Ga bloggen; pittige blogsate [#KRHNW]

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Hou een blog bij

In plaats van een wiki te schrijven kan een medewerker zijn kennis ook etaleren door middel van het bijhouden van een weblog. Meestal is deze tevens bedoeld voor de buitenwereld, maar ook intern kan het prima werken.

Maak het inhoudelijk sterk

Recept 38Een weblog of blog is een website met korte, bij voorkeur enigszins actuele berichten. Meestal bevatten die berichten een al dan niet gepeperde mening over de toestand in de wereld of een andere obsessie van de blogger, maar laten we hier afspreken dat dat helemaal niet hoeft. Er zijn al genoeg meningen in deze mediagekke tijd, dus een sterke inhoudelijke blog over een specifiek onderwerp is wat dat betreft een verademing.

Publiceer regelmatig

Het bijhouden van een weblog is een manier om je kennis te etaleren en te delen, maar het vergt wel de nodige discipline. Alleen als je regelmatig een bericht weet te produceren (één bericht per week!), ben je in staat om een trouwe groep volgers te kweken. Mits je bijdragen dan ook nog eens interessant genoeg zijn en goed, op de doelgroep geschreven.

Droog oefenen

Het is dus niet voldoende dat je veel van een onderwerp weet, je moet het ook nog eens goed weten te vertellen. Misschien is het daarom een goed idee om eerst eens ‘droog’ te oefenen. Het is niet zo heel ingewikkeld om een intern weblog te starten waarop je je collega’s op de hoogte houdt van ontwikkelingen en interessante weetjes op jouw vakgebied. Voor een directeur is dit een goede manier om medewerkers op de hoogte te houden van ontwikkelingen en hun te laten weten wat je bezighoudt.

Analyseer en ga de dialoog aan

KRHNW 38-1Als je vervolgens bijhoudt hoe vaak een bericht gelezen wordt, weet je een beetje wat ‘werkt’ en wat niet en kun je je stijl daaraan aanpassen. Helemaal mooi is het als lezers een waarderingscijfer kunnen geven onderaan een bericht. Reageren kan natuurlijk ook altijd, maar de meeste mensen nemen die moeite niet, tenzij ze zich heel erg opwinden. Als je dan helemaal geen reacties krijgt, is dat een beetje demotiverend en heb je het gevoel dat je voor niks zit te schrijven.

Wat trouwens ook goed werkt – een tip van het bedrijfje Winkwaves, dat onder meer online kenniscafés bouwt – is een button met daarop de simpele tekst: ‘Dankjewel voor deze informatie.’ Heel simpel, maar het werkt.

Maak het openbaar en investeer

Als je de smaak te pakken hebt en je bent echt expert op een vakgebied waar meer mensen in geïnteresseerd zouden kunnen zijn, dan open je je blog voor het grote publiek. Volg een cursusje search engine optimization (waarin je leert hoe je je berichten onder de aandacht van de zoekmachines kunt brengen) en schrijven maar. Voor je het weet ben je een gerespecteerd deskundige op jouw vakgebied en word je uitgenodigd om bij Nieuwsuur je mening te geven. Dit straalt uiteraard ook af op de organisatie, en dus mag de organisatie hier best wat tijd en helpdeskcapaciteit aan spenderen.

KRHNW 38-2Aan de andere kant: wees je altijd bewust van je verantwoordelijkheid als je in het kader van je functie een webbericht schrijft. Over het algemeen is men niet zo geïnteresseerd in de mening van Jan Jansen, tenzij Jan de directeur is van een grote, bekende organisatie – dan kan zijn mening zomaar voorpaginanieuws worden.

Volgende week recept 39: Ga online samenwerken; stoofpotje 2.0. Lees het vorige recept: Houd een wiki bij; wiki a la beure, of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

1 reactie


    Onderzoek HNW zegt:

    Wij doen onderzoek vanuit de Vrije Universiteit naar HNW. Zou u ons alstublieft willen helpen met dit onderzoek. Via deze link kunt u een online enquete invullen (5 min): https://vuass.qualtrics.com/SE… . Stuur deze link ook door aan uw HNW-collega’s. Hartelijk bedankt!!