De voor- en nadelen van het werken op afstand

Door Christel Van Grinsven van Searchresult - 31 oktober 2016
Reacties gesloten

Werken op afstand gebeurt steeds vaker. Het is niet alleen flexibel, maar het is ook praktisch voor jezelf. Thuis werken had niet gekund als de technologie van tegenwoordig niet zo efficiënt was geweest. De nieuwste smartphones zoals de iPhone 7 die gemaakt zijn om continu te gebruiken, de alsmaar verbeterde laptops, het aantal plekken in Nederland waar Wi-Fi is om op afstand te werken enzovoorts. Maar is werken op afstand wel zo fijn? In deze lijst staan de voor- en  nadelen op een rijtje van het werken op afstand.

Voordelen thuis werken

  • De reistijd naar je werk valt weg. Als je ver van je werk woont is dat natuurlijk ideaal: je hoeft nu niet zo lang in de auto te zitten, met de trein te gaan of in de file te staan. Dat scheelt een hoop tijd die je ook goed aan andere dingen kunt besteden.
  • Heb je kinderen? Dan is het fijn om een keer in de week thuis te werken, zodat je bijvoorbeeld de kinderen kan ophalen van de kinderopvang. Plus je kan meer tijd met ze spenderen!
  • Als je een kantoorbaan hebt zit je vaak achter je laptop, of bel je met klanten en gebeurd er veel via de mail. Al die dingen kun je ook op een andere plek doen als je dat zou willen. Voor je werkzaamheden hoef je dus niet per se op je werk te zijn.
  • Tegenwoordig heeft iedereen een goede mobiel waarmee je kan multitasken. Heb je een mobiel met veel opslag, zoals de iPhone 7, dan zijn de mogelijkheden oneindig. Je kunt dan ook bestanden delen en versturen. Hierdoor wordt het werk nog flexibeler.

Nadelen

  • Als er ooit een last-minute meeting is met collega’s kan je daar niet bij zijn. Dit zou dan via Skype of via Facetime moeten, maar dat is niet ideaal om te communiceren.
  • Als je veel moet samenwerken met je collega’s is het ook niet handig als je er dan zelf niet bent. Er zal dan veel gebeld moeten worden, en dat kost ook veel tijd. Het is makkelijker om elkaar face-to-face te spreken.
  • De baas kan niet controleren of je echt met je werk bezig bent. Het is natuurlijk best makkelijk om thuis afgeleid te worden. Zo neem je namelijk net wat langer je lunchpauze, verzorg je je huisdier of word je afgeleid door eventuele andere huisbewoners.

Wat zijn voor jou beweegredenen om thuis te werken? Of werk je altijd nog liever op kantoor?

Deel dit artikel met anderen
Christel Van Grinsven - SEO Consultant
Christel is SEO consultant bij online marketingbureau Searchresult. Als consultant zorgt ze er voor dat de online vindbaarheid van klanten wordt verhoogd.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten