Een vitaliteitsbeleid voor modern ondernemingssucces

Door Andrea Cantong van Fellowes - 23 juni 2017
Reacties gesloten

Mensen nemen meer dan ooit een gezondere lifestyle aan. Denk aan de hoeveelheden superfoods die te koop zijn en aan de wearables die mensen bewust maken van hun gewoontes. Werknemers verwachten daarom dat gezondheid en welzijn ook op de werkvloer een prioriteit wordt. Om die reden is werknemersgezondheid en -tevredenheid essentieel voor modern ondernemingssucces.

Uitstroom door ongezonde werkplek

Gezond, duurzaam en gastvrij werkenWerknemers zeggen vaak dat zij zichzelf zien als iemand die thuis gezond is, maar op het werk ongezond. Twee van de vijf mensen zegt dan ook dat ze naar het welzijnsbeleid van een bedrijf vragen als ze solliciteren naar een nieuwe functie. Meer dan de helft van de managers vermoedt dat ze om deze reden werknemers zijn kwijtgeraakt. Deze cijfers blijken uit recent onderzoek uitgevoerd door Loudhouse in opdracht van Fellowes. Als een slechte werkomgeving een oorzaak is van de uitstroom van werknemers, dan wil je daar als bedrijf wat tegen doen. Wat kun je doen om de situatie te verbeteren?

Een vitaliteitsbeleid

Werkgevers moeten de gezondheid en tevredenheid van hun werknemers serieus nemen als ze de moraal willen verbeteren, de productiviteit willen verhogen en hun werknemers willen behouden. Voor de meesten begint het bevorderen van het welzijn van werknemers met het invoeren van een vitaliteitsbeleid. Dit pakt tevens het personeelsbehoud aan en vermindert absenteïsme. Een dergelijk beleid spreekt liefst alle personeelsleden aan en inspireert tot een aanhoudende verandering. Daarom is een creatieve benadering van welzijn in het bedrijf noodzakelijk.

Kom in beweging

De eerste stappen van het beleid kunnen simpel zijn. Bijvoorbeeld door de koektrommel te vervangen door een fruitmand om gezondere gewoontes aan te moedigen. Andere elementen dienen echter extensiever te zijn, zoals de introductie van ergonomisch kantoormeubilair. Belangrijk is dat een vitaliteitsbeleid de manier van werken fundamenteel verbetert. Veel kantoren faciliteren een zittende werkwijze, waarbij werknemers het grootste deel van hun dag zitten en waar e-mail en online chat ervoor zorgen dat mensen zelfs niet meer op hoeven te staan om collega’s te spreken. Dit is vaak de oorzaak van gezondheidsproblemen en komt het welzijn van medewerkers niet ten goede. Laat een slechte werkomgeving en een zittende levenswijze op kantoor niet de oorzaak zijn van het verlies van talenten, maar breng je personeel in beweging!

Kantoor en Het Nieuwe WerkenHoewel hoge inkomsten, tevreden klanten en een aantrekkelijk ogend kantoor belangrijk zijn, het zijn uiteindelijk toch de werknemers die een bedrijf draaiende houden. Beweging leidt tot een prettigere werkomgeving, wat weer resulteert in het behoud van personeel. Om die reden moeten werkgevers vandaag nog hun inzet verhogen en gezondere werkplekken creëren. Een gezond, tevreden en actief personeelsbestand is essentieel voor duurzaam en modern ondernemingssucces!

 

Deel dit artikel met anderen
Andrea Cantong - Marketing manager
Andrea haalde haar masterdiploma in International Marketing in Giessen, Duitsland. Na werkzaam te zijn geweest als sales & marketing coördinator in de US voor het Duitse bedrijf Rosenthal, is Andrea overgestapt naar Fellowes, specialist in kantooroplossingen. Hier werkt zij nu al twaalf jaar als marketing manager DACH & Benelux. Daar zet zij zich middels sterke marketing en informatieve campagnes in voor betere werkomgevingen en ergonomisch kantoormeubilair.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten