De vijf principes van the interconnected workplace

Door Serena Borghero van Steelcase - 8 november 2011
Reacties gesloten

Steelcase Week van het Nieuwe WerkenHet Nieuwe Werken, je kunt er niet meer omheen. Op Google levert het je meer dan 8,5 miljoen zoekresultaten op en bijna iedere week is er wel een congres over dit thema bij te wonen. Sommigen vinden het een revolutie, anderen een hype, weer anderen toch ook oude wijn in nieuwe zakken.

Feit is dat Nederland vooroploopt waar het gaat om plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Dit blijkt uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd. Ik denk dat de Nederlandse cultuur maakt dat Het Nieuwe Werken bij ons past. Nederlanders houden niet van hiërarchie en staan open voor veranderingen. We zijn nieuwsgierig en hebben daarnaast een langere termijnvisie dan met name Britten en Amerikanen. Dit soort kenmerken heeft ervoor gezorgd dat wij Het Nieuwe Werken in de gehele bedrijfskolom hebben doorgevoerd, en dat is verder dan waar ook ter wereld.

Steelcase SamenwerkenSamenwerken

De term Het Nieuwe Werken impliceert in mijn ogen vooral dat we op een andere manier ons werk doen en op een andere manier samenwerken. Het Nieuwe Werken is dus niet een goede of foute manier van werken. Het is eerder een veelgebruikte term om de huidige ontwikkeling en modernisering van werkwijzen te beschrijven. En er zijn nogal wat ontwikkelingen waarmee we rekening moeten houden. Die zijn terug te voeren op de manier waarop we vandaag de dag samenwerken en kennis delen. Nederland is immers een echte kennis- en netwerkeconomie. Neem daarbij de digitale revolutie en het is verklaard waarom ons werk tegenwoordig niet langer tijd- en plaatsgebonden is.

Verbinden

Met deze opkomst van het tijd- en plaatsonafhankelijk werken, verandert de rol die het kantoor inneemt binnen een bedrijf. Werknemers gaan steeds meer op flexibele tijden naar de zaak om collega’s te ontmoeten en samen te werken, en werken niet langer van negen tot vijf op een afgesloten plek aan individuele taken. Wil Het Nieuwe Werken goed uit de verf komen, dan zal de werkomgeving moeten aansluiten op deze veranderde behoeften. Het kantoor moet samenwerken faciliteren en stimuleren, en krijgt meer en meer de rol van verbindingen tot stand brengen, tussen collega’s onderling en tussen medewerkers en het bedrijf. Bij Steelcase noemen wij dit the interconnected workplace.

The interconnected workplace

Wanneer wij voor klanten een nieuwe inrichting van de kantooromgeving verzorgen en het kantoor van de toekomst ontwerpen, baseren wij ons op de vijf principes van the interconnected workplace.

Het eerste principe omvat het efficiënt gebruik van vierkante meters. Waar vroeger sterk de nadruk lag op kostenreductie en het terugdringen van het aantal vierkante meters, realiseren we ons tegenwoordig ook dat een prettige en ruime werkomgeving mensen efficiënter en productiever maakt.

The interconnected workplace Ons werk wordt eveneens efficiënter en effectiever doordat we samenwerken. Het kantoor van de toekomst zou dan ook ontmoetingen en samenwerking moeten ondersteunen en stimuleren. Waar tien jaar geleden mensen nog vooral naar kantoor gingen om te werken, kan dat nu overal. Tegenwoordig gaan we naar kantoor om collega’s te ontmoeten, te overleggen en samen te werken. 80 procent van onze werktijd bestaat nu al uit samenwerking en de prognose is dat dit percentage alleen maar verder zal toenemen, een verschuiving van I-space naar We-space.

Sterk merk

Het derde en vierde principe hebben vooral betrekking op het verstevigen van de relatie tussen het bedrijf/ merk enerzijds en de medewerkers anderzijds. Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de werkomgeving, na het salaris, de belangrijkste motivatie is voor werknemers om naar hun werk te gaan. Het kantoor draagt bij aan de merkbeleving die medewerkers ervaren.

Company branding, oftewel het werken aan een bedrijfsmerk waarmee medewerkers zich identificeren, is het derde principe dat invloed uitoefent op de inrichting van de werkomgeving. De juiste kantoorinrichting draagt bij aan een sterk bedrijfsmerk en zorgt ervoor dat medewerkers zich gemakkelijker met het bedrijf identificeren. Niet onbelangrijk, gezien de war for talent, die alleen maar intenser zal worden, aangezien de komende tien jaar ongeveer 40 miljoen Europeanen met pensioen zullen gaan, terwijl slechts 25 miljoen jonge mensen de arbeidsmarkt zullen betreden. En alleen een hoog salaris is voor het schaarse talent niet meer zaligmakend. Medewerkers moet zich op hun gemak voelen op kantoor. Het kantoor is hun thuisbasis en kan bijdragen aan het werven en behouden van talent.

Het Nieuwe Werken SteelcaseWelzijn

Het laatste, en zeker niet onbelangrijkste principe is het welzijn van medewerkers. Dit is een factor van betekenis bij de inrichting van een kantoor, temeer daar de mens tegenwoordig de meest kritische productiefactor is. Het is de uitdaging om ervoor te zorgen dat de werkomgeving mensen helpt om zich beter te voelen en hun fysieke, emotionele en cognitieve welzijn te bevorderen. De diversiteit in ruimtes is daarbij zeer belangrijk. Deze biedt medewerkers de mogelijkheid te kiezen waar ze gaan werken, al naar gelang hun taak en hoe ze zich voelen.

De werkomgeving doet er dus toe. Ze blijkt een strategisch middel voor organisaties om efficiënter en effectiever te werken. Een goed ingerichte werkomgeving komt zo bezien niet alleen de medewerkers ten goede, maar ook het bedrijf.

Deel dit artikel met anderen
Serena Borghero -
Serena Borghero is Marketing and Workplace Knowledge Manager bij werkomgevingspecialist Steelcase – sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoorinrichtingbranche en specialist in productieve, gezonde en inspirerende werkomgevingen. Steelcase helpt organisaties effectiever en efficiënter te werken, hun merk uit te stralen en hun cultuur te ondersteunen. Steelcase biedt interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten