Eens geprobeerd is verslaafd voor het leven: active noise cancelling
Stilte voelt soms als een warm bad. Even alleen zijn, doet wonderen voor je concentratie, productiviteit en kwaliteit van je gesprekken. Maar het vinden van rust in de hectiek van een drukke open kantoorruimte lijkt onbegonnen werk doordat er altijd wel enige vorm van achtergrondgeluid is. Gelukkig heeft menig headsetleverancier daar een oplossing voor gevonden: noise cancelling.
Wat is noise cancelling?
Om te beginnen: met noise bedoelen we extern geluid dat niet uit de headset komt. Denk hierbij aan zoemende apparaten op kantoor, pratende collega’s, verkeerslawaai, rinkelende telefoons en geluiden van binnenkomende appjes en herinneringen voor meetings. Noise cancelling is de methode voor het reduceren van deze ongewenste geluiden. Er zijn twee vormen: actief en passief. Waarbij passieve noise cancelling eigenlijk niets anders betekent dan een goede afsluiting. Je kent wellicht de kneedbare schuimdopjes en gehoorbeschermers die wegwerkers gebruiken. Dat zijn voorbeelden van passieve noise cancelling. Headsets met die functie werken hetzelfde, ze zorgen namelijk voor een goede afsluiting van het oor.
Active noise cancelling (ANC) daarentegen, is veel geavanceerder. Het werkt door geluid toe te voegen aan het geluid dat uit je headset komt. Anders dan je misschien zou verwachten, maakt dat een einde aan storend achtergrondgeluid.
Hoe werkt het?
Geluid is trillende lucht en verplaatst zich in golven. Die geluidsgolven hebben een amplitude (wat het volume bepaalt) en een frequentie (voor het bepalen van de toonhoogte). Denk bijvoorbeeld aan het constante zoemende geluid uit een vliegtuigmotor dat zich beweegt zoals de blauwe lijn. Als je precies de tegenovergestelde geluidsgolf (antigeluid – de oranje lijn) door een bestaande geluidsgolf laat lopen, hou je stilte over. Dit natuurkundige proces heet destructieve interferentie. En dat is precies waar een koptelefoon met ANC gebruik van maakt. Ze zijn namelijk uitgerust met zowel een microfoon die omgevingsgeluid registreert als de technologie die deze geluidsgolven ‘omdraait’. Deze omgekeerde golven worden vervolgens toegevoegd aan het geluid dat uit de speakers van je koptelefoon komt, en voilà: voor de gebruiker verdwijnt het omgevingsgeluid.
Noise cancelling in de microfoon
De ANC-technologie zorgt er niet alleen voor dat je in je eigen stiltebubbel kan werken. Ook je gesprekspartner kan er van profiteren, door de technologie in de microfoon van een headset te implementeren. Voor het beste geluid zijn er in onze nieuwste producten meerdere, omni-directionele microfoons ingebouwd. Elke microfoon berekent waar het geluid van je stem vandaan komt, en richt zich op dat ruimtelijke punt. Op die manier kan de headset al flink wat irrelevant achtergrondgeluid ‘negeren’. Daarnaast legt de headset nog een aantal digitale filters over het geluid heen: één algoritme detecteert niet-stationair geluid, zoals pratende collega’s, en een ander algoritme controleert of er stationaire geluiden zijn, zoals zoemende printers of de airco. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het net klinkt alsof je alleen op kantoor bent, waar je je ook bevindt!
Waarom ANC zo prettig is in een headset?
Zoals ik al eerder schreef is herrie op de werkvloer niet alleen de grootste vijand van efficiëntie, het is ook erg slecht voor de gezondheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat headsets met noise cancelling-functionaliteiten populair zijn op de werkvloer. Inmiddels hebben we vier verschillende ANC-producten in ons portfolio. Hiermee willen wij ons steentje bijdragen aan de productiviteit van de hele wereld!