Effecten van de activiteitgerelateerde werkomgeving

Door Joop Meijers van Veldhoen + Company - 6 januari 2016
Reacties gesloten

Buiten werkenActiviteitgerelateerd werken leidt tot meer samenwerking, gemeenschappelijkheid en ruimtebesparing. Voor Veldhoen + Company is het activiteitgerelateerd werken dan ook een essentieel onderdeel van HNW. De belangrijke vraag is waarom het activiteitgerelateerd werken leidt tot deze meerwaarde.

Voor de ruimtebesparing ligt het niet zo moeilijk. Een deel van de werkplekken staat structureel leeg. Met het activiteitgerelateerd werken verminderen wij het aantal werkplekken structureel. Voor zaken als samenwerking en gemeenschappelijkheid ligt dit ingewikkelder. Om de relatie tussen het activiteitgerelateerd werken en deze meerwaarde beter te duiden, hebben wij het bij voorkeur over effecten.

Op een van deze effecten, een spannende mate van discomfort, ga ik nu kort in. Voor onze klanten en relaties schrijven wij nu een boekje waarin ook de andere effecten worden besproken.

Zekerheid en vastigheid

Organisaties hebben sterk de neiging op zoek te gaan naar zekerheid en vastigheid. Waarschijnlijk herkennen de meeste onder ons het wel. Wij prefereren comfort boven discomfort. Dit doen wij bijvoorbeeld door te streven naar perfectie en het elimineren van risico’s. Soms voelt het bij binnenkomst alsof een organisatie het comfort en de risicomijding helemaal heeft geïnstitutionaliseerd; veel controlemechanismen, weinig lef en vaak de opmerking zo doen wij dat hier nu eenmaal. Voordat u het in de gaten heeft is uw werkwijze achterhaald of zijn uw diensten niet meer gevraagd. Het moet dan ook vaak anders zonder dat individuen en organisaties de noodzaak direct zien of voelen.

WerkenOveralLoslaten van de eigen werkplek

Het activiteitgerelateerd werken biedt stevige handvaten om deze noodzaak zicht- en voelbaar te maken. Een van de ingrepen van het activiteitgerelateerd werken is het loslaten van de eigen werkplek. Deze ietwat voor de hand liggende ingreep leidt ontegenzeggelijk tot een spannende van mate discomfort. Denk bijvoorbeeld aan het wegvallen van het groepsgevoel bij mensen die een kamer delen of het wegvallen van de vertrouwde werkplek of omgeving. In de minder geslaagde voorbeelden wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat het oncomfortabele gevoel optreedt, bijvoorbeeld door het oogluikend toestaan van vast gebruik van werkplekken.

Daarmee komt het lef om het anders te doen sterk onder druk te staan. In de geslaagde voorbeelden zien wij dat mensen durven op zoek te gaan naar hun nieuwe grenzen. Ze gaan de uitdaging aan om het werk slimmer en simpeler te doen. Het oncomfortabele gevoel wordt niet dood gemanaged. Met het discomfort creëert het activiteitgerelateerd werken dan ook een voedingsbodem voor ontmoeting, samenwerking en vernieuwing.

Zie het activiteitgerelateerd werken als de goede voorzet. Nu nog de bal inkoppen. In bijdragen van collega’s kunt u lezen hoe niet te vergeten te scoren. Timing is dan belangrijk. Het kan en mag niet zo zijn dat u de voorzet laat lopen.

Dit levert mij een oncomfortabel gevoel op.

Deel dit artikel met anderen
Joop Meijers - HNW Adviseur
Joop Meijers (Sittard, 1964) is afgestuurd econoom. Hij is vanaf eind 1995 werkzaam voor Veldhoen + Company, de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van het eerste grootschalige HNW-project, Interpolis. Zijn kwaliteiten liggen op de relatie tussen HNW en de doelen/visie van een opdrachtgever. Hij maakt het onderwerp bespreekbaar en betrekt opdrachtgever, vaak directies of managementteams, in de te maken keuzes. Als adviseur is hij onder meer actief voor Interpolis, Achmea, DELA, PwC en Goodman.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten