De tech-invloed op de gebouwde omgeving

Door Alex De Groot van VFM - 16 augustus 2017
Reacties gesloten

De laatste jaren is de gebouwde omgeving flink veranderd, onder andere door het nieuwe werken en de toegenomen leegstand. Daarnaast is sprake van veranderd denken over hoe de gebouwde omgeving zou moeten aansluiten op werkprocessen. Het gevolg hiervan zijn technologische ontwikkelingen zoals Bring Your Own Device (BYOD), connectiviteit, plaats onafhankelijk werken, mobiel werken en fraaie technische bouwwerken en inrichtingen. De vraag is: wat gaan al die talloze technologische ontwikkelingen binnen de gebouwde omgeving ons brengen?

Flexibiliteit

Een belangrijk thema is flexibiliteit. Trendwatchers Richard van Hooijdonk en Yuri van Geest voorspellen dat organisaties straks minder werknemers zullen hebben en dat meer sprake zal zijn van netwerken van kennis en kunde.
Deze netwerken zijn afdeling en zelfs organisatie overstijgend. Een netwerk of een community komt bijeen als een vraagstuk of project daarom vraagt en valt daarna weer uiteen.
De behoefte aan een flexibele omgeving die een organisatie in staat stelt straks zo te kunnen werken, komt hieruit naar voren.

Virtueel werkenNaar een virtuele kantooromgeving

Ray Kurzweil van Singularity University, en tegenwoordig ook Google, beschouwt de stedelijke omgeving als een concept dat langzamerhand achterhaald raakt.
Hetzelfde zegt hij over de kantooromgeving. Over een paar decennia zal je met behulp van VR (Virtual Reality) naar je werkomgeving ‘gaan’ en daarmee dus ook naar de gebouwde/stedelijke omgeving. Feitelijk zit je straks thuis maar ervaar je dat niet zo. Je teleporteert naar een virtuele omgeving.
De noodzaak om alle voorzieningen die je in een kantoor of stad nu bewust bij elkaar organiseert, is aan het verdwijnen. Dat geeft te denken over ruimtebehoefte en ruimte invulling.

Constante verandering

Met enkele tientallen jaren zullen wij dus veel in VR leven, een extreem vergevorderde wetenschap over de gezondheid van de mens bezitten en veel 3D/4D printen. Het eten zal uit de printer komen. Star Trek becomes reality…
Internet of Things en Big Data krijgen een nog grotere invloed op ons leven. Daarmee komen ook voice controlled commando’s aan bijvoorbeeld slimme apparaten en robots steeds dichterbij.

In de transitietijd tussen onze gebouwde omgeving nu, anno 2017, en de VR-omgeving over enkele tientallen jaren, zijn dit de aspecten waar huisvesting op moet anticiperen. Als we over vijf jaar alle mails/berichten dicteren aan onze devices, is het niet handig als we met 20 mensen in een open kantoorruimte werken.

Er gaan zaken veranderen, zoals verandering altijd constant is.

Dit  blog is eerder gepubliceerd op Facto.

Deel dit artikel met anderen
Alex De Groot - Consultant Projects & Consultancy
Alex de Groot is Consultant Projects & Consultancy bij VFM
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten