Dit zijn economische markten die juist groeien in de corona crisis

Door Danny Bijl van - 29 maart 2021
Reacties gesloten

Dat de corona crisis ondertussen een flinke stempel drukt op de Nederlandse economie, kan ondertussen geen groot geheim meer zijn. Waar veel economische markten flinke klappen te verduren krijgen, is het echter niet overal bar en boos. Op sommige markten is er juist meer vraag naar aanbod. Tijd voor een kort overzicht!

Rake klappen door corona

Al bijna een jaar zit Nederland ‘op slot’ door de uitbraak van het coronavirus. Van eerste lockdown met vooral ingrijpende gevolgen voor contactgroepen en de horeca, volgde eind 2020 een zwaardere lockdown. Vrijwel alle winkels gingen op slot. Ook contact beroepen als de kappers moesten hun deuren sluiten, net als de horeca. Hoewel de economische gevolgen nog niet direct in beeld gebracht kunnen worden, bouwt de nationale schuld zich op en hangt er bij veel ondernemers een faillissement boven het hoofd. Het lijkt dus geen goed moment om voor jezelf te beginnen, maar dat is zeker niet in alle gevallen zo.

Groeimarkten door corona

Groeimarkten door corona

Uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat veel verschillende markten ook profiteren van de corona crisis. Zo blijkt de omzet van non-food webshops tot wel 70% te zijn gestegen sinds het coronavirus in Nederland uitbrak. De afgelopen jaren bedroeg deze stijging jaarlijks zo’n 15%. Ook bij PostNL is het hierdoor een drukke bedoening: het bedrijf brengt dagelijks twee keer zoveel pakketten rond. Op het gebied van videobellen, online entertainment, nieuwsvoorziening en leerplatformen doen bedrijven hele goede zaken door COVID-19. Ook kan het lonen om te beginnen met een webshop of winkel in interieur- of tuin styling. Nu Nederlanders massaal thuis meer tijd doorbrengen, zijn we meer geneigd om het huis op te knappen of beter in te richten. Heb jij een uniek idee voor een creatieve webshop met interieurspullen? Dit is hét moment om te beginnen!

Markten met een grote impact

Zoals gezegd is het niet op elke markt rozengeur en maneschijn. Dit zijn in 2020 de sectoren die de grootste impact kenden van corona:

  • Luchtvaartmaatschappijen (-88%)
  • Reisorganisaties (-85%)
  • Horeca (-82%)
  • Tandartsen, fysiotherapeuten en taxibedrijven (elk -70%)

Voordat jij aan een nieuwe uitdaging begint, is het dus goed om eens te kijken hoe erg de markt geraakt wordt door de pandemie. Zodra jij een nieuwe eigen onderneming begint, is het altijd goed jouw plan tot in de puntjes uit te werken. Heb jij bijvoorbeeld aan alle passende kassasystemen gedacht om maar te noemen? Zo niet: kijk dan eens zeker bij leveranciers van kassasystemen rond. Bovertis is daar een goed voorbeeld van. Grote concerns als AKO gingen je bij deze partij al voor. 

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten