Freelancers: de ambassadeurs van Het Nieuwe Werken?

Door Koen De Wit van Flexas - 19 januari 2017
Reacties gesloten

Freelancers kunnen zelf hun dagen inplannen en lijken het vaak erg naar hun zin te hebben op werk. Het aantal zzp’ers stijgt de laatste jaren dan ook behoorlijk. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder reden. Zzp’ers geven zelf aan het meest te genieten van de vrijheid, het zelf inplannen van werk, de keuze om op een specifieke locatie te werken en de balans tussen werk en privé. Zo bekeken zijn zzp’ers misschien wel de ambassadeurs van Het Nieuwe Werken. Flexibel in tijd, plaats en duur.

Stagnerende groei van Zelfstandigen

De groei van het aantal freelancers lijkt echter enigszins te stagneren. Met name door de nieuwe wet DBA zijn bedrijven voorzichtiger als het gaat om zzp’ers. Door de aankondiging van de nieuwe wet is er onduidelijkheid ontstaan. Er is echter niet zoveel veranderd. De wet DBA is simpelweg een overeenkomst tussen zzp’er en opdrachtgever. De overeenkomst dient met name gesloten te worden wanneer er twijfel zou kunnen ontstaan over de arbeidsrelatie.

Wet DBA uitgesteld

Na de eerste schok in het bedrijfsleven zal de groei van het aantal zzp’ers naar verwachting weer verder toenemen. Helemaal nu de wet ook nog uitgesteld is. Vandaar dat het aantal bedrijfsverzamelgebouwen en business centers met coworking spaces als paddestoelen uit de grond schiet. In eerste instantie werden deze kantoren alleen in grote steden als Amsterdam opgericht. Nu zien we echter dat dit type kantoor ook steeds vaker in de kleinere steden wordt geïntroduceerd. Denk hierbij aan kantoren in Haarlem of op gunstig gelegen locaties als Schiphol.

kantoorruimte huren hofplein Rotterdam 5

kantoorruimte huren hofplein Rotterdam

Kantoorgebouwen voor freelancers, het MKB en flexwerkers

Freelancers werken vaak in coworking spaces. Het is dé ideale werkomgeving voor zelfstandigen die vaak “alleen” werken. In de coworking spaces werken namelijk verschillende bedrijven, flexwerkers en freelancers in één ruimte. Zo is het gemakkelijk om te netwerken, bij elkaar komen om samen te werken en/of kennis te delen. Vaak gebeurt dit in kantoorverzamelgebouwen en business centers. Dit zijn kantoren waar verschillende bedrijven een kantoorruimte huren, freelancers een werkplek huren en flexwerkers af en toe werken. De kantine, game rooms, lounges en soms ook vergaderruimtes worden gedeeld met alle bedrijven in dit pand.

Het Nieuwe Werken en freelancer zijn?

De nieuwe freelancer past uitstekend in Het Nieuwe Werken. Ze werken vaak met deadlines die gehaald moeten worden. Hoe dat gebeurt maakt uit. Half 9 op kantoor zijn is niet nodig en er zijn ook geen vaste tijden om pauze te nemen. Hier komt veel verantwoordelijkheid bij kijken, want deadlines moeten gehaald worden, ook al betekent dit dat je tot diep in de nacht doorwerkt.

Nieuw project, nieuwe freelancer

Bedrijven proberen ook steeds vaker verandering aan te brengen in teamsamenstelling. Freelancers worden bij een projectgroep gezet, omdat zij voor meer diversiteit zorgen. De term “more flexible teaming” wordt hiervoor gebruikt. De theorie achter het aannemen van freelancers per project is dat freelancers een verse blik hebben. Teams die altijd met elkaar samenwerken hebben op een gegeven moment nieuwe input en een verfrissende blik nodig.

Deel dit artikel met anderen
Koen De Wit - Online marketing en communicatie
Koen de Wit is oprichter van On Mind en mede verantwoordelijk voor online marketing en communicatie bij online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl. Na zijn studie corporate communications aan de UvA is hij vooral actief geweest in online marketing. Door zijn werk voor Flexas.nl is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in het nieuwe werken en hoe dit gefaciliteerd kan worden door de juiste kantoorruimte.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten