De veranderende wereld van geld: Bitcoin
Het online magazine Nieuwe Werken Blog geeft bezoekers informatie over de veranderende wereld van werk en organiseren. Maar ook de wereld buiten werk en organiseren is voortdurend aan het veranderen. Bijvoorbeeld als gekeken wordt naar geld. Waar eerder de geldmarkt bestond uit nationale valuta, is daar sinds een decennium een geheel nieuw fenomeen bijgekomen: cryptocurrencies. Cryptovaluta, ook wel cryptogeld genoemd, zijn digitale munteenheden die niet onder controle van een bank of ander centraal financieel systeem staan. Het is dus eigenlijk een alternatief geldsysteem voor reguliere geldsoorten. Bitcoin is de meest bekende crypto. Waarom kan het nu interessant zijn hierin te investeren?
Bitcoins kopen steeds populairder als investering
Cryptovaluta, bijvoorbeeld Bitcoin, kun je net als andere valuta zoals dollars of euro’s gebruiken om bijvoorbeeld onderling uit te wisselen, te wisselen voor andere valuta of er goederen of diensten mee te betalen. Crypto’s zijn als online betaalmiddel een alternatief voor huidige valuta. Hoewel je tegenwoordig bij een paar organisaties kunt betalen met Bitcoins, is de populariteit minder groot dan verwacht. Totdat de wereld meer openstaat voor de praktische toepassing, worden Bitcoins vooral verhandeld om er rendement op te behalen. Bitcoins kopen wordt een steeds populairdere investering. Spaarrekeningen leveren nog maar weinig tot geen rente op, of er wordt zelfs een negatieve rente gehanteerd. De aandelenkoersen fluctueren daarnaast momenteel erg door de onzekerheid rond de coronacrisis, en vormen daarmee momenteel een risicovolle investering.
Veerkrachtige koers Bitcoin
De koers van Bitcoin fluctueert vanzelfsprekend ook. Zo was er halverwege maart dit jaar ook sprake van een daling van de koers door de coronacrisis. Meer recent was er ook in mei 2020 nog een kleine dip, deze werd veroorzaakt door de halving van de cryptomunt. De waarde ligt echter nu alweer op dezelfde hoogte als voorafgaand aan de daling in maart. De koers van Bitcoin toont hiermee aan veerkrachtiger te zijn dan de wereldwijde aandelenkoersen, die nog steeds erg fluctueren door de onzekere toekomst. Het is dan ook niet voor niets dat Bitcoin door steeds meer beleggers wordt beschouwd als een verzekeringspolis tegen een bankroet en fragiel financieel schuldensysteem.
Bitcoin lending: rente op Bitcoin
Tot voor kort konden mensen enkel rendement halen uit Bitcoin door deze voor een hogere prijs te verkopen dan dat ze er bij de aankoop voor betaald hadden. Sinds kort is het echter door middel van Bitcoin lending ook mogelijk rente te verdienen over Bitcoins. Hoe? Mensen die Bitcoin in bezit hebben kunnen er tegenwoordig voor kiezen om een klein gedeelte van de opgespaarde Bitcoins uit te lenen aan een Bitcoin kredietmarktplaats of handelsbeurs. Hiervoor krijg je aantrekkelijke rentevergoedingen die automatisch maandelijks worden uitbetaald. De rentevergoeding kan oplopen tot wel acht procent.