De voor- en nadelen van het Nieuwe Werken op de ergonomie

Reacties gesloten

Wanneer we het hebben over het Nieuwe Werken, strooien we meestal met de vele voordelen ervan. Geheel onlogisch is dat uiteraard niet. Toch mogen we niet blind zijn voor de potentiële nadelen of risico’s die aan het Nieuwe Werken verbonden zijn, ook op het gebied van ergonomie.

Het Nieuwe Werken zorgt voor een betere ergonomie

In de eerste plaats lijkt het Nieuwe Werken vooral voordelen te bieden, ook met betrekking tot ergonomie. Het creëren van verschillende ruimtes voor diverse taken zorgt ervoor dat we op een andere manier nadenken over de kantoorinrichting. In een ruimte voor concentratie kiezen we dan ook voor een andere inrichting dan in een ruimte waar creativiteit centraal staat.

Dat gaat bijvoorbeeld van zachte kleuren tot helder licht en van design bureaustoelen tot aangepaste staplekken. Door de architectuur samen met het Nieuwe Werken te laten evolueren, worden gezondheidsklachten moeiteloos overwonnen.

Het Nieuwe Werken houdt ook ergonomische risico’s in

Binnen de muren van de kantooromgeving lijkt het Nieuwe Werken een stimulans te zijn voor een ergonomische kantoorinrichting. Toch heeft het Nieuwe Werken ook een andere gevolg: een grotere mate van flexibiliteit. Steeds meer medewerkers werken niet alleen op kantoor, maar ook thuis of onderweg. Zelfs in de plaatselijke bibliotheek of in een hippe bar gaat men aan de slag. En dat brengt ergonomische risico’s met zich mee. Werknemers investeren immers zelden in aangepast meubilair voor thuiswerk. Zij gebruiken vaak de klassieke bureaustoel, maar deze is veelal niet geschikt om volledige dagen de rug optimaal te ondersteunen.

Wat de gevolgen daarvan zullen zijn op vlak van ziekteverzuim is nog niet helemaal duidelijk, maar men verwacht wel dat er de komende jaren steeds meer aandacht zal komen voor de ergonomie op de thuiswerkplek. En die ergonomische aandacht blijkt ook broodnodig te zijn.

Wat kan je als werkgever doen?

Ook als werkgever draag je verantwoordelijkheid. Het is niet eenvoudig, want de thuiswerkplek raakt nu eenmaal de persoonlijke levenssfeer. Maar toch tracht je om een goede en ergonomische inrichting te stimuleren. Dit kan je op verschillende manieren doen. Bewustwording en het aanleveren van informatie is bijvoorbeeld een goed idee.

Toch ga je maar beter ook een stapje verder en investeer je mee in de ergonomie van de thuiswerkplek. Dat is overigens geen overbodige luxe indien we het Nieuwe Werken ook echt alle slaagkansen willen geven. Onderzoek van Regus heeft immers aangetoond dat financiële bekommernissen medewerkers vaak argwanend maken ten opzichte van het Nieuwe Werken. Zo geeft 82% van de Nederlandse respondenten aan dat werkgevers niet alle kosten voor het thuiskantoor vergoeden, terwijl 39% echt denkt dat werkgevers via de thuiswerkplek voornamelijk kosten op hen willen afschuiven. Cijfers die eenvoudig te verbeteren zijn, indien de werkgever meer aandacht zou hebben voor de inrichting van de thuiswerkplek.

Wil je het goed doen? Dan investeer je dus gewoon mee in het thuiskantoor. Denk bijvoorbeeld aan geschikte bureaustoelen, verstelbare bureaus, aangepaste toetsenborden en geschikte computermuizen. En zo dring je op lange termijn ook nog eens het ziekteverzuim terug.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten