De voordelen van zakelijk autodelen

Reacties gesloten

Het scheelt voor werkgevers veel geld als werknemers samen gebruikmaken van één auto. Carpoolen is hier natuurlijk een bekend voorbeeld van, maar dit is niet heel populair. Werknemers zitten ’s ochtends toch liever alleen in de auto en hebben geen zin om kilometers om te rijden om een collega op te halen. Zakelijk autodelen is een goed alternatief en wordt tijdens het Nieuwe Werken steeds vaker ingezet. Wij vertellen je wat zakelijk autodelen inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn.

Auto van de zaak of leaseauto delen

Zakelijk autodelen is het delen van een auto door meerdere werknemers. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan een werkgever zelf auto’s aanschaffen of leasen en deze aan collega’s beschikbaar stellen voor zakelijke ritten. Er zijn verschillende leasemaatschappijen die een online boekingssysteem aanbieden, waarmee de werknemers – eventueel in combinatie met een mobiele app – de auto’s kunnen reserveren.

Zakelijk autodelen via autodeelplatform

Daarnaast is het voor werkgevers mogelijk om een abonnement aan te schaffen op een autodeelplatform. Een bekend voorbeeld van een autodeelplatform is MyWheels. Medewerkers kunnen de auto’s die via MyWheels worden geregeld openen met een OV-chipkaart. Makkelijk, want dan hoeven ze de sleutel niet op te halen bij de receptie. Bedrijven betalen abonnementskosten en een vast bedrag per uur of per dag aan zo’n autodeelplatform. Zowel de auto en het online boekingssysteem worden dan door deze organisatie geregeld. En ook de autoverzekering is er meteen bij inbegrepen, de werknemer is tijdens de rit allrisk verzekerd.

Beter voor het milieu

Werknemers die af en toe een zakelijke afspraak op locatie hebben, komen al snel met de auto naar werk. Zakelijk autodelen maakt het voor werknemers een stuk makkelijker om alsnog op de fiets of met het openbaar vervoer naar werk te gaan, omdat een andere collega de auto dan naar werk kan rijden. Dit is een stuk beter voor het milieu, minder auto’s betekent namelijk ook minder CO2-uitstoot.

Zakelijk autodelen efficiënt

Een auto staat gemiddeld zo’n 23 uur per dag stil. Dat is natuurlijk zonde. In die tijd zou iemand anders gemakkelijk gebruik kunnen maken van de auto. Door auto’s te delen wordt er veel efficiënter gebruikgemaakt van het wagenpark.

Meer parkeerplekken

Door zakelijk autodelen worden er ook meer parkeerplekken beschikbaar. Er zijn dan namelijk minder werknemers die met de auto naar werk gaan. Dit is zeker een voordeel als een bedrijf in een grote stad gevestigd is, waarin vaak weinig parkeerplekken beschikbaar zijn.

Kostenbesparing

Voor een werkgever is zakelijk autodelen veel goedkoper. Een leaseauto kost voor een werkgever bijna 18.000 euro per jaar per werknemer. Door werknemers auto’s te laten delen, kan er dus flink bespaard worden op deze kosten. En als een werkgever ook parkeergelegenheid aanbiedt, kan er ook nog bespaard worden op parkeerkosten. Een parkeerplek kost per jaar namelijk al snel zo’n 1.000 euro.

Zakelijk autodelen is de duurzame en goedkope oplossing voor werkgevers om werknemers te stimuleren niet iedere dag met de eigen auto op en neer te rijden. Een nieuwe manier van werken die in Nederland nog lang niet door iedere werknemer en werkgever wordt opgepakt.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten