Fietser aangereden: wat zijn de rechten van een fietser na een aanrijding?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 19 mei 2023
Reacties gesloten

Nederland staat bekend om de vele fietsers die dagelijks de weg op gaan, zowel voor recreatieve doeleinden als voor woon-werkverkeer. Helaas gaat dit niet altijd zonder problemen; jaarlijks vinden er talloze ongevallen plaats waarbij een fietser betrokken is. In dit artikel bespreken we de rechten van een fietser na een aanrijding en geven we tips over wat je kunt doen als je als fietser aangereden bent.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Een belangrijk aspect om te onthouden is dat fietsers in Nederland worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit betekent dat zij extra beschermd worden door de wet. Wanneer een fiets ongeluk plaatsvindt tussen een fietser en een gemotoriseerd voertuig, zoals een auto, geldt in de meeste gevallen een speciale regeling. Deze regeling houdt in dat de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig minimaal 50% van de schade moet vergoeden, zelfs als de fietser (deels) aansprakelijk is voor het ongeval. Deze regel geldt niet wanneer er sprake is van overmacht, wat inhoudt dat de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig het ongeval écht niet had kunnen voorkomen.

Om aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding, is het allereerst belangrijk dat je de situatie na het ongeval goed in kaart brengt. Noteer gegevens van de betrokken partijen, zoals naam, adres, telefoonnummer en kenteken. Maak indien mogelijk foto’s van de situatie en noteer ook de contactgegevens van eventuele getuigen. Als je gewond bent geraakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Zorg er ook voor dat je alle medische behandelingen en kosten goed bijhoudt.

Nadat je de situatie in kaart hebt gebracht, is het verstandig om contact op te nemen met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat, zoals SDW Advocaten. Zij kunnen je ondersteunen in het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het ongeval en het claimen van een schadevergoeding. De kosten voor juridische bijstand worden meestal verhaald op de aansprakelijke partij, waardoor je zelf geen kosten hoeft te maken. Ook wanneer je niet zeker weet of je recht hebt op een schadevergoeding, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een advocaat. Zij kunnen je informeren over je rechten en je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Schadevergoeding

Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. Zo kan er sprake zijn van materiële schade, zoals schade aan je fiets, kleding of persoonlijke eigendommen. Daarnaast kan er ook immateriële schade zijn, ook wel smartengeld genoemd. Dit is een vergoeding voor de pijn, het leed en het ongemak dat je door het ongeval hebt ervaren. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen hiervan op je dagelijkse leven.

Naast schadevergoeding kan het ook zijn dat je recht hebt op andere voorzieningen, zoals aanpassingen in je woning of arbeidsbemiddeling. Een gespecialiseerde advocaat kan je hierover adviseren en je bijstaan bij het aanvragen van deze voorzieningen.

Kort samengevat is het dus belangrijk om na een aanrijding waarbij je als fietser aangereden bent, de situatie goed in kaart te brengen en contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Zij kunnen je informeren over je rechten en je helpen bij het claimen van een schadevergoeding. Fietsers worden in Nederland extra beschermd door de wet, waardoor zij in veel gevallen recht hebben op (gedeeltelijke) schadevergoeding, ook als zij zelf (deels) aansprakelijk zijn voor het ongeval.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten