Eisen voor de ‘waar dan ook werkplek’

Door Hazel Goesaert van Fellowes - 30 oktober 2014
Reacties gesloten

In de trein of op de luchthaven, in een hotellobby of vanuit de hangmat in de tuin, op vakantie of vanaf de eigen keukentafel: tegenwoordig werken we overal. Dit komt mede door veranderende managementstijlen, de intrede van de cloud en de opkomst van Bring Your Own Device (BYOD). Ook de groep zzp’ers met wisselende opdrachtgevers en geen vaste kantoorplek groeit gestaag. Medewerkers slimmer laten werken is zo niet meer slechts een wens voor de toekomst, maar een hedendaags beleid.

trein2

Dit vergt wel een aantal aanpassingen, bijvoorbeeld ten aanzien van tools en het te voeren beleid. Want pijnklachten liggen op de loer bij niet ergonomisch ingerichte werkplekken. Waar moet een werkgever rekening mee houden wanneer medewerkers overal en te allen tijde werken? En waar moet de werknemer zelf op letten om zijn gezondheid op peil te houden? Een ergonomisch gezonde werkomgeving is immers niet altijd even vanzelfsprekend als het lijkt. Het is dan ook niet voor niets dat in de Arbowet regels zijn opgenomen voor ergonomisch thuiswerken. Wanneer een medewerker minimaal twee uur per week achter een beeldscherm vanuit huis werkt, is de werkgever verplicht om een veilige en door de Arbo goedgekeurde en ergonomische thuiswerkplek te creëren. Doet hij dat niet? Dan kan hij aansprakelijk worden gehouden voor eventuele letselschade zoals schouder-, nek-, rug- en polsklachten. De inspectiedienst kan dit zelfs controleren.

Risico-inventarisatie thuiswerkplek
Een werkplek check is dus een wettelijke verplichting (EU Directive 90/270/EEC). Uit onderzoek van Fellowes komt naar voren dat slechts bij 42 procent van de medewerkers in Nederland een risicoanalyse en -evaluatie van de werkplek wordt uitgevoerd. Dit betreft echter voornamelijk de werkplek op kantoor.

En juist bij het werken op andere plekken dan kantoor wordt niet altijd gelet op de houding en veelvuldig gebruikgemaakt van mobiele devices, zoals laptops, tablets en smartphones. Volgens onderzoek van Gartner uit mei 2014 zal de wereldwijde verkoop van devices in 2014 de 2.5 miljard grens bereiken. Volgens Ranjit Atwal, research director bij Gartner, keren gebruikers zich steeds meer af van de traditionele pc’s (notebooks en desktops), terwijl de grotere flexibiliteit van tablets, hybride en lichtere notebooks voorzien in de diverse groeiende eisen van gebruikers.

Tips voor een ergonomische werkplek
De vraag rest dan ook: hoe richt je een gezonde mobiele werkplek in, waarbij je nek-, schouder-, rug- en polsklachten buiten de deur houdt? En hoe kan je met zulke mobiele devices op een ergonomische wijze omgaan als je onderweg bent?

  • Zorg dat je tafel en stoel op de juiste hoogte zijn afgesteld. Houd hierbij de regel aan dat je benen en armen in een hoek van negentig graden staan. Indien de tafel niet instelbaar is en te hoog, dan kun je een voetensteun gebruiken.
  • Leg je tablet of laptop niet ergens plat neer, maar gebruik een laptop- of tabletsteun die een ervoor zorgt dat je scherm op ooghoogte. Zo hoef je niet voorover te hangen, maar kun je in een gezonde houding op je stoel blijven zitten.
  • Of je nu in een lounge café of in de hotellobby zit; het is verleidelijk om onderuit te zakken in een relaxte stoel terwijl je je mail checkt. Toch is dit niet verstandig. Je kunt beter een plekje in het hotel zoeken waar je jezelf goed kunt installeren en volgens de ergonomische regels van de Fellowes werkplekcheck kunt werken.
  • Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis in combinatie met je laptop of tablet. Dit voorkomt niet alleen RSI-klachten, maar zorgt er ook voor dat je schouders in een ontspannen stand blijven en je niet verkrampt. Verkramping van de schouders kan doorschieten naar je hoofd, waardoor hoofdpijn ontstaat.
  • Klem je smartphone niet tussen je kin en schouder als je wilt typen of je handen vrij wilt hebben om koffie te drinken. Gebruik hiervoor een headset zodat je je smartphone gewoon neer kunt leggen of in je jas kun stoppen als je onderweg bent.
  • Ben je binnen aan het werk, zorg dan voor voldoende dag- of kunstlicht. Zo hoef je niet naar voren te buigen om te kunnen lezen wat er op je scherm staat en hoef je ook niet met je ogen te knijpen.
  • En nog een tip van geheel andere orde: let erop dat de Belastingdienst de bijdrage voor een goede thuiswerkplek niet ziet als een verkapt salaris.

BYOD (afbeelding van securedgenetworks.com)

Deel dit artikel met anderen
Hazel Goesaert - Trade Marketing Manager
Goesaert is sinds 2008 werkzaam bij Fellowes, een wereldwijde producent en leverancier van kantoorartikelen Ze begon bij het bedrijf als Trade Marketeer en is nu verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten van het bedrijf in de Benelux. Dit omhelst onder meer budgettering, planning, campagnes, pr, interne communicatie en online strategie. Voordat ze bij Fellowes aan de slag ging werkte ze bij OX-traction en Easy Dentic. Ze studeerde aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten