Flexibele werkuren: goed voor mij of juist mijn werkgever?

Door Marcia Van Kampen van Decos - 8 juli 2016
Reacties gesloten

Als werkende moeder ben ik bepaald geen uitzondering met mijn 24 uur contract. Wat wél uniek is aan mijn situatie, is de manier waarop ik die parttime uren invul. Veel werkende ouders moeten zich in allerlei bochten wringen om werk en gezin vlekkeloos te combineren, maar bij mij gaat dat heel flexibel. Dat komt doordat ik grotendeels zelf bepaal waar en wanneer ik werk.

Sinds een maandje realiseer ik me weer extra goed hoe fijn het is om je werkuren flexibel te kunnen invullen. Nu ook mijn jongste dochter naar school is, geeft dat me meer vrijheid bij het indelen van mijn werk. Zo heb ik mijn vaste werkdagen wat omgegooid, waardoor mijn kinderen minder naar de opvang hoeven. Wij vinden rust, regelmaat en een warm thuis belangrijk, dus ben ik drie middagen thuis. Voor mijn werkgever Decos blijven mijn werkuren gelijk, terwijl mijn output er juist op vooruit is gegaan.

Grotere efficiëntie

Ik denk dat mijn productiviteit met name is gestegen doordat ik mijn dagen nu nog efficiënter kan indelen. In mijn rol moet ik centraal opereren in de organisatie, en daarom wil ik met iedereen contact houden. Ik wil van alles op de hoogte blijven en daarbij ook mijn eigen input kunnen geven. Drie dagen zijn dan al snel gevuld, en mijn agenda wordt (gelukkig!) steeds voller. Omwille van de efficiëntie werk ik nu ook standaard een halve dag thuis, en ik merk direct dat ik op deze manier veel gedaan krijg. Het denk- en schrijfwerk bewaar ik bewust voor thuis, zodat ik mijn dagen op kantoor echt 100 procent beschikbaar ben voor mijn collega’s.

Winst voor mezelf

Dat flexibele werken is dus pure winst voor mijn baas, zou je zeggen. Maar de grootste winst ervaar ik zelf. Ik vind het namelijk heel fijn dat ik er vaak voor mijn kinderen kan zijn. Het geeft rust thuis, met minder haal- en brengstress, en er is geen gejaag voor we aan tafel kunnen of als er gesport of gespeeld moet worden. Daarnaast help ik nu regelmatig op school, wat ik meestal goed kan combineren met mijn werk. Laatst waren er bijvoorbeeld extra ouders nodig voor een activiteit, dan plan ik mijn afspraken zo in dat ik even weg kan van kantoor. Die uren haal ik op een andere dag of avond wel in, zonder gedoe bij Decos of schuldgevoel naar collega’s. Dit klinkt misschien alsof elke dag volledig in het teken van mijn kinderen staat, maar dat is niet zo – gelukkig. Ik ben graag bij mijn kinderen, maar hoef echt niet de hele dag te legoën of superheld te spelen. Juist de combinatie van werk en gezin werkt heel goed voor mij.

Digitaal lerenDigitaal werken

Switchen tussen werk en privé gaat bij mij zo makkelijk, doordat we bij Decos volledig digitaal werken. Het maakt niet zoveel uit waar ik ben, want ik kan altijd en overal bij mijn bestanden. Die delen we met elkaar via de cloud, en daarnaast werken we natuurlijk veel met mail, chat, Skype en telefoon. Uiteraard is het ook belangrijk dat ik regelmatig op kantoor ben, maar wanneer dat precies is maakt niet zoveel uit. De enige regel die we hierbij hanteren is dat je je collega’s laat weten waar je bent, gewoon via Outlook. Onze agenda’s zijn voor iedereen toegankelijk, zodat je altijd kunt zien waar iemand is en of hij bereikbaar is. Dat het regelmatig verandert, is niet erg. Als het maar klopt wat er staat.

Werk in vertrouwen

Nog een reden waarom ik zo flexibel kan werken, is onze bedrijfscultuur. Iedereen is empowered en zelf verantwoordelijk voor het behalen van zijn eigen doelen. Zo lang maar duidelijk is waar ik mee bezig ben en ik daar regelmatig een terugkoppeling op geef, maakt het – wederom – niet uit waar en wanneer ik dat doe. We werken op basis van vertrouwen en controleren niet op uren, maar op output. Een controlerende werkgever past voor mijn gevoel ook totaal niet meer bij deze tijd. Als je je mensen niet vertrouwt, zitten zij – of jij – niet op de juiste plek. Vertrouwen is toch de basis van een goede samenwerking?

Samen denkenIntrinsieke motivatie

Ik, en velen met mij, ben echt betrokken bij mijn werk. Ik ben intrinsiek gemotiveerd om mijn werk goed te doen. De huidige generatie werkt veel liever voor iets waar ze in geloven dan voor iets waar ze veel geld voor krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat deze ontwikkeling heel sterk door gaat zetten, want de wereld wordt steeds transparanter en iedereen is steeds meer verbonden met elkaar. Daarom hoop ik dat steeds meer werkgevers een open, flexibele, digitale manier van samenwerken zullen omarmen, voor álle werknemers – en niet alleen voor mijn vriendinnen met kinderen.

Maar ik weet wel dat zij de eersten zijn die er héél veel gelukkiger van worden.

Deel dit artikel met anderen
Marcia Van Kampen - Communicatie-adviseur
Marcia van Kampen is sinds 8 jaar werkzaam bij Decos, waar zij verantwoordelijk is voor de corporate communicatie. Ze wordt enthousiast van het spel tussen mensen en technologie en kijkt uit naar de vooruitgang die onze huidige samenleving omver gaat blazen. In haar hart idealistisch, en waar het kan pragmatisch om de wereld met elkaar een betere plek te maken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten