Een eenvoudig recept voor telewerken [#KRHNW]
Met dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.
Een eenvoudig recept voor telewerken
Voor veel mensen is het nieuwe werken synoniem aan telewerken: werken waar en wanneer je wilt. Maar zoals je inmiddels zult begrijpen, is het nieuwe werken veel meer dan dat en is telewerken slechts een onderdeel. Het is niet eens het belangrijkste onderdeel, want zelfs zonder telewerken kun je nog steeds prima ‘nieuw’ gaan werken. Het recept voor telewerken is daarom misschien wel het eenvoudigste uit het hele boek.
Hoge muren
Wie heeft er tegenwoordig geen laptop of pc thuis? En wie heeft er niet de beschikking over een snelle internetverbinding? Bijna iedereen toch? En dus kan vrijwel iedere kenniswerker telewerken. Oké, de toegang tot het bedrijfsnetwerk is bij veel bedrijven nog een heikel onderwerp, want uit vrees (terecht of onterecht) dat de bedrijfsgegevens op straat komen te liggen, hebben veel bedrijven hoge muren rond het bedrijfsnetwerk opgetrokken. Maar ook dat vormt nauwelijks een probleem. Je mailt het waaraan je werkt naar je privé e-mailadres en je kunt er prima de volgende dag thuis of waar dan ook mee aan de slag.
Je baas vindt het niet goed? Hij is bang dat je thuis andere dingen gaat doen dan werken? Maar doe je op kantoor dan soms ook niet af en toe andere dingen dan werken, bijvoorbeeld een afspraak maken met de tandarts of uitgebreid lunchen met die ene leuke collega? En andersom: werk je thuis niet soms ook gewoon door? In je hoofd bijvoorbeeld, als je er niet helemaal uitkomt met die lastige klant. Nou dan.
Beren op de telewerkweg
Als het gaat om telewerken, worden er heel wat beren op de weg gezien die er niet zijn. Dat komt omdat het allerlei gevolgen heeft voor de manier waarop wij ons werk de afgelopen eeuw hebben ingericht. De manager moet opeens zijn medewerkers anders gaan aansturen, de manier waarop je samenwerkt met collega’s verandert, je mist misschien dat uurtje rust in de file of het roddelen bij de koffieautomaat, onze huizen zijn er niet op ingericht en ga zo maar door. Maar dat heeft allemaal weinig te maken met het telewerken of thuiswerken zelf, eerder met onze weerstand tegen verandering. Telewerken is heel eenvoudig: je gaat achter je pc of laptop zitten en je werkt.
Gezond en productief
Overigens willen we hier nog wel benadrukken dat het nieuwe werken wat ons betreft niet zozeer om thuis- of telewerken gaat, maar om mobiel werken: je kiest de plek die past bij de soort activiteit die je gaat doen. Dat kan dus ook bij een klant zijn, of in de trein. En daarvoor is het wel handig als je bepaalde middelen tot je beschikking hebt. Een laptop bijvoorbeeld, of toegang tot het bedrijfsnetwerk. Het is ook prettig als je onderweg je mail kunt lezen. En dat je baas vertrouwen in je heeft dat je je werk goed doet ook als je niet op kantoor bent.
Een aparte werkkamer thuis met een arboverantwoorde werkplek is beter voor je gezondheid en voor de productiviteit, dus ja, laat maar komen. In de volgende recepten zullen we ook uitgebreid ingaan op dit soort praktische zaken die het telewerken een stuk gemakkelijker maken. Maar nodig is het allemaal niet. Een computer met internet en je kunt het.
Volgende week recept 18: Een ingewikkeld recept voor telewerken; Lange pasta met een schaartje. Lees het vorige recept: Maak creativiteit mogelijk of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.
maandag, 28 november, 2011 at 7:29
Ik ben toch wel beduusd dat het normaal is om je eigen apparatuur zakelijk in te schakelen. Een timmerman neemt toch ook niet zijn eigen gereedschap mee naar zijn werk? Mijn privé laptop zal harder slijten en meer afschrijven als ik hem naast privé ook zakelijk gebruik. En wie gaat dat betalen?
Thuiswerken is prima, maar wel met zakelijk materiaal, een volledig Arbo goedgekeurde werkomgeving (dus niet achter je géén laptop gekropen) en een vergoeding voor de vierkante meters in mijn huis die ik daardoor niet meer kan gebruiken om te wonen.
donderdag, 16 februari, 2012 at 14:56
Telewerken ofwel virtueel werken is ideaal mijn inziens. Ik werk zelf sinds ca. 1,5 jaar vanuit Buenos Aires, Argentinië als Virtual Assistant, samen met een team van andere Nederlanders. Het geeft me ongeloofelijk veel vrijheid en flexibiliteit en kan zelf mijn werkuren indelen. Zolang ik er maar voor zorg dat mijn taken (net zoals op kantoor voor een baas) tijdig afgeleverd worden.
Tsja, wellicht dat mijn argentijnse werkplek niet geheel arbo-proof is, maar mijn werkomgeving en ”persoonlijke” vergoeding die ik hiervoor terug krijg is meer dan de moeite waard!
Mocht je meer idee er bij willen krijgen lees dan eens mijn blogs! http://www.virtualjobassistance.com/blog/