Flexibel wil ook zeggen: verstelbaar

Door Ewout Doevendans van Office City - 13 juli 2015
Reacties gesloten

‘Het Nieuwe Werken’ en ‘flexibiliteit’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De werkgever biedt de werknemer flexibele werktijden en flexibele werkplekken. Om dat te realiseren is ook flexibiliteit òp de werkplek noodzakelijk. Immers, de ene werknemer is de andere niet.

Iedere werknemer heeft recht op een werkplek die ‘werkt’. Als de werknemer namelijk gehinderd wordt om zijn werk goed te doen, als de omstandigheden niet ideaal zijn, gaat dat ten koste van de efficiency en de effectiviteit. Kortom, een goed ingerichte werkplek is in het (financiële) voordeel van de werkgever.

De verschillen tussen werknemers maken – zeker in het kader van Het Nieuwe Werken – flexibiliteit in het kantoormeubilair nodig. Een werknemer die in een comfortabele lichaamshouding zijn werk kan doen is immers veel productiever. En het is nog goed voor zijn gezondheid – en dus het ziekteverzuimpercentage – ook!

Verstelbaarheid van het meubilair

Flexibiliteit in het kantoormeubilair is onder meer te realiseren met verstelbare bureaus en verstelbare bureaustoelen. Wat overigens sowieso al een eis uit de Arbowet is. Bureau en stoel kunnen zo altijd ‘op maat’ worden ingesteld door de individuele werknemer.

Een flexibele werkplek levert voor de werknemer variatie op. Hij of zij heeft afwisselend contact met diverse collega’s, een gevarieerd uitzicht èn een geordend bureau. Het bureau moet immers aan het eind van de dag leeg worden achtergelaten. De volgende dag kan er iemand anders zitten. Een opgeruimd bureau is op zichzelf weer goed voor de efficiency en dus het bedrijfsresultaat.

Flexibiliteit in bereikbaarheid

Verstelbaarheid wordt ook van de werkgever gevraagd op het punt van de flexibele werktijden. Om de gewerkte uren van de individuele werknemer goed in kaart te brengen – en te houden – moet een goed registratiesysteem worden opgezet. Een gevolg van de flexibele werktijden is ook dat openingstijden en bereikbaarheidstijden veranderen. Deze tijden zijn dan als het ware verstelbaar. Een goed registratiesysteem kan dat (letterlijk) volgen.

Het Nieuwe Werken kan niet zonder flexibiliteit

Aangezien onze hele maatschappij steeds meer op deze flexibiliteit van Het Nieuwe Werken gebouwd is, levert dit in praktijk niet veel problemen op. Maar het is en blijft wel goed om hierover duidelijkheid te scheppen naar zowel interne, als externe klanten.

Klantgerichtheid is de basis èn het doel van Het Nieuwe Werken. Flexibiliteit en verstelbaarheid zijn de middelen.

Deel dit artikel met anderen
Ewout Doevendans -
Ewout Doevendans werkt bij Officecity Kantoormeubelen. Hij houdt zich bezig met de online marketing van Officecity. Officecity is gericht op de online verkoop van kantoormeubelen. Daarnaast richt Officecity zich op de implementatie van Het Nieuwe Werken bij bedrijven.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten