Digitale schoonmaak

Door Guus Pijpers van Acuerdis - 8 april 2011
2 Reacties

Het Nieuwe Werken is data opruimenVoorjaar. De grote schoonmaak begint. We creëren ruimte in ons huis. Maar hoe zit het met de schoonmaak in ons hoofd? We vergeten al jaren dat we steeds meer digitaal bewaren. Alle digitale informatie bewaren is immers nog steeds de standaard. De schoonmaak daarvan moet nog beginnen!

Elektronische informatie in overvloed

Recente cijfers laten zelfs zien dat we dit jaar meer dan 1 zettabyte aan elektronische informatie hebben. Dat is een 1 met 21 nullen! Oftewel een hoeveelheid informatie gelijk aan alle zandkorrels van alle stranden van de wereld. Ook een mooie vergelijking: de hoeveelheid informatie wanneer elke wereldburger gedurende een eeuw continu zou twitteren.

Bewaarregime

Als mensen verhuizen of van baan veranderen, ruimen de meeste mensen hun spullen netjes op. Maar ik ken geen organisatie waar in de exit-procedure staat dat ook de elektronische informatie netjes opgeruimd of overgedragen moet worden. Een digitale shredder bestaat nog niet. Toch zijn er heel goede oplossingen beschikbaar. Bij veel informatiesystemen kun je bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum instellen. Daarna worden die gegevens verwijderd of voor een bepaalde tijd nog bewaard in een lang archief. Of je laat mensen geen kopieën maken, maar geeft ze toegang tot tijdelijke gegevens die na gedane zaken automatisch verwijderd worden.

Executeur als rommelopruimer

Wie ruimt eigenlijk zijn digitale rommel systematisch op? Nu en straks? Kan iemand anders voor jouw digitale informatieverzamelingen nagaan wat echt weg mag? Wie zadel je daarmee op: een collega, familielid, vriend, curator of de executeur misschien? Ik ben bang dat we over enkele jaren met meer dan 90 % overbodige digitale gegevens blijven zitten. Nu al is driekwart van alle digitale informatie een kopie.

Overzicht

Voorlopig is het alleen de persoon zelf die, net als bij het opruimen van de zolder of dat schuurtje, kan bepalen wat weg mag, wat nog even bewaard moet worden en wat zeker niet weg mag. We weten dat opruimen tijd kost. Maar je krijgt er iets voor terug. Dat geldt ook voor je elektronische informatieverzamelingen. Je vindt sneller wat je zoekt, je weet beter wat je niet (meer) wilt weten, je krijgt meer rust omdat je mentale to-do-lijst een heel stuk korter wordt en je relativeringsvermogen flink vergroot wordt.

Ik denk dat deze jaarlijkse digitale schoonmaak binnenkort een gebeurtenis wordt om naar uit te kijken. Want ook dat is Het Nieuwe Werken: je eigen digitale rommel opruimen.

Deel dit artikel met anderen
Guus Pijpers - Managing Director van Acuerdis
Guus Pijpers is Managing Director van Acuerdis. Hij helpt mensen hoe ze informatie effectief moeten inzetten en gebruiken. Guus is auteur van meer dan 7 boeken en tientallen artikelen over het informatiegedrag van mensen. Zijn interesses zijn informatiegedrag van (top)managers, slimmer werken en leven met informatie, onze hersenen en de zachte kant van informatie. Zijn nieuwste Nederlandstalige boek, Het informatieparadijs – Slimmer Werken met minder informatie , is in juni 2011 verschenen bij Haystack . Zijn nieuwste Engelstalige boek, Information Overload: A System for Better Managing Everyday Data, is in augustus 2010 wereldwijd verschenen bij John Wiley & Sons, New York.
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    Ada zegt:

    Hoe zit het dan met wachtwoorden… En geld dat nog op virtuele rekeningen staan (zoals PayPall)… Dat wordt voor een curator of executeur nog een hele uitdaging!
    Doe het dus inderdaad maar liever zelf!

    Tamara zegt:

    Je kan bij Ziggur al bij leven aangeven wat je wilt dat er gebeurt met je digitale nalatenschap. Dit kan in een gratis account, maar je kan het ook vastleggen bij je notaris. Bij overlijden voert Ziggur jouw wensen uit mbt deze ‘rommel’. Van Facebook profiel tot Paypal account. Ontzorg je nabestaanden en laat Ziggur je digiatle rommel voor je opruimen.