Fundament voor samenwerking

Door Marc Baars van Parnassia Groep - 2 december 2014
Reacties gesloten

Succesvol samenwerken en Het Nieuwe WerkenWerk3.0 heeft het afgelopen half jaar een mooie bijdrage mogen leveren aan de implementatie van Het Nieuwe Werken bij een aantal verschillende geestelijke gezondheidszorg (ggz) bedrijven die in één pand zijn ingetrokken om meer en beter samen te werken. Eind september is het pand aan de Carnissesingel in Rotterdam, na een verbouwing, heropend.

Door de verbouwing is de Carnissesingel ingedeeld in activiteitgerelateerde werkplekken. De groeps- en vergaderkamers zijn door de verschillende ggz-bedrijven te boeken en beschikken over de juiste faciliteiten. Het gebouw is voorzien van wifi. Niet alleen handig als je met laptop of tablet werkt, ook de cliënten waarderen dat zij gebruik kunnen maken van wifi. Een deel van de medewerkers is uitgerust met een laptop met 4G verbinding. Zo kunnen zij tijd- en plaatsonafhankelijk werken, want zij kunnen altijd bij de cliëntinformatie.

Niet meer op een eilandje
Maar het allerbelangrijkste is dat deze zes zorgbedrijven samen een cultuur bouwen waarbij zij de werkprocessen op elkaar afstemmen. De eerste duidelijke voorbeelden zijn al zichtbaar: medewerkers van het ene zorgbedrijf doen intakes voor het andere zorgbedrijf zodat de wachtlijsten verkort worden. Ook de cliënten profiteren dus duidelijk van de keuze om dichter bij elkaar te gaan zitten. Collega’s van verschillende organisaties komen elkaar nu veel meer tegen wat een gezonde kruisbestuiving teweeg brengt. De lijntjes zijn veel korter geworden. Het helpt om niet meer op een ‘eilandje’ te zitten, aldus één van de  medewerkers.

De samenwerking is bij de heropening van het pand symbolisch gestart door in de tuin een berkenboompje te planten. De berk symboliseert een nieuwe start waarbij vernieuwing, potentie tot verandering en het open staan voor andere richtingen en doelen voorop staan. De boom staat voor onzelfzuchtigheid en anderen helpen bloeien.  Een mooie symboliek voor een pand dat ooit bestemd was voor maar één ggz-bedrijf en er nu zes huisvest.

Betrokkenheid en HNWEen besparing van ruim zeven ton
Met de inhuizing in één gezamenlijk pand besparen de ggz-bedrijven samen 726.000 euro per jaar! 450.000 euro is geïnvesteerd in verbouwingskosten en nieuw meubilair. Een bedrag dat het eerste jaar direct al ruim is terugverdiend. De besparing op vierkante meters gaat grotendeels terug naar de directe cliëntenzorg. Daar kan nu weer meer in geïnvesteerd worden.

Het fundament is gelegd. De zes ggz-bedrijven hebben binnen negen maanden een situatie gecreëerd waarbij meer geld over is voor de directe zorg, waarbij medewerkers gefaciliteerd worden om plaats- en tijdonafhankelijk te werken en waarbij samenwerking tussen de verschillende zorgbedrijven veel makkelijker is geworden. Werk3.0 is trots op deze ontwikkeling en heeft met heel veel plezier eraan meegewerkt.

Marc Baars is een van de sprekers op het OHNW Congres van 4 december in Nieuwegein. Hij geeft de sessie ‘Een eigen draai aan het Nieuwe Werken’, waarin hij meer vertelt over de invoering van HNW bij de Parnassia Groep, een van de grootste ggz-instellingen in Nederland. Een interactieve praktijkworkshop, over de kansen van HNW, inclusief kritische kanttekeningen en aandacht voor de leermomenten. Wat heeft HNW gebracht voor zowel de organisatie, de medewerker als de patiënt?

Deel dit artikel met anderen
Marc Baars - Bedrijfsvoerder
Marc Baars werkt ruim 25 jaar als behandelaar en bedrijfsvoerder in de GGZ. Momenteel is hij programma manager Het Nieuwe Werken bij de Parnassia Groep. Inmiddels zijn er veel producten en diensten ontwikkeld die ook aan andere instellingen worden aangeboden. Via werk3punt0.nl wordt de ervaring en kennis gedeeld.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten