Hoe gebruik je het vernieuwde reactie systeem op Het Nieuwe Werken Blog?
Afgelopen weekend is het reactie systeem van Het Nieuwe Werken Blog vernieuwd. De blog is gemigreerd naar het reactie systeem genaamd ‘Disqus’, zoals aangekondigd in de planning van 2010. Uiteindelijk kwam er iets meer bij kijken dan je zou verwachten maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.
In dit artikel lees je wat de voordelen van het nieuwe reactie systeem zijn en hoe je het gebruikt om gemakkelijk op artikelen te reageren. Probeer het gerust uit op dit artikel!
Waarom gemigreerd?
De belangrijkste reden dat we zijn overgestapt op een ander reactie systeem is de verbetering van het gebruiksgemak voor jou als bezoeker. Anno 2010 zijn er een aantal reactie systemen waarbij Disqus al weer een tijdje voorop loopt qua functionaliteit en gebruiksgemak.
We hechten daarnaast grote waarde aan de dialoog. Het is voor de blog daarom belangrijk om een zo laagdrempelig mogelijk reactie systeem te gebruiken. Met het oude reactie systeem was het niet altijd even duidelijk hoe je kon reageren. Het nieuwe systeem biedt daarnaast nog een aantal voordelen:
- Beschikbaar in het Nederlands
- Eenvoudige en herkenbare gebruikersinterface
- Iedereen kan laagdrempelig een reactie achterlaten
- Gemakkelijk op nieuwe reacties abonneren via e-mail
- Duidelijk wat een reactie is (twitter berichten over het artikel worden bijvoorbeeld niet meer in het reactie systeem getoond)
Hoe te gebruiken?
Voordat je een reactie plaatst, kan je op een aantal manieren kenbaar maken wie je bent. Je kunt ook anoniem als ‘Gast’ een reactie plaatsen. Hieronder vind je het overzicht van de manieren om jezelf kenbaar te maken en een reactie te plaatsen.
Anoniem reageren
Allereerst kan je anoniem een reactie plaatsen, ook al heeft dit niet de voorkeur. Wanneer je hier voor kiest, wees je dan bewust dat auteurs over het algemeen minder snel reageren op een anonieme reactie. Om anoniem een reactie te plaatsen, dien je de volgende twee stappen (in rood aangegeven) uit te voeren:
Met naam reageren (voorkeur)
Het heeft de voorkeur om een reactie te plaatsen onder je eigen naam. Een auteur van een artikel is ook eerder geneigd om een reactie terug te geven op een persoonlijke reactie. Om met je naam te reageren dien je de volgende stappen uit te voeren (in rood in de afbeelding hieronder aangegeven).
Overigens wordt je e-mail adres niet getoond in de reactie, alleen je naam. Een bijkomend voordeel is dat je jezelf ook kunt abonneren op de reacties (zie pijl met ‘Optioneel’ in rood). Hiermee ontvang je een notificatie e-mail wanneer er een nieuwe reactie op het artikel wordt geplaatst.
Je kunt ook de url van je website vermelden door het veld ‘Website (optioneel)’ in te vullen. Wanneer je dit doet, wordt jouw naam in je reactie een hyperlink naar je eigen website.
Twitter identiteit gebruiken
Een andere manier om jezelf kenbaar te maken en een reactie te plaatsen, is door in te loggen met je Twitter account op het reactie systeem. Wanneer je op het Twitter icoon klikt (stap 1 in rood), wordt er een nieuw venster geopend waarin je jouw Twitter account aan het reactie systeem kunt koppelen.
Het venster dat opent na stap 1.
Nadat je via Twitter ingelogd bent kun je een gemakkelijk een reactie achterlaten (zie overige twee stappen in rood). Het voordeel van deze manier van reageren is dat ook je foto van Twitter profiel in je reactie getoond wordt. Daarnaast kan je ook gemakkelijk jouw twitter volgers laten weten dat je hier een reactie hebt geplaatst door het vinkje onder de optie ‘Deel met’ te activeren. Dit ziet er als volgt uit:
Facebook identiteit gebruiken
Heb je een Facebook account? Dan kan je er ook voor kiezen om jezelf kenbaar te maken via Facebook en daarna op het artikel te reageren. Je activeert deze optie door op het Facebook Connect icoon te klikken (stap 1 in rood). Hierna wordt er een nieuw venster geopend waarin je jouw Facebook account kunt koppelen aan reactie systeem van de blog. Via deze optie wordt ook je foto van je Facebook profiel aan je reactie gekoppeld.
Ook deze optie kent de mogelijkheid om je reactie met je vrienden op Facebook te delen m.b.v. de optie ‘Deel met’. Dit ziet er als volgt uit:
Disqus identiteit gebruiken
Het reactie systeem kent ook een ander alternatief om mee in te loggen; je profiel op Disqus.com. Wanneer je nog geen Disqus profiel hebt, biedt deze optie je de mogelijkheid om een persoonlijk profiel op Disqus.com aan te maken. Met een Disqus.com profiel kan gemakkelijk reacties achterlaten op websites die gebruik maken van het Disqus reactie systeem.
Reageren op een reactie
Wil je reageren op een reactie van iemand anders? Dan kan! Wanneer je antwoord wilt geven op een bepaalde reactie, kan dat door op de knop ‘Beantwoorden’ te klikken rechtsonder een reactie.
Vragen of opmerkingen?
We hopen dat het vernieuwde reactie systeem een waardevolle update is. Heb je hier vragen of opmerkingen over? Deel deze ajb met andere lezers door een reactie achter te laten. Probeer het nieuwe reactie systeem gerust even uit op dit artikel. Overigens zullen we de prestatie van het vernieuwde systeem nauwkeurig in de gaten houden. Alvast heel hartelijk bedankt voor je feedback.
dinsdag, 13 september, 2011 at 8:32
Ik denk dat Disqus echt een goed verbetering is. Het is makkelijk te implementeren en geeft onwijs veel mogelijkheden. Leuk en interessant stukje!
dinsdag, 27 november, 2012 at 22:16
Is Disqus ook in het Nederlands beschikbaar? Op mijn eigen site kan ik geen “Dutch” selecteren als taal. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
vrijdag, 4 januari, 2013 at 17:17
ja, hoe doe je dat?