Factoring voor mkb’ers: hier moet je op letten

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 20 april 2022
Reacties gesloten

De administratie is één van de minst leuke dingen aan het zelfstandig ondernemerschap. Je moet niet alleen facturen opstellen en versturen, maar er ook voor zorgen dat deze tijdig betaald worden. Betalen sommige klanten vrijwel altijd te laat? Dan besteed je hier mogelijk meer tijd aan dan je lief is. In dat geval biedt factoring uitkomst. Je verkoopt jouw facturen dan aan een factoringbedrijf. Zij storten het factuurbedrag binnen de kortste keren op jouw rekening en wachten de betalingstermijn af die jij met je klant hebt afgesproken. Besteed factoring overigens nooit maar zo uit aan een bedrijf. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, vertellen wij je hier waar je als mkb-bedrijf op moet letten bij het uitbesteden van factoring.

Welke vorm van factoring wordt aangeboden?

Wie denkt dat factoring er altijd hetzelfde uitziet, heeft het mis. Bij veel factoringbedrijven kun je namelijk uit verschillende vormen kiezen. Doorgaans worden er twee hoofdvormen onderscheiden: traditionele factoring en American factoring. Voordat je voor factoring kiest, moet je weten wat de verschillen tussen beide soorten zijn. Het belangrijkste verschil zit hem in de flexibiliteit. Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je wel en niet verkoopt aan een factoringbedrijf. Hierdoor houd je zelf het debiteurenbeheer van jouw onderneming in handen.

Waar er bij American factoring sprake is van flexibiliteit, is dit bij traditionele factoring niet het geval. Wie voor deze vorm kiest, verkoopt namelijk alle facturen aan een factoringbedrijf. Dit lijkt misschien een nadeel, maar het brengt ook voordelen met zich mee. Zo hoef jij je niet langer druk te maken over de administratie van je bedrijf. De volledige administratie loopt immers via het factoringbedrijf.

Hoe gaat het factoringbedrijf te werk?

Hoe gaat het factoringbedrijf te werk

Een tweede punt om op te letten voordat je voor mkb factoring kiest, is de werkwijze van een factoringbedrijf. Sommige ondernemers denken dat deze bedrijven allemaal dezelfde werkwijze hanteren, mar dat is niet het geval. Sterker nog, de werkwijze van het ene bedrijf kan zelfs sterk verschillen van die van de andere. Reden genoeg om te kijken hoe een factoringbedrijf te werk gaat voordat je ermee in zee gaat. Kijk bijvoorbeeld binnen welke termijn zo’n bedrijf het geld op jouw rekening stort.

Kostenplaatje

Factoring uitbesteden brengt kosten met zich mee. Niet gek, want een factoringbedrijf neemt je (veel) werk uit handen. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat het verkopen van facturen je als mkb-bedrijf kost. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals de gemiddelde omzet, hoogte van het factuurbedrag, kredietwaardigheid van de opdrachtgever en de betalingstermijn. Doordat dit voor ieder bedrijf anders is, kost factoring voor het ene bedrijf meer dan voor het andere.

Voorwaarden

Veel mkb-bedrijven die op zoek zijn naar een factoringbedrijf, kijken vooral naar de kosten. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor het verkopen van facturen. Toch raden wij je niet aan je blind te staren op de prijs. Je doet er namelijk goed aan ook een blik op de voorwaarden te werpen. Doe je dit niet? Dan krijg je mogelijk al snel spijt van de keuze voor een factoringbedrijf.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten