Flexwerken en de cloud: technologische ontwikkeling met een grote invloed op de werkvloer

Door Ron Vermeulen van Comparex - 15 februari 2016
Reacties gesloten

flexHet digitaliseren naar online diensten wordt anno 2016 in een nieuw jasje gestoken. Vele ondernemingen gaan over tot het stroomlijnen van de werkprocessen via het brede aanbod van digitale oplossingen. Wat voor gevolg heeft dit in 2016? En wat kunnen wij verwachten van deze sneltrein aan ontwikkelingen? De technologie staat niet stil, uw onderneming toch ook niet?

Werken in de Cloud

Tegenwoordig focussen steeds meer bedrijven zich op big data. Deze data wordt steeds vaker in de cloud opgeslagen in plaats van op lokale bedrijfsservers. Dit zorgt ervoor dat deze data oproepbaar is op verschillende willekeurige plaatsen. De technologische ontwikkelingen omtrent cloud diensten zitten dan ook al jaren in een stroomversnelling. Hierdoor is het voor organisaties tegenwoordig erg eenvoudig om dergelijke diensten te implementeren en de resultaten kunnen enorm zijn. Met de juiste kennis, inzichten en samenwerkingen is het namelijk mogelijk om, via de inzet van de juiste cloud dienst, de gehele interne werkstructuur vele malen efficiënter te maken. De verwachting is dat deze technologische ontwikkelingen de komende jaren alleen maar blijven stijgen.

Bang voor nieuwe technologie!?

Een mogelijk argument om u niet te verdiepen in de cloud is dat medewerkers vaak een afkeer hebben tegen nieuwe technologieën. Verandering binnen organisaties en voornamelijk in vastgeroeste werkprocessen, wekken namelijk van irritatie op bij de werknemer. Werknemers zijn gewend te werken zoals ze dat al jaren doen en tonen weinig interesse voor vernieuwing. Echter, hoeveel werknemers in uw werkomgeving beschikken tegenwoordig over een smartphone of een tablet? En hoeveel daarvan koppelen deze aan werk gerelateerde diensten? Zou u uw werknemer er niet enorm mee helpen wanneer deze zonder gedoe alle benodigde data via de tablet en smartphone zouden kunnen oproeren? Dit zijn trends die u, als onderneming, in de gaten dient te houden en op in dient te spelen.

Flexwerken Flexwerkers

Naast het feit dat er steeds meer mobiele devices worden gebruikt op de werkvloer, ontstaan er ook steeds meer flexwerkers. Vele sectoren, waaronder de financiële sector, zien een toestroom aan flexwerkers ontstaan: werknemers met een flexibel arbeidscontract en die niet over een vaste werkplek beschikken. Managers moeten zich nu en in de toekomst dan ook in toenemende mate openstellen voor het aanbieden van flexibele contracten waarbij de werknemer niet (altijd) op kantoor werkt. Gegeven de toenemende focus op big data anno 2016 verschuift het kantoorwerk sneller dan gedacht in de richting van flexwerkers en cloud diensten.

Andere voordelen van werken met flexwerkers is dat het niet in gebruik nemen van kantoorruimte automatisch kostenbesparend werkt. Daarnaast zorgt de flexwerker voor een frisse blik in de bedrijfsvoering en kan deze, waar nodig, adviezen geven over bepaalde interne werkzaamheden en processen. Omdat flexwerkers zelf hun tijden kunnen indelen zijn ze gelukkiger en gaan ze gemotiveerder aan de slag. Dit lijdt er in vele gevallen toe dat flexwerkers een bovengemiddelde waarde leveren aan de organisatie ten opzichte van vaste werknemers. Tot slot zijn flexwerkers niet plaatsgebonden en kunnen zelfs in het buitenland hun reguliere werkzaamheden voortzetten. Dit alles zorgt er dan ook voor dat steeds meer organisaties de waarde van de flexwerker in beginnen te zien. U toch ook?

Informatie inwinnen

Om deze trends in de gaten te houden, ideeën uit te wisselen met experts in uw vakgebied en informatie in te winnen over cloud diensten worden geregeld kosteloze Microsoft Customer Immersion Experiences georganiseerd. Deze Customer Immersion Experiences focussen zich op de cloud diensten van Microsoft dat, mede door haar positie als markleider, vaak als voorloper van deze nieuwe technologie wordt gezien.

Digitaal lerenWe kunnen concluderen dat digitalisering zich rap blijft ontwikkelen. Dit zijn ontwikkelingen die tal van mogelijkheden aanbieden om interne processen vele male efficiënter te maken. Als organisatie begint het dan ook in toenemende mate essentieel (een hygiënefactor) te worden om in te spelen op deze ontwikkelingen: wil de organisatie haar marktpositie aanhouden of vergroten dan zal ze moeten kijken naar de inzet van flexwerkers en het overstappen op de cloud.

Deel dit artikel met anderen
Ron Vermeulen - Manager Cloud Solutions
Als manager Cloud Solutions houd ik de ontwikkelingen in de markt nauwgezet bij. Mijn passie is het ontwikkelen nieuwe diensten die aansluiten bij de trends en die in het belang zijn van onze klanten. Mijn team is erg belangrijk. Ik haal veel voldoening uit het investeren in de teamleden, zodat zij kunnen groeien en mij verrassen. Ik ben 10 jaar actief geweest in wereld van system integrators. Daardoor heb ik veel inhoudelijke kennis van oplossingen en implementaties. Dat is erg waardevol bij de begeleiding van organisaties naar de cloud. Het helpt bij het identificeren van de juiste aanpak in het transitieproces. Met inspiratiesessies, workshops en adoptieplannen breng ik mijn kennis over. Daarbij vertel ik ook eerlijk wat je juist niet moet doen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten