Een veiligere werkomgeving met VCA
De maatschappij lijkt tegenwoordig steeds sneller te draaien. De coronacrisis, die tot een wereldwijde recessie leek te gaan leiden? Die beheerste nog maar twee jaar geleden alles. En keerden we daarna terug naar het oude normaal? Nee, intussen zijn we onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne en de gestegen inflatie alweer heel wat zorgen verder. Daarbij heeft zowat iedere onderneming ook nog eens een medewerkerstekort. Hierdoor loopt de werkdruk op, wat weer allerlei vervelende gevolgen kan hebben. Aandacht voor een veilige en gezonde werkomgeving lijkt onder te sneeuwen, maar is juist nu erg belangrijk.
Hoge werkdruk vergroot de kans op onveilig werken
Uit eerder onderzoek van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid bleek dat werkstress het grootste arbeidsrisico vormt. Een hogere werkdruk maakt het namelijk moeilijker om een veilige werkomgeving te creëren en te behouden. Werkstress vergroot de kans op bedrijfsongevallen. Door werkstress en bedrijfsongevallen als gevolg daarvan kunnen mensen fysieke of mentale klachten ontwikkelen. En dit heeft weer een hoger verzuim als gevolg, waardoor de werkdruk verder toeneemt.
Veilig en gezond werken na een VCA cursus
Met jaarlijks ruim 2.000 ernstige bedrijfsongevallen in ons land, is veel aandacht voor een veilige werkomgeving echt geen overbodige luxe. Vooral mensen in risicovolle werkomgevingen, kunnen veel baat hebben bij praktische handvatten om veilig en gezond te werken. Een VCA cursus met aandachtspunten en werkmethodes biedt deze kennis. De Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) is dan ook in een toenemend aantal branches geen aantrekkelijke extra meer, maar een must om in aanmerking te komen voor een bepaalde opdracht. Het is onder andere van toepassing op mensen die met machines werken, of op hoogte.
VCA op bedrijfs- of persoonsniveau
Er zijn zowel bedrijfscertificeringen als individuele VCA certificaten. Met een bedrijfscertificaat toont een onderneming onder meer aan dat ze een VCA-handboek hebben, en voldoen aan wettelijke verplichtingen zoals het borgen van een veilige werkomgeving volgens de Arbowet. Een persoonscertificering geeft aan dat iemand tenminste basiskennis heeft over hoe ze in hun werk rekening dienen te houden met het milieu, en zowel hun eigen gezondheid als die van anderen in de werkomgeving. De B-VCA basiscursus is vooral geschikt voor uitvoerenden, en de VOL-VCA voor operationeel leidinggevenden en zzp’ers.
Een VCA cursus kun je op allerlei plekken in het land (of online), en in diverse talen volgen. Sluit je het VCA examen voldoende af, dan ontvang je een VCA certificaat dat vijf jaar geldig is.