Een 50-plusser? Graag!
Zo veel mogelijk mensen moeten aan het werk willen we onze oude dag in de toekomst kunnen financieren. Werknemers moeten langer gaan werken en meer gaan werken. Omdat de toenemende arbeidskrapte een punt van zorg is, zullen werkgevers juist nu moeten openstaan voor oplossingen die zij tot dusver – bewust of op de automatische piloot – afwijzen. Een van die oplossingen is een combinatie met potentie: Het Nieuwe Werken en 50-plussers.
Te oud om te schrijven?
Sinds 2002 werken wij al samen met Marijke, vertaalster en talenwonder, inmiddels 57 jaar oud. Zij heeft voor Moneypenny uiteenlopende thuiswerkopdrachten voor onze klanten uitgevoerd, zoals het corrigeren van brieven voor een energiebedrijf en het afhandelen van vragen en klachten voor een internationale hotelketen. Op dit moment doet ze vanuit huis vertaalwerk voor een van onze opdrachtgevers. Onlangs werden wij benaderd door een klant die een thuiswerker zocht om voor een vakblad research te doen via internet en daar korte artikelen over te schrijven. In onze ogen de perfecte opdracht voor Marijke. Niet alleen heeft zij een vlotte pen, maar het vakgebied van deze opdrachtgever is ook een van haar hobby’s. De eerste reactie van de klant: ‘Te oud!’
Is leeftijd echt relevant?
De 50-plussers die bij Moneypenny staan ingeschreven willen heel graag aan het werk. Voor ons maakt hun leeftijd niet uit, wij beoordelen medewerkers op de kwaliteit van hun werk. Dat zijn we gewend, het is voor ons een vanzelfsprekendheid van Het Nieuwe Werken. Maar er zijn werkgevers die direct al struikelen over de leeftijd, nog voordat zij ook maar iets hebben gezien van de kwaliteit die de ervaren 50-plusser met zich meebrengt. Een gemiste kans. Bedrijven doen er goed aan zich serieus af te vragen of leeftijd echt een relevant aannamecriterium is bij openstaande functies. Er zal een wereld voor ze opengaan.
Strikken met Het Nieuwe Werken
Veel 50-plussers werken graag volgens Het Nieuwe Werken. Niet voor niets is maar liefst 16 procent van onze 8.000 kandidaten 50+. De werkbereidheid in deze levensfase is bijzonder groot, mits dat kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld hobby’s, tijd voor de kleinkinderen, en in veel gevallen ook mantelzorg. Het Nieuwe Werken is daarmee de sleutel voor bedrijven tot het vinden en binden van deze groep werknemers.
Ouder is niet duurder
Maar dan staan de kosten nog in de weg. Oudere werknemers zijn toch duurder? Als je kijkt naar de integrale kosten zijn oudere werknemers meestal niet duurder dan jongere, ondanks de salarisverschillen die er doorgaans zijn. 50-plussers zijn in de praktijk minder geneigd tot job hoppen, want dat hebben ze in een eerdere fase van hun carrière al gedaan. Bij oudere werknemers kun je daarom uitgaan van minder verloop en dus een betere borging van de kennis binnen de organisatie. En dat bespaart je veel tijd en kosten voor werven, opleiden en inwerken. Dat geeft toch een andere kijk op de kosten van jongere werknemers. En als je het goed regelt, voegt de combinatie met HNW daar nog een mooie besparing op werkplekken aan toe.
50-plussers zijn dus bijzonder interessant voor bedrijven, die zich als de markt krapper wordt zich zullen realiseren dat ze oudere medewerkers meer dan ooit nodig hebben. En als zij deze medewerkers weten te binden met een flexibel HNW-arrangement, dan is dat één grote zorg minder.
woensdag, 1 juni, 2011 at 15:11
Het Nieuwe Werken, juist voor de ouderen werknemer.
Een
55-plusser van nu is fitter en actiever dan de 55-plusser van vroeger. Veel 55-plussers beschikken over een schat aan ervaring en willen
nog graag aan de slag. Er zijn werkgevers die nu al bewust een oudere werknemer
zoeken en daar wel degelijk de voordelen van inzien. Er zijn ook werkgevers die
bewust naar oudere werknemers zoeken omdat deze inzetbaar zijn op uren en dagen
die jongere werknemers minder goed uitkomen. Kortom, oudere werknemers hebben
behalve hun ervaring, loyaliteit en ambitie, meer te bieden.
Het UWV WERKbedrijf heeft netwerkgroepen voor
55-plussers. Iedere werkzoekenden van 55
jaar en ouder kan zich daarvoor opgeven via de werkcoach. Deelnemen aan een netwerkgroep geeft vertrouwen. De werkzoekenden wisselen samen met andere 55-plussers tips en
ervaringen uit. Er wordt gewerkt aan een
persoonlijk profiel en aan netwerkvaardigheden. Zij leren zich beter te
presenteren in een sollicitatiebrief of
–gesprek. Samen bouwen zij aan een netwerk en verhogen daarmee de kans om ‘via,
via’ aan de slag te gaan.
Er staat een grote groep zeer gemotiveerde
mensen klaar voor een baan. En laat de werkgever niet vergeten dat er een
belastingvoordeel te verkrijgen is. De
premiekorting van €6500,00 per jaar, gedurende drie jaar. De werkgever kan ook
een proefplaatsing afspreken met de werknemer en het UWV.
Tanja Kragt
Trainer/Adviseur UWV
vrijdag, 18 januari, 2013 at 19:53
Tanja Kragt, ik wil contact met je. Je hebt maar 1 “vriend” via LinkendIN, dat kan dus ech niet. r.kingma@online.nl.
vrijdag, 3 juni, 2011 at 8:08
Het Nieuwe Werken … Ik werk al zo sinds 1993. Helaas is mijn ervaring niet zo dat werkgevers of opdrachtgevers in de rij staan. Ik merk toch ook wel de huiver bij werkgevers, maar ook bij uitzendbureaus. Bij een uitzendbureau was het zelfs niet nodig om er eens rustig bij te gaan zitten om over mijn mogelijkheden te praten. Daarbij kwam dat de jonge man liever een geprint cv had dan mijn LinkedIn-profiel.
Het is in ieder goed Marianne dat jij er aandacht aan besteedt.
donderdag, 9 juni, 2011 at 13:14
ad van oort
Het is moeilijk om aan het werk te komen en als je ergens solliciteert krijg je een brief thuis dat je te oud ben en daar wordt je gewoon ziek van. Ik schrijf 4 sollicitatie brieven per dag en als je misschien 1op de 2 bericht krijgt is dat veel.
maandag, 13 juni, 2011 at 8:31
Met interesse, maar vooral verbazing, lees ik zojuist in Marianne’s bijdrage dat een bedrijf niet verder doorleest in het CV als het geboortejaar van de sollicitant voor 1960 (of misschien wel 1970) ligt.
Als het product dat je aan de man wilt brengen, bestaat uit spelcomputers, hiphopmuziek of andere aan zeer jonge mensen gerelateerde voorwerpen, dan kan ik me daar nog een voorstelling bij maken. Maar als het gaat om het schrijven van verhalen voor een vakblad, waarvan het centraal thema mensen van alle leeftijden interesseert, dan begrijp ik daar geen ene hout van. Met zo’n domme, kortzichtige, vooringenomen personeelsmanager zou ik best wel eens een gesprekje willen heben, maar niet om te solliciteren.
zondag, 19 juni, 2011 at 8:14
Ben zelf 55-plusser en werk sinds tien jaar als interimmer. De leeftijdsdiscriminatie wordt deels gevoed door wetgeving. De zogenaamde beschermingsconstructie dat 55-plussers bij ontslag meer geld meekrijgen dan jongere medewerkers, zorgt ervoor dat de 55-plusser er niet in komt. Dit is een financieel risico. Een andere reden is dat de 55-plusser te maken zou krijgen met jongere leidinggevenden en die zien er een functioneel risico in. Tenslotte denken vele niet-55-plussers dat 55-plussers inflexibel en eigenwijs of lui zijn. Al deze argumenten bij elkaar genomen, verbaast het iemand nog dat CV’s van 55-plussers niet worden gelezen, laat staan dat ze op intake komen of zelfs worden aangenomen?
Overigens, leeftijdsdiscriminatie speelt minder in de interim markt, maar ook hier beginnen steeds meer jongeren hun geluk op die markt. Met als gevolg dat vele 55-plussers het ook hier best wel moeilijk hebben. Een veelgehoord argument: “Op basis van uw kennis en ervaring past u in de opdracht, helaas zoekt de opdrachtgever een wat energieker (lees jonger) kandidaat”. U wordt bedankt, u kunt wel gaan.