Een sneeuwbaleffect van verandering
Mijn collega Wies en ik waren door onze collega’s uit India uitgenodigd om International Women’s Day met hen te vieren. Een inspirerend bezoek, waarbij ik niet alleen mijn collega’s in Pune in levende lijve kon zien, maar ook een kijkje kreeg in de toekomst van India.
Op Internationale Vrouwendag wordt er stilgestaan bij gelijke rechten voor vrouwen. In Nederland wordt hier weinig aandacht aan besteed, maar in India viert iedereen Women’s Day. Je geeft elkaar een hand en wenst elkaar een ‘Happy Women’s Day’ – alsof je jarig bent! Tijdens de dag worden vrouwen in het zonnetje gezet. Wij werden getrakteerd op een heerlijke lunch en ook ’s avonds kwamen we even bij elkaar. Wies gaf een presentatie over vrouwen in Nederland. Ze beschreef het leven van drie generaties: haar moeder, haarzelf en haar dochter. Het illustreerde de ontwikkeling die vrouwen in Nederland hebben doorgemaakt. En het leuke was: het was heel herkenbaar voor onze Indiase collega’s! Ondanks de cultuurverschillen die er zijn zie je dat er eenzelfde soort verandering gaande is.
De beste werkgever
Ook op werkgebied zie je dat er bij Decos India dezelfde veranderingen plaatsvinden als bij Decos Nederland. Het Decos-kantoor in India is gevestigd in Pune, een enorme stad met zo’n 10 miljoen inwoners. Het is een belangrijke IT hub, waar de vooraanstaande technische universiteiten een grote groep hoogopgeleide engineers leveren aan duizenden grote en kleine IT-bedrijven. Decos is er slechts een kleine speler met één verdieping in een kantoortoren. IBM aan de overkant van de straat heeft een enorme toren voor zichzelf. Er woedt een heftige concurrentie om de beste engineers binnen te halen, waardoor mensen dan ook veel jobhoppen, met name de jongere talenten.
Decos wil de beste werkgever van Pune zijn en onderscheidt zich door zijn open, vrije werkcultuur waarin heel veel aandacht voor de werknemer is. Zo is het ‘Learning & Development’ programma uniek ten opzichte van andere IT-bedrijven. Daarmee spelen ze in op het feit dat engineers graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen, zowel mannen als vrouwen. Voor Indiase standaarden heeft Decos een hoog percentage vrouwelijke werknemers van 31%. Daar is Christopher, onze HR manager, terecht trots op.
Toekomst
De bedrijfscultuur bij Decos is erg bijzonder in Pune. Er hangt een supergoede sfeer en iedereen is heel open en vriendelijk. Eén collega omschreef het zelfs als ‘familie’. De werkgever laat zijn mensen heel vrij. In andere bedrijven is het gebruikelijk om de toegang tot internet te beperken, hier kunnen mensen Facebooken en Googlen wat ze willen. Bij de werving van nieuwe medewerkers wordt heel kritisch geselecteerd. Natuurlijk zijn technische skills belangrijk, maar eigenlijk meer een randvoorwaarde. Een open houding, een open mind, en jezelf willen ontwikkelen op zowel vakinhoudelijk als persoonlijk vlak zijn veel belangrijker kwaliteiten wil je bij Decos passen.
Dat is in Nederland net zo! Maar het is erg bijzonder dat het ze gelukt is in een land met een totaal andere werkcultuur een dezelfde, vrije werkcultuur te creëren. In India is bijvoorbeeld bij wet verboden dat werknemers parttime of flexibel werken, kun je nagaan wat het voor hen betekent als je zo’n relaxte werkgever hebt waar zoveel mag en kan! Waar je kunt zeggen wat je denkt, waar het management heel open en benaderbaar is en je wordt gestimuleerd continu te leren.
Decos India is daarmee een echte vernieuwer in de branche, of eigenlijk voor alle werkgevers in India. Het zou geweldig zijn als ze het via hun klanten, leveranciers en partners voor elkaar krijgen om een sneeuwbaleffect van verandering in gang te zetten, zodat de hele Indiase economie kan profiteren van deze nieuwe manier van werken. Want in mijn ogen is dit in een moderne wereld de enige manier waarop je echt succesvol kunt zijn: bij een optimale tevredenheid van werkgevers én werknemers.