Dit zijn de mogelijkheden als je wilt investeren in je bedrijf

Door Danny Bijl van - 25 oktober 2022
Reacties gesloten

Ieder bedrijf staat in beweging. Het jouwe natuurlijk ook. Om te blijven groeien zijn er investeringen nodig. Een investering is altijd een risico. Je weet pas later of de investering het gewenste resultaat gaat opleveren. En met de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie vind je het misschien nog wel spannender dan anders om geld in je bedrijf te steken. Vaak kun je ook niet anders. Je moet mee met de concurrentie. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om ontwikkelingen binnen je bedrijf te financieren.

Zakelijke lening

Even voor de duidelijkheid. Je bent lang niet de enige ondernemer die geld moet lenen om te kunnen investeren. Speciaal voor ondernemers is er de zakelijke lening. Het werkt heel simpel. Je leent een bedrag bij de bank. Het hele bedrag staat in één keer op je rekening. Met de kredietverstrekker spreek je een looptijd af waarin je het bedrag terugbetaalt. Uiteraard met rente.

De bedragen zijn heel verschillend. Bij Swishfund.nl kan je bijvoorbeeld een zakelijke lening aanvragen tussen 3.000 euro en een miljoen. Ook de looptijd is verschillend. Dit kan variëren van 3 tot 24 maanden. Aanvragen is heel eenvoudig online te regelen. In vijf stappen kan je het krediet dat je nodig hebt voor je onderneming aanvragen.

Zakelijke lening

Crowdfunding

Crowdfunding is een populaire manier van investeren van de laatste jaren. De crowd, het publiek, financiert een deel van je bedrijf. Crowdfunding gebeurt vaak via een online platform. Crowdfunding is een goede optie als je geen krediet krijgt van een bank of andere kredietverstrekker.

Ook voor investeerders is crowdfunding aantrekkelijk. Ze worden ambassadeur van het bedrijf en raken betrokken bij de onderneming. Ook kan bij crowdfunding sprake zijn van een rendement voor de investeerders.

Subsidies

Een andere mogelijkheid is om te proberen subsidies binnen te halen. Elke regio, elk land en de complete EU heeft eigen subsidies. Subsidies zijn altijd interessant. Zeker als je wilt innoveren is de kans aanwezig dat er een subsidiepotje beschikbaar is.

Het is niet eenvoudig om een subsidie aan te vragen, in die zin dat het een behoorlijk tijdrovende klus is. De verstrekker heeft meerdere rapportages nodig en je moet de kosten waarvoor je de subsidie aanvraagt kunnen verantwoorden.

Private investeerders

Dit zijn vaak ervaren ondernemers die over voldoende kapitaal beschikken. Ze investeren in nieuwe bedrijven om andere ondernemers te helpen. Het voordeel van dit soort investeerders is dat ze behalve geld ook een heleboel kennis en een netwerk meenemen. Dat kan ook meteen een nadeel zijn. Een investeerder, zeker eentje met kennis, wil natuurlijk ook meedenken en liefst meebeslissen in je bedrijf. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Vrienden en familie

Het is altijd het proberen waard. Vrienden of familie die geld inzamelen om investeringen mogelijk te maken. Dit is niet de beste optie, maar kan wel geld opleveren. Het nadeel is dat het krediet waarschijnlijk een stuk lager is dan bij een echte kredietverstrekker. En de meeste ruzies ontstaan vanwege geld. Dit als waarschuwing.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten