Flexibilisering van de kantoren en werkplekken

Door Koen De Wit van Flexas - 1 juli 2016
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken is flexibel, zowel in uren als werkplek. Naast de toenemende vraag voor flexibilisering in de kantorenmarkt bij zzp’ers, wordt flexibiliteit in werkplek ook onder werkgevers steeds populairder. Flexibel werken scheelt namelijk tijd en geld. Door het nieuwe werken zijn vaste kantoorruimtes steeds minder populair. Verhuurders proberen hier op in te spelen door flexibele werkplekken en huurcontracten aan te bieden.

De sterke groei van het aantal zzp’ers heeft gezorgd voor een stijgende vraag naar flexibele werkplekken. Zzp’ers hebben de behoefte om buitenshuis te werken, maar willen liever niet voor een lange tijd vast zitten aan een vaste werkplek. Naast de behoefte van flexibilisering van de kantorenmarkt bij zelfstandige ondernemers, zien ook grote bedrijven steeds vaker het voordeel in van een van een flexibele kantorenmarkt. Medewerkers van grote bedrijven werken steeds minder vaak op het vaste kantoor. Het bedrijf zelf is dan op een vaste plek gevestigd, maar laat bij gelegenheid medewerkers op flexplekken werken. Dit scheelt reistijd en reiskosten wat de effectiviteit ten goede komt. Flexas.nl, een online aanbieder van kantoorruimtes, merkt dan ook dat flexibiliteit in zowel werkplek als huurcontract steeds populairder wordt.

Afbeelding1

Reistijd

Wanneer een medewerker die in Utrecht woont een afspraak heeft in Breda, terwijl het bedrijf gevestigd is in Amsterdam kan de medewerker een flexibele werkplek in Breda of Utrecht gebruiken. Hierdoor wordt aanzienlijk veel reistijd bespaard. Bovendien bieden verhuurders steeds vaker vergaderruimtes aan, die per uur te huren zijn. Dit maakt het makkelijker om op een centrale plek afspraken te maken met klanten die aan de andere kant van Nederland gevestigd zijn.

Naast het besparen van tijd en kosten, worden tevens meer mensen met elkaar in contact gebracht door flexibele werkplekken en huurcontracten. Doordat ondernemers en werknemers met meer regelmaat dan vroeger van werkplek wisselen en omdat in deze kantoren vaak mensen van verschillende organisaties werken in dezelfde ruimte, komen ze veel sneller en vaker met elkaar in contact. Een flexibele kantorenmarkt brengt dus eenvoudig meer mensen met elkaar in contact, wat voor veel bedrijven zeer belangrijk is. Netwerken is nog nooit zo makkelijk geweest als in een flexibele kantorenmarkt.

Kantorenmarkt

Een opkomende vraag naar flexibiliteit vanuit de huurders vergt een flexibilisering van de kantorenmarkt. Werkgevers willen dat hun werknemers op elke plek, op elk tijdstip kunnen werken, om zo de effectiviteit te bewaren. Dit moet echter wel aangeboden worden. Gelukkig beseffen de verhuurders dat flexibiliteit in de kantorenmarkt begint bij de verhuurder en haken deze goed in op de trend. Steeds meer verhuurders bieden namelijk flexibele werkplekken aan. Er zijn bijvoorbeeld veel kantoren in Amsterdam en Utrecht waar het mogelijk is om flexibel om te gaan met de grote van de kantoorruimte. Er kunnen hier vaak naast vaste en volledig ingerichte kantoorruimtes, ook werkplekken, flexplekken en vergaderruimtes gehuurd worden..

Naast flexibele werkplekken worden er ook steeds vaker flexibele huurcontracten aangeboden. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk om een abonnement op voor werk-/flexplekken aan te schaffen. Een aantal verhuurders van kantoorgebouwen werken met dit soort abonnementen. Hiermee is het mogelijk om in verschillende steden te werken bij flexibele kantoren die aangesloten zijn bij hetzelfde concept.

Deel dit artikel met anderen
Koen De Wit - Online marketing en communicatie
Koen de Wit is oprichter van On Mind en mede verantwoordelijk voor online marketing en communicatie bij online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl. Na zijn studie corporate communications aan de UvA is hij vooral actief geweest in online marketing. Door zijn werk voor Flexas.nl is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in het nieuwe werken en hoe dit gefaciliteerd kan worden door de juiste kantoorruimte.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten