Flexibel werken met tablets, hoe voorkom je RSI bij HNW?

Door Erwin Speklé van Arbo Unie - 25 juli 2013
Reacties gesloten

Geen RSI met Het Nieuwe WerkenTablets bieden mobiliteit en gebruiksgemak. Het compacte formaat neemt niet veel ruimte in en ze zijn licht. Je kunt er altijd en overal op professionele wijze mee werken. Opdrachten kun je ter plaatse registreren en uitvoeren. Dit alles maakt tablets bijzonder populair en het is niet verwonderlijk dat het tabletgebruik met Het Nieuwe Werken toeneemt. Wel kun je je afvragen welke impact dit heeft op het gezond functioneren van tabletgebruikers. Een onderzoek.

De cijfers: tablet wint razendsnel terrein

Het gebruik van de tablet is de laatste jaren sterk gestegen. Dit jaar zullen naar verwachting ruim 2,4 miljard desktops, laptops, tablets en mobiele telefoons worden verkocht. Wat opvalt, is dat het aandeel van desktops en laptops daalt en dat juist tablets aan een sterke opmars bezig zijn. In 2017 zal naar verwachting het aantal verkochte tablets zijn verdubbeld ten opzichte van 2013 naar 468 miljoen. Dat is veel meer dan het verwachtte aantal desktops en laptops samen.

De uitdaging: wat doet dit voor de houding?

Wat betekent het toegenomen tabletgebruik voor het doeltreffend functioneren van mensen? Juist omdat tablets kleiner zijn dan laptops, is de verwachting dat het gebruik van deze computers een nog grotere uitdaging vormt voor het houdings- en bewegingsapparaat dan nu al het geval is. Vooral de arm, schouder en nek krijgen het nog zwaarder te verduren. Rechtevenredig is de kans hierdoor groot dat ook het verzuim zal toenemen.

Het Nieuwe Werken zonder muisarmDe risico’s: zo reduceer je ze

Er is nog weinig bekend over de precieze gevolgen van tabletcomputers op de langere termijn. Wel is duidelijk dat intensief gebruik de risico’s, zoals die al bekend zijn van laptops, voor spieren en gewrichten vergroot. Dit kan de inzetbaarheid op lange termijn beïnvloeden. Graag geef ik een aantal tips hoe je deze risico’s kunt reduceren:

  1. Leg de tablet op tafel, of ondersteun hem met de onderarm. Houd hem nooit op schoot of in de hand (de pincetgreep);
  2. Koop een tablethouder of -hoes die ook als standaard dienst kan doen. Dat zorgt voor een betere kijkhoek en voorkomt extreme buigingen van de nek – die op den duur zelfs kunnen uitmonden in een nekhernia;
  3. Werk niet te intensief en te langdurig met de tablet. Gebruik, als je veel moet typen, een ander soort computer. Liefs één met een echt- of met een los aan te koppelen toetsenbord;
  4. Werk op verschillende plekken, zodat je varieert in houding en beweging; zo voorkom je overbelasting.

Met al deze maatregelen blijf je ook met Het Nieuwe Werken met veel plezíer werken.

Deel dit artikel met anderen
Erwin Speklé - Europees Ergonoom
Dr.Erwin Speklé is geregistreerd Europees Ergonoom. In die hoedanigheid adviseert en begeleidt hij organisaties bij het verbeteren van hun werkomgeving, werkprocessen en werkplekken, zodat werknemers optimaal kunnen functioneren.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten