Deze financiële taken kun je als ondernemer ook uitbesteden

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 24 mei 2022
Reacties gesloten

Administratieve taken die horen bij het ondernemerschap zijn vaak van financiële aard. Ze moeten uitgevoerd worden, maar er gaat veel kostbare tijd in zitten die je waarschijnlijk liever zou besteden aan het genereren van inkomsten. Natuurlijk is het mogelijk om er een medewerker voor aan te nemen, maar daar komen dan weer de vele verplichtingen van het werkgeverschap bij kijken. Als het budget het toe laat, kan het daarom heel fijn als je de financial controlling van je bedrijf kunt uitbesteden aan externe financial controllers die het allemaal netjes voor je regelen. We bespreken vier financiële taken waar je als ondernemer mee te maken krijgt, maar die je ook kunt uitbesteden.

Dagelijkse administratie

Een grote, terugkerende taak die je als ondernemer te vervullen hebt, is de ‘gewone’ dagelijkse administratie. Je moet je bezighouden met het administreren van bonnetjes, facturen en loonadministratie. Het is op verschillende fronten cruciaal dat dit goed gebeurt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je in de problemen komt met de Belastingdienst. In de dagelijkse administratie gaat relatief veel tijd zitten die geen geld opbrengt. Besteed het daarom uit aan een financial controller en houd je zelf bezig met geld verdienen. Vind je financial controller op https://www.staan.nl/.

Belastingaangiftes

Je dagelijkse administratie is een noodzakelijke bron van informatie voor je verplichte belastingaangiften. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om belastingaangiftes in te vullen op een manier die tegelijkertijd correct maar zo min mogelijk in je nadeel is. Als je hier zelf onvoldoende verstand van hebt, is het zeer verstandig om het doen van je belastingaangiftes uit te besteden aan een professional met een gedegen kennis van belastingzaken.

Jaarrekening

Jaarrekening

Als bv, nv of coöperatie ben je verplicht ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Het jaarverslag is in grote lijnen doorgaans niet al te ingewikkeld, maar de jaarrekening die daarvan onderdeel moet uitmaken wel. Deze moet bestaan uit een balans, winst- en verliesrekening en voorzien worden van een heldere toelichting op deze zaken. Dat valt bij een klein bedrijf wellicht nog mee, maar hoe groter je bedrijf is, des te ingewikkelder die jaarrekening wordt om te maken. Een financieel expert kan dit vaak beter en sneller voor je regelen én zorgen voor de accountantsgoedkeuring als dat nodig is.

Reporting & control

Naast de verplichte nummers zoals de dagelijkse administratie, belastingaangiftes en de jaarrekening, biedt je financiële administratie ook nuttige informatie over hoe het gaat met je bedrijf. Die informatie moet je er dan echter wel uit weten te halen. Data analyseren is een vak apart, maar kan belangrijke inzichten opleveren. Deze input biedt handvaten voor waar je aandacht aan moet besteden om je bedrijf te verbeteren. Daarom kan het zeer de moeite waard zijn om te investeren in reporting & control. Als je hiervoor een financiële expert met een gedegen kennis van bedrijfskunde én inzicht in de financiën van jouw bedrijf inschakelt, kan dat zich op langere termijn uitbetalen door de verbeteringen die je zo kunt doorvoeren binnen je bedrijfsvoering.

Het is niet lui om dit soort zaken uit te besteden. Iedereen heeft zo zijn eigen expertise, en als financial controlling niet de jouwe is, kun je het beter overlaten aan iemand die daar wel een expert in is. Dan weet je ook dat alles in één keer goed gebeurt.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten