOnline leermodule
Met een online leermodule kunnen organisaties hun medewerkers goed begeleiden bij de transitie naar Het Nieuwe Werken. Want hoe je het ook wendt of keert, de verantwoordelijkheid om mee te gaan in de transitie (of andere keuzes voor jezelf te maken) ligt bij medewerkers zelf. Medewerkers trainen om te kunnen omgaan met de veranderingen kan daar natuurlijk wel aan bijdragen. Omdat de leermodule online te volgen is, kunnen medewerkers – geheel volgens Het Nieuwe Werken – zelf bepalen waar en wanneer ze de module doorlopen.

Eenmaal op de hoogte van alle ins en outs van Het Nieuwe Werken kunnen de medewerkers goed voorbereid op de eigen afdeling over de veranderingen in gesprek gaan en goede onderlinge afspraken maken. Niet meer zomaar de verantwoordelijkheid van het management, maar de verantwoordelijkheid van iedereen: de rollen omgedraaid.

Op 4 december vindt in Nieuwegein het Over Het Nieuwe Werken Congres 2014 plaats. Dé plek waar iedereen die zich bezighoudt met Het Nieuwe Werken bij elkaar komt.  Hoe krijgt u management en medewerkers zover dat ze werkelijk anders gaan werken? Wat kunt u leren van verandertrajecten bij andere organisaties? Dát zijn de thema’s van dit congres. Hebt u zich al ingeschreven? Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel met anderen
Job Hendriks - Conceptueel vormgever
Job Hendriks is conceptueel grafisch vormgever, fotograaf en videoproducent. Werkt vanuit zijn studio op slechts 300 meter van het Scheveningse Noordzeestrand. Job werkt onder de naam D-Signs Concept | Vormgeving | Fotografie en ontwerpt alle denkbare grafische uitingen als huisstijlen, magazines – zowel conventioneel als interactief – en ontwikkelt naast fotografie en film ook websites in zowel HTML als Wordpress. Tot zijn klantenkring behoren kleine en grote organisaties die zowel nationaal als op de internationale markt opereren.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten