Energie besparen voor bedrijven tijdens het Nieuwe Werken

Reacties gesloten

Energie en klimaat zijn tegenwoordig het gesprek van de dag. Ook aan de koffiemachine op kantoor wordt er regelmatig gediscussieerd over de manier waarop jouw bedrijf bijdraagt aan het klimaat door er zuiniger mee om te gaan. Toch valt het op dat veel bedrijven nog niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Ook hoor ik vaak dat besparen op energie niet te doen is, terwijl dit juist erg makkelijk is indien de workflow binnen het bedrijf goed in elkaar zit en als iedereen binnen het bedrijf daar ook volledig van op de hoogte is.

Enkele manieren om energie te besparen

Er zijn diverse manieren waarop jouw bedrijf energie kan besparen. Besparen kan vooral op het gebruik van computers, printers, servers en andere ICT-apparatuur. Ik geef je enkele voorbeelden:

  • Optimaal benutten ICT-capaciteit: Zorg ervoor dat de ICT-capaciteit optimaal wordt benut. In de praktijk wordt vaak meer capaciteit gebruikt dan noodzakelijk met als gevolg overcapaciteit. Wacht met uitbreidingen wanneer de huidige capaciteit nog toereikend is!
  • Optimaliseer de serverruimte: ICT-apparatuur in een serverruimte zoals servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur geven veel warmte af. Koeling helpt de bedrijfszekerheid van deze apparatuur te garanderen. Optimaliseer de koeling door de luchtstromen te optimaliseren. Zorg dat zo min mogelijk koude lucht verloren gaat of wordt geblokkeerd.
  • Vervang oudere apparatuur: het spreekt voor zich dat verouderde apparatuur slechter is voor het milieu dan nieuwe apparatuur. Kies er daarom voor om eens in de 4 jaar verouderde apparaten te vervangen door energiezuinige nieuwe apparaten.
  • Gebruik een plat beeldscherm of een laptop: Platte beeldschermen verbruiken gemiddeld 50% minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een desktop pc. Vooral dit tweede is een quick win voor veel bedrijven!
  • Dimmen of uitschakelen van het beeldscherm: Je kunt zelf op je PC instellen wanneer door het besturingssysteem Windows het beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Je kunt hier direct berekenen hoe en wat je kunt besparen aan energiekosten op je PC.

Energie van Het Nieuwe WerkenBesparen op energiekosten

Besparen op energie hoeft niet duur te zijn. De voorbeelden die zojuist zijn aangehaald zijn vrij eenvoudig te halen zonder al te veel kosten te maken. Een andere eenvoudige manier is het overstappen naar een voordeligere energie maatschappij. Een fabel is dat het veel tijd kost, het gedoe is of dat het fout gaat. Maar met alle vergelijkingssites die uit de grond schieten als paddenstoelen is er haast geen excuus meer wat nog stand houdt!

Besparen

Begin met een goed inzicht over de gemaakte kosten en verbruikte energie (stroom en gas) van het afgelopen jaar. Door hier een goed beeld van te hebben is het eenvoudiger om te zien waar de bespaarmogelijkheden zitten. Bij de meeste vergelijkingssites kun je je verbruik invullen en komt er dan automatisch uit welke energiemaatschappij het goedkoopste voor je uit zou komen. Vaak zijn de verschillende, belangrijke punten ook aangekaart en kun je zo de top 3 of top 5 eenvoudig met elkaar vergelijken om zo bij de goedkoopste, maar beste optie uit te komen.

Welkomstaanbieding

Natuurlijk wil elke energiemaatschappij het liefst elke Nederlander als klant, daarom bieden ze soms enorm tegen elkaar op met welkomstbonussen. Sommigen bieden een korting, anderen een cashback aan op de eindrekening en weer anderen bieden een cadeau. Bekijk bij een vergelijking niet alleen de werkelijke prijs van de bonus, maar ook de persoonlijke waarde van de bonus. Heb je al 3 tablets liggen of zul je deze nooit gebruiken, dan is het waardeloos om er nog 1 bij te leggen, maar een korting is natuurlijk altijd wel leuk zeker omdat deze vaak flink kan oplopen en op deze manier kan de eindafrekening nog verder naar beneden worden geschroefd.

Extra’s

Veel energiemaatschappijen hebben tegenwoordig apps of andere mogelijkheden om verbruik te checken, ben je van plan om te besparen door extra op je verbruik te letten? Dan is zo’n optie natuurlijk erg handig en kan het een voordeel zijn als de maatschappij naar keuze ook deze mogelijkheid ondersteund.

Wat doet jouw bedrijf er al aan om energie te besparen?

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten