Doe eens gek, ontdek een andere werkplek! 5 voordelen.

Reacties gesloten

Een van de voordelen van Het Nieuwe Werken is dat je plaatsonafhankelijk kunt werken. Oftewel; je kunt ‘spelen met plaats’. Nu we met z’n allen mobiel zijn en de nieuwste smartphones, laptops en ipads bezitten, kun je uit eindeloos veel plekken kiezen om te werken. Maar doe je dat ook? Maak je gebruik van de voordelen die deze vorm van flexwerken biedt? Of ga je gewoontegetrouw naar kantoor, aan hetzelfde bureau zitten? Eventueel afgewisseld met een dagje thuiswerken.

Illustratie ‘spelen met plaats’ door Thomas Renouvin

Illustratie ‘spelen met plaats’ door Thomas Renouvin

Spelen met plaats gaat veel verder. Eigenlijk kun je overal werken. In een koffiebar, in de trein, wandelend in het bos, bij een collega thuis, bij een leverancier op kantoor. De mogelijkheden zijn eindeloos. En doe je het goed, dan kun je op 5 gebieden grote winst boeken:

  • Door te spelen met plaats win je tijd
  • Spelen met plaats geeft je een betere werk/privé balans
  • Spelen met plaats vergroot je je creativiteit
  • Door te spelen met plaats ben je productiever
  • Spelen met plaats zorgt voor meer verbinding met je collega’s

Lees verder en ontdek hoe je zelf deze voordelen kunt benutten.

  1. Door te spelen met plaats win je tijd

Het is echt niet meer nodig om elke dag een half uur tot een uur onderweg te zijn, heen en weer van huis naar kantoor. En al helemaal niet om dat in de file te doen, wat je nog meer tijd kost. Je kunt ook eens thuis starten en later voor een overleg met je collega in een café of op een ‘derde werkplek’ zoals Seats2meet in je buurt afspreken. Doe je dit vaker, dan win je zeeën van tijd. Goed voor je privéleven, maar zeker ook voor je prestaties op het werk.

“Meer vrijheid in plaats geeft een groot voordeel. Ik hoef niet meer de file in en kan ’s avonds nog wat doorwerken.”

  1. Spelen met plaats geeft je een betere werk/privé balans en dus meer energie

werkplek-trein-het-nieuwe-werkenJe hebt nu de mogelijkheid om de plaats waar je werkt aan te passen aan je privé activiteiten. Wil je ’s ochtends op de school van je kinderen lezen in de klas? Dan kun je thuis starten. Wil je ’s middags gaan rennen met een collega? Ga dan daarvoor een paar uur bij een van jullie thuis werken. Of je werkt in de trein op weg naar je familie. Ik ben laatst een weekend naar Parijs gegaan met de trein, die vertrok op vrijdag. Tijdens die reis heb ik voor twee dagen werk verzet. Zo’n vervoermiddel kan een prima plek zijn om je te focussen, zonder afleiding van je directe collega’s.

  1. Spelen met plaats vergroot je creativiteit

Een nieuwe plek geeft je letterlijk een nieuwe blik op waar je mee bezig bent. Je neemt als het ware afstand, door afstand te nemen van je (tot nu toe) vaste werkplek. Bovendien kun je een voor jou inspirerende plek kiezen die nieuwe ideeën kan opleveren. Misschien is dat ergens buiten of een ruimte met kleur. Wellicht kies je voor de bibliotheek of een café.

  1. Door te spelen met plaats ben je productiever

Jason Fried, een van de auteurs van het boek Rework (2010), heeft jarenlang gevraagd aan mensen: ‘Waar wil je zijn als je echt iets gedaan moet krijgen?’ Hij ontdekte dat mensen op deze vraag nauwelijks hun eigen kantoor als antwoord gaven. De reden hiervoor is volgens Fried dat je een langere tijd achter elkaar nodig hebt om je goed te concentreren en iets af te maken. Op kantoor word je vaak elk kwartier onderbroken door een vraag of praatje van een collega. Je begint met je taak en voor je het weet ben je andere dingen aan het doen en is het de vraag of je die ene taak aan het einde van de dag afgerond hebt. Blijkbaar levert het veel op voor je werk en je organisatie als je geregeld kiest voor de plek waarop jij het meeste gedaan krijgt.

“Omdat ik kan spelen met plaats weet ik beter hoe ik mijn dag zo effectief mogelijk kan indelen.”

  1. Spelen met plaats zorgt voor meer verbinding met je collega’s

Werkplek-koffiebar-het-nieuwe-werken-300x224Je hebt nu de mogelijkheid om elke plek uit te kiezen, die je wilt. Dat betekent dat je bewust eens naast die collega van die andere afdeling kan gaan zitten, waar je vaak mailtjes aan stuurt. Of naast die nieuwe collega die net binnen is. Zo leg je nieuwe verbanden en leer je je collega’s op een andere manier kennen. Bovendien kan het helpen om spontaan eens te sparren over een onderwerp dat jullie beiden raakt in het werk.

“Door te spelen met plaats heb ik meer contact met collega’s uit andere teams, waar ik inhoudelijk mee spar en professioneel van leer. Hopelijk geldt dit ook voor mijn collega’s :-).”

En nu jij!

Je hebt gelezen over de voordelen van ‘spelen met plaats’. Wat kan je zelf de komende week anders doen? Zodat het je meer resultaat, creativiteit, verbinding, tijd en/of een betere werk/privé balans oplevert? Begin eens met een concrete andere plaats, dan je gewend bent. Zet het in je agenda en probeer het gewoon. Doe eens gek en zoek een andere werkplek! Je zult zien dat het naar meer smaakt.

Succes!!

P.s. Spreekt deze vorm van ‘anders doen’ je aan? Kijk dan eens naar ons Worklab, waar je samen aan de slag gaat met nieuwe manieren van werken.

Deel dit artikel met anderen
Saskia Langenberg en Roos Wouters - Managing Partners
Mindshake staat voor anders denken en anders doen. Zelf denken en doen Saskia Langenberg en Roos Wouters, de managing partners van Mindshake, het al jaren anders. Sinds 2015 doen ze dat samen! Saskia vanuit Linz (Oostenrijk). Roos vanuit Amsterdam. Daarmee brengen ze Het Nieuwe SamenWerken op een hoger plan. Binnen hun eigen organisatie en mogelijk ook binnen die van jou.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten