De toekomst van werk: Marissa Mayer versus Jason Fried

Door Albert Roelofswaard van Bureau Doenkers - 12 december 2013
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken strijdSinds de media berichtten dat Yahoos ceo Marissa Mayer thuiswerken niet meer toestond voor haar medewerkers, zijn er talloze opinies en reacties verschenen. Aan de hand van het standpunt van Marissa Mayer werd HNW meermalen doodverklaard, en vaak nog met een zucht van verlichting. Ook op deze HNWblog zijn er al diverse berichten verschenen, geïnspireerd op dit voorval.

In deze blog zet ik wat achtergronden op een rijtje en vergelijk ik Yahoo met 37signals en boegbeeld Marissa Mayer met Jason Fried. In tegenstelling tot Yahoo is 37signals tot in de haarvaten bezig met de toekomst van werken en organiseren. Lees, doordenk, becommentarieer en maak uw keuze.

Yahoo

Internetonderneming Yahoo is bekend van zijn webindex en zoekmachine opgericht in 1994 met het hoofdkantoor in Sunneyvale in Californië. Daarnaast is Yahoo in Amerika ook vermaard vanwege zijn mailservice en nieuwssites. Maandelijks bezoeken 700 miljoen gebruikers websites van Yahoo.

Yahoo had een thuiswerkregeling die medewerkers de mogelijkheid gaf vijf dagen per week thuis te werken. In de loop der tijd zijn de vrijheden opgerekt en de verantwoordelijkheden weggezakt. Volgens medewerkers waren er collega’s die meer tijd aan hun eigen bedrijf besteedden dan aan Yahoo.

37signals

37signals is een privaat softwarebedrijf, opgericht in 1999 in Chicago, Illinois. Bij de oprichting heeft het bedrijf zich gericht op webdesign en sinds 2003 op webbased applicatieontwikkeling. Een van de bekendste producten is Basecamp, software om op afstand samen te werken aan projecten. Basecamp kent wereldwijd miljoenen gebruikers. 75 Procent van de medewerkers van 37signals werkt, zoals ze het zelf noemen, remote (op afstand).

Per definitie werft 37signals haar personeel uit heel Amerika en zelfs wereldwijd. Enerzijds om de beste mensen te werven, anderzijds om support in alle tijdzones te kunnen bieden. Alles bij 37signals is erop gericht om volledig onafhankelijk van plaats- en tijd te kunnen werken. De managementstijl, de it-infrastructuur, de werkafspraken, de kennis, kunde en vaardigheden van de medewerkers, alles.

Marissa Mayer

Marissa Mayer is 38 jaar en heeft een Master’s Degree van Stanford University. Ze werkte onder meer dertien jaar aan aansprekende projecten bij Google. Halverwege 2012 werd ze – zwanger – ceo van Yahoo. Met het inmiddels beruchte memo kondigde ze onder andere aan dat thuiswerken voor de medewerkers niet meer was toegestaan. Ze stelde dat het voor Yahoo van belang is dat iedereen zijn schouders eronder zet en dat de creativiteit die ontstaat wanneer mensen bij elkaar op kantoor zijn daarbij hard nodig is.

BalansIronisch genoeg heeft ze, volgens dit bericht de laatste weken van haar zwangerschap gecombineerd met werken vanuit huis en na haar bevalling is er op kantoor een complete kinderopvang speciaal voor haar ingericht om werk en privé goed te kunnen combineren. Uiteraard is de drive bewonderenswaardig en ook weet ze zelf werk en privé slim te combineren, maar waarom alleen voor de topvrouw?

Jason Fried

Jason Fried is een denker over samenwerken, productiviteit en werken in zijn algemeenheid. Jason is medeoprichter van 37signals en coauteur van de klassieker REWORK en het recent verschenen REMOTE. Als medeoprichter en coauteur vraagt hij zich af of hij überhaupt wel iets in zijn eentje kan. Sommigen noemen zijn denken over de toekomst radicaal, zijn TED-talk: Waarom werken niet lukt op het werk heeft, alleen al bij TED, bijna 2,5 miljoen views.

In deze video en zijn boeken haalt Jason Fried duidelijk onderbouwd de vermeende voordelen van werken op kantoor onderuit door te wijzen op de hoeveelheid verstoringen die er zijn, onnodige vergaderingen, reistijd, enzovoort.

Marissa Mayer (Yahoo) versus Jason Fried (37signals)

Natuurlijk zijn Yahoo en 37signals verschillende bedrijven. Kritische lezers zullen zeggen dat Yahoo veel groter is en daaraan de conclusie verbinden dat Het Nieuwe Werken niet werkt voor grote organisaties. Ik denk dat de omvang van de organisatie niet het onderscheidende item is. Er zijn een paar verschillen die naar mijn idee van belang zijn in dit vergelijk.

37signals experimenteert vanuit een langetermijnvisie bezig maximaal met alle mogelijkheden en leert hoe je daarmee de toekomst van werken en organiseren kunt vormgeven.

Dit zal zeker niet allemaal vlekkeloos verlopen, maar de uitgangspunten die voor iedereen gelden zitten diep in de haarvaten van het bedrijf. Alles is erop gericht om de vaardigheden te ontwikkelen om alle werkzaamheden op afstand te kunnen uitvoeren en alleen wanneer het echt noodzakelijk is fysiek bij elkaar te komen. Dit maakt het bedrijf wendbaar, leuk om voor te werken en vanuit dat perspectief toekomstbestendig en voorbereid op verdere groei.

Thuis Het Nieuwe WerkenYahoo is een meer traditionele organisatie die in het verleden, om een populair werkgever te worden of blijven, thuiswerken heeft toegestaan als een van de arbeidsvoorwaarden. Het businessmodel van Yahoo en de resultaten staan onder druk en moet er wat gebeuren. Ik kan me voorstellen dat een aantal ingrepen nodig is om de organisatie op een andere koers te krijgen. Of de ingreep om het thuiswerken niet meer toe te staan Yahoo er op de korte termijn bovenop gaat helpen zal moeten blijken. In plaats van uit een visie structureel met de toekomst bezig te zijn lijken de ingrepen meer op kortetermijn-managementtrucjes. De verwachte effecten op tevredenheid van medewerkers en productiviteit lijken mij niet positief.

En u?

Verder blijkt uit onderzoek dat fysieke aanwezigheid samenwerken bevordert, maar dat dit alleen geldt voor een beperkte hoeveelheid mensen en op kleine fysieke ruimte.

Zoals te zien, zijn Marissa Mayer en Jason Fried compleet verschillende personen met organisaties in compleet verschillende situaties. Welke situatie en persoon passen het best bij uw omstandigheden en organisatie? Zou u met Jason Fried willen werken of voor Marissa Mayer? Wie is uw inspiratiebron en wie neemt u als voorbeeld als het gaat om de toekomst van werken en organiseren?

 

Deel dit artikel met anderen
Albert Roelofswaard - Partner bij Bureau Doenkers
Albert Roelofswaard ondersteunt organisaties bij de implementatie van strategische veranderingen zoals Het Nieuwe of Anders Werken. Albert was onder andere werkzaam als programma manager voor Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL.
Bekijk de website Samenwerken tussen Organisaties en zijn linkedin profiel, voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten