Deel je agenda; Informatie à la minute [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 27 januari 2012
2 Reacties

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Je agenda delen met je collega’s is min of meer een voorwaarde voor het nieuwe werken. Sommige medewerkers hebben daar echter moeite mee, omdat ze zich gecontroleerd voelen of sommige afspraken liever voor zichzelf houden. Goede werkafspraken maken helpt, net als een flexibele houding.

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenDeel je agenda; Informatie à la minute

In een veelgebruikt mailprogramma als Outlook (maar ook in Lotus Notes of andere programma’s) is het vrij eenvoudig om je agenda te delen met anderen, zoals je collega’s. Dat is handig, want zo kunnen ze zien of je een afspraak hebt, of ze je kunnen storen met een vraag en of je volgende week maandag beschikbaar bent voor een overleg. Ze kunnen die afspraak zelfs voor je vastleggen, om te voorkomen dat je een andere afspraak rond die tijd plant. Of ze kunnen je een uitnodiging sturen voor het overleg, die, als je accepteert, meteen in je agenda staat gebeiteld.

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenBeide komen voor, zoals er ook organisaties zijn waar de agenda helemaal privé is. Dit geeft wel aan dat het delen van de agenda vooral een kwestie van cultuur is. Technisch kan het al lang, maar willen mensen het ook?

Veel medewerkers vinden het bijvoorbeeld niet prettig als iedereen (dus ook hun baas) kan zien waar ze uithangen en welke afspraken ze hebben. Ze voelen zich dan toch enigszins gecontroleerd (big brother is watching you!). Of ze hebben een afspraak die beter niet openbaar kan worden. Ze hebben bijvoorbeeld een gesprek met de baas van de baas omdat ze niet tevreden zijn over diens manier van aansturen. En ook voor managers is het soms beter om bepaalde afspraken ‘onder de pet’ te houden – een promotiegesprek bijvoorbeeld, of een ontslaggesprek.

Privéafspraken in gezamenlijke agenda?

Nu is het vrij eenvoudig om in genoemde programma’s bepaalde afspraken als privé te markeren, maar nog belangrijker dan die mogelijkheid is de noodzaak dat je er met elkaar het gesprek over aangaat. Vind je het acceptabel als collega’s sommige afspraken liever voor zichzelf houden? En wil je überhaupt privéafspraken in de gezamenlijke agenda vermelden? Je zult bijna wel moeten, want werk en privé lopen toch al steeds meer door elkaar, zeker bij het nieuwe werken. Maar veel mensen hebben daar moeite mee en daar moet je het met elkaar over hebben.

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenFlexibel

Zo zijn er natuurlijk meer zaken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met iemand die zijn agenda nooit up-to-date houdt, waardoor hij vaak dubbele afspraken maakt? Denk je dan: eigen schuld, dikke bult, dan is hij maar niet aanwezig op het afdelingsoverleg? Of ga je proberen hem op te voeden? Veel succes! Misschien kun je een alternatief bedenken, bijvoorbeeld dat iemand anders (een afdelingssecretaresse) zijn agenda bijhoudt. Niet iedereen is tenslotte hetzelfde en niet iedereen heeft evenveel discipline. Daar zul je eerst afspraken over moeten proberen te maken, maar als dat niet werkt, moet je er toch ook een beetje flexibel mee om kunnen gaan.

Volgende keer recept 27: Richt flexplekken in; Buffet de Luxe. Lees het vorige recept: Unified Communications; Communicatiepuree, of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  Harmjan Van Dijk zegt:

  Bij het nieuwe werken moet je niet alleen agenda’s met elkaar kunnen delen ook is het noodzakelijk dat je mail accounts, (e-mail)mappen en grote bestanden eenvoudig met elkaar te kan. Qaleido is z’n slimme tool die dit allemaal kan en je hoeft er lokaal niks voor te installeren!

  Anoniem zegt:

  Dit artikel sluit hier mooi op aan ‘Marketeers kunnen niet zonder Het Nieuwe Werken’. Het nieuwe werken is alleen mogelijk als je gemakkelijk informatie kunt delen. Hierbij gaat het niet zozeer om waar iemand aan het werk is, maar om de wie, wat, wanneer en hoe lang informatie. Als marketeer is het voor mij belangrijk om deze informatie te
  delen en te zien. Met Invantive Vision kunnen mijn collega’s precies zien aan
  welke project ik werk en hoeveel tijd ik er aan besteed. Daarnaast is het
  gemakkelijk om medewerkers aan projecten toe te kennen en het kostenoverzicht
  te bewaren. Zonder het delen van deze informatie is het nieuwe werken voor mij niet
  mogelijk. 

  http://www.invantive.com/nl/invantive/nieuws/entryid/91/video-medewerkers-toekennen-aan-projecten-en-benutting-van-uren-bewaken-met-invantive-vision