Einde aan Het Nieuwe Werken?
Het is inmiddels al weer een tijd geleden dat Het Nieuwe Werken werd geïntroduceerd om allerlei nieuwe vormen van werken te benoemen. In redelijk wat bedrijven kan ondertussen – een beetje – flexibel worden gewerkt. En managers zijn zich er wel wat van bewust dat ze op output moeten sturen.
Is Het Nieuwe Werken ondertussen achterhaald, zoals je weleens hoort de afgelopen tijd?
Uit de Nationale Over Het Nieuwe Werken enquête bleek al eerder dat HNW inmiddels deel is van ‘Het Normale Werken’. Zag in 2013 nog 42 procent van de deelnemers HNW als iets van de toekomst, vorig jaar was dat nog 17 procent. Dat betekent overigens niet dat iedereen nu altijd en overal Nieuw Werkt, maar dat we meer dan ooit zelf bepalen wat we waar en wanneer doen. Dat geldt nu voor 62 procent van de deelnemers.
Leve Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken is dan ook al lang niet meer de hype die het een tijdlang was, een hippe term waar managers, directeuren en HRM’ers mee strooiden. HNW gaat natuurlijk verder dan een nieuwe inrichting van het kantoor, het overstappen op werken met mobiele devices, het afschaffen van vaste werkplekken of het inrichten van die hippe espressobar, waar collega’s kennis met elkaar kunnen uitwisselen.
Weliswaar wordt jammer genoeg nog steeds bij Het Nieuwe Werken gedacht aan de ICT-kant, de technologie, toch zijn het de mensen waar het om gaat. Hoe kunnen zij slimmer samenwerken en zich beter organiseren? Hoe kunnen ze een betere werk-privébalans vinden, productiever zijn en effectiever vergaderen? Een standaard oplossing ontbreekt. Er is geen kant-en-klare formule die je kunt uitvoeren. HNW is voor elke organisatie anders.
Verandering
Het woordje lijkt te duiden op een uitontwikkeld proces en dat is nu juist wat het niet is. De essentie ervan is gebaseerd op verandering. Verandering in de manier van werken, in mentaliteit en organisatiecultuur en in de relatie tussen baas en werknemer en in de balans tussen werk en privé. Het is een proces, dat nooit stil hoort te staan.
Het mooie is nu dat ik overal in organisaties momenteel zie dat ze anders gaan werken en anders gaan organiseren. Dat ze meer zelfsturing geven, organisaties platter maken, meer verantwoordelijkheden leggen bij de werknemers. Ze noemen het Anders Organiseren of Anders Werken. Ze nemen niet de ICT als uitgangspunt maar de mensen.
Maar in principe zijn ze heel goed bezig om Het Nieuwe Werken in te voeren.
Dit artikel verscheen eerder op HRBase.