Geen tuin in je kantoor, maar een kantoor in je tuin! Hoe doe je dat?

Geen tuin in je kantoor, maar een kantoor in je tuin. Hoe doe je dat?

Simpel: bouw je huis uit of zet een blokhut neer. Toch?

Ik had echter geen zin in de rompslomp van architecten, Bouw & Woningtoezicht en vergunningen. Been there, done that.

Een tuinhuisje met saunalook? Ook niet mijn kopje thee.

Er is een alternatief. Meerdere wellicht, maar in deze column beschrijf ik mijn route naar thuiswerken voor kleinbehuisden met een tuin.

Aansprekend blijkbaar, er zijn in diverse media al verhalen over thuiswerken mee geillustreerd. Zoals deze week nog in Intermediair.

Voorbeeld IKEA-zeecontainerideale thuiswerkplek container arriveert

Waarom

Mijn huis is klein en laat geen ruimte om een werkkamer in te richten. De zolder heeft geen stahoogte en de keukentafel is voor andere dingen bedoeld. Van de eerste uitwijk werd reeds ruim gebruik gemaakt: publieke werkplekken. In Amsterdam struikel je erover. Van Openbare Bibliotheek tot horeca met free WIFI. Maar vooral ’s avonds, met de kids op bed, is thuiswerken het devies. En voor als je geen zin hebt om weg te gaan natuurlijk.

De tweede uitwijk dan? De tuin!

Voorwaarden

Geen gedoe met bouwvergunningen en een waardevaste, liefst -vermeerderende, investering. De regelgeving staat toe om vergunningsvrij max 30 m2 losstaand, achter je huis te bebouwen, mits een meter uit de erfgrens, niet hoger dan 3 meter en dat na bouw niet meer dan de helft van je perceel bebouwd is. Prima. Dan nog funderen en aard- en nagelvast monteren om de gewonnen meters als woonruimte mee te mogen tellen. Verder het Bouwbesluit in acht nemen. En niet te specifiek maken, met het oog op mogelijk ander gewenst gebruik door toekomstige bewoners. Omdat je er vanuit de woonkamer tegenaan kijkt moet het er ook een beetje uitzien.

ideale thuiswerkplek container hijsenideale thuiswerkplek container vervangen

Alternatieven

Er was 7×3 meter te vergeven qua vrijwel ongebruikt stuk tuin. Een bezichtigde pipowagen bleek onvoldoende stahoogte te hebben. En €17k is wel wat veel voor een van waaibomenhout nieuw gemaakt exemplaar uit Polen. En toen gebeurde het: een foto van een als huiskamer ingerichte zeecontainer met een glaspui over de hele lengte. Dat namaken middels openzagen, versterken en isoleren van een nieuwe of gebruikte zeecontainer bleek echter onhandig. Nog los van de toch wat krappe afmetingen in breedte en hoogte. Bovendien zou dan de gewenste Solarlux vouwwand ‘als vlag een modderschuit sieren’.

ideale thuiswerkplek plaatsing vouwwandideale-thuiswerkplek-leggen-terrasplanken

Gemodificeerde bouwunit

Uiteindelijk viel de keuze op een bouwunit zoals vaak geschakeld of gestapeld te zien op bouwplaatsen. Op maat geleverd in 7x3x3 meter. Twee wanden open en twee geisoleerd. Met dakdoorvoer voor de houtkachel. Een rondje buren leverde geen problemen op. Graag heien zonder trillingen, dat wel. Vanwege een te plaatsen vouwwand en zompige poldergrond zijn er vier palen tot op het zand de grond ingedraaid. Twee stroken beton verder werd het ‘kantoor’ op z’n plek gehesen. Aansluiting op water, riool en gas heb ik achterwege gelaten. Daarvoor zijn prima alternatieven ‘zo dicht bij huis’. Het klussen omvatte modificaties om stelkozijnen en dakramen te plaatsen. Een schoorsteen erop, electra erin en afwerken maar. WIFI vanuit huis. Tip van bevriende architect: leg er een planken terras omheen, dan lijkt het groter. Zo gezegd, zo gedaan. Beamer aan het plafond, beetje leuk inrichten en klaar!

Ideale thuiswerkplek winterochtend en sneeuwIdeale Thuiswerkplek zomeravond

Multifunctioneel

Nog niet van naam voorzien (suggesties, iemand?) overtreft ‘de container’ alle verwachtingen. Bedoeld als thuiswerkplek wordt er inmiddels bijna 7×24 uur gebruik van gemaakt. Voor werk (lezen, schrijven, bellen, presentaties, cursus, vergadering), maar ook als lounge- en logeerplek, thuisbioscoop, speelkamer en restaurant. Een kopje koffie drinken in de ochtendzon of in de winter lekker fikkie stoken, boeken lezen of muziek luisteren. Voor elk wat wils, de reacties zijn steevast enthousiast. De kosten bedroegen uiteindelijk bijna 3x de bezichtigde pipowagen. Gelukkig is de waarde van de gerealiseerde meters nog weer hoger. Een goede investering dus, op alle gebied.

ideale thuiswerkplek interieur 's avondsideale thuiswerkplek

Trend?

Geen tuin in je kantoor, maar een kantoor in je tuin. Misschien wordt het een nieuwe trend? Als ik deze site mag geloven zal het niet lang duren voordat de betekenis van het begrip kantoortuindefinitief verandert. Het beeldverslag van het hele project staat hier.

Deel dit artikel met anderen
Sam van Buuren - Zelfstandig adviseur & internetondernemer
Sam van Buuren helpt (netwerk)organisaties tot 250 mensen met Het Nieuwe Werken. Zijn aanpak is pragmatisch en actiegericht. Hij geeft ook workshops en lezingen, is docent en auteur. Meest recente initiatief: Nederland Werkt Online.nl
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

28 reacties


  Werken20 zegt:

  Hai Sam, geweldig, mooi artikel en goed beschreven! Hopelijk ben je hiermee inderdaad een trendsetter! Ik had de foto in je tuinkantoor – in Intermediair van 24 september bij het artikel over thuiswerken – wel gezien, maar niet meteen gerealiseerd dat jij het was. Wel prima PPR (personal public relations) overigens ;-). Groeten, Arjan Hooiveld

  Werken20 zegt:

  Hai Sam, geweldig, mooi artikel en goed beschreven! Hopelijk ben je hiermee inderdaad een trendsetter! Ik had de foto in je tuinkantoor – in Intermediair van 24 september bij het artikel over thuiswerken – wel gezien, maar niet meteen gerealiseerd dat jij het was. Wel prima PPR (personal public relations) overigens ;-). Groeten, Arjan Hooiveld

  Guest zegt:

  Ik heb al eens met het idee gespeeld om een oude zeecontainer te verbouwen, maar omdat de nood naar extra ruimte op dit moment nog niet zo hoog is heb ik dit plan nog niet uitgevoerd. Ik vind de bouwunit echter een heel mooi alternatief voor een oude container.

  Zou je wat meer inzicht willen geven in de kosten van dit project? Ik ben erg nieuwsgierig waar de kosten precies in gaan zitten. Mijn verwachting was dat ik een zeecontainer kon kopen, plaatsen, verbouwen en inrichten onder de 20k maar door jouw verhaal begin ik daar nu aan te twijfelen.

  Hoe bevalt de bouwunit vanuit praktisch oogpunt? Krijg je geen last van vocht als je ’s winters een paar dagen niet stookt in de unit? Maak je de houtkachel daadwerkelijk aan als je ’s avonds nog een uurtje wilt werken of ga je dan toch aan de keukentafel zitten?

  Guest zegt:

  Ook leuk: http://www.nomadesk.ie/2009/04/15/pod-desking/

  Guest zegt:

  Ik heb al eens met het idee gespeeld om een oude zeecontainer te verbouwen, maar omdat de nood naar extra ruimte op dit moment nog niet zo hoog is heb ik dit plan nog niet uitgevoerd. Ik vind de bouwunit echter een heel mooi alternatief voor een oude container.

  Zou je wat meer inzicht willen geven in de kosten van dit project? Ik ben erg nieuwsgierig waar de kosten precies in gaan zitten. Mijn verwachting was dat ik een zeecontainer kon kopen, plaatsen, verbouwen en inrichten onder de 20k maar door jouw verhaal begin ik daar nu aan te twijfelen.

  Hoe bevalt de bouwunit vanuit praktisch oogpunt? Krijg je geen last van vocht als je 's winters een paar dagen niet stookt in de unit? Maak je de houtkachel daadwerkelijk aan als je 's avonds nog een uurtje wilt werken of ga je dan toch aan de keukentafel zitten?

  Sam van Buuren zegt:

  @guest. De kleinste containers ‘waar je inpast’ zijn 3x3x2,5 meter. Die kosten nieuw, in kleur gespoten, geisoleerd, voorzien van electrische kachel, raam en deur minder dan €4.000. Een hijskraan €250, wat aanpassingen aan je tuin (electrakabel), een tafel, stoel en lamp erin en je kan voor onder de €5.000 klaar zijn. Dezelfde maatvoering in kunststof kost €15.000. Mijn grotere container was een nieuwe BUKO flexibele unit en kostte €8.500 incl btw. Ze leveren ze ook gebruikt. Vier palen schroeven en fundering was €3.000. De knaller was de vouwwand, een Solarlux SL80: €13.000. Dat kan natuurlijk ook eenvoudiger en goedkoper. Met een houten kozijn, vast glas en twee openslaande deuren ben je voor minder dan de helft klaar. De glasplaat op de kopse kant €3.000. Wel met isolatie- en veiligheidsglas, dat dan weer wel 🙂 Dan nog paar duizend euro voor electra, gipswanden, vloer. Ik ben met 2 dakramen, houtkachel, kast, bedbank, tafels, stoelen, daklichten, nieuwe terrasplanken, beamer, inbouwspots, zitzak, gordijnen wat verder doorgeschoten. Maar dat is natuurlijk allemaal naar eigen budget, smaak en het al dan niet hebben van 2 rechterhanden in te vullen en te begroten. In totaal heeft het hele project me een kleine €40k gekost. Afhankelijk van maatvoering en afwerking moet je met jouw inschatting van €20k prima uit de voeten kunnen.

  Door de hele goede isolatie hoeft van april-oktober de kachel niet aan. Eerder moet het dak of deur open. Even de zon erop en het is warm. In de winter als het snachts vriest, is de temperatuur in de container 0 graden. Het kost mijn Janus 9kw houtkachel dan een uur om er 20 graden van te maken. Dan kan je kachel laten doven en blijft het een uur of 4-5 behaaglijk. Daarna evt weer opstoken. Midden in de winter een uurtje in de container kan dus prima, als je dan maar tevoren even de kachel hebt gestookt. Als je dat al eerder hebt gedaan. Kan je er savonds ook weer prima even een uurtje induiken. Je kan uiteraard ook voor een andere warmtebron kiezen zoals een CV ketel met radiatoren of een electrische kachel. De houtkachel geeft de hele ruimte echter een ‘warm hart’ en een te gekke sfeer, zeker in de winter. Haardhout laat ik komen van haardhout.com.

  Ik heb geen last van vocht. Alles goed geisoleerd en geventileerd. Ventilatie onder het dak is bij deze unit ingebouwd. Een zeecontainer is potdicht dus daar moet je voorzieningen voor treffen dat condensatievocht tussen isolatie en wanden/dak wegkan.

  Succes met je project!

  Guest zegt:

  Ook leuk: http://www.nomadesk.ie/2009/04/15/pod-desking/

  Guest zegt:

  Sam, bedankt voor je extra uitleg. Ik vind het super mooi geworden. Je mag er trots op zijn.

  Sam van Buuren zegt:

  @guest. De kleinste containers 'waar je inpast' zijn 3x3x2,5 meter. Die kosten nieuw, in kleur gespoten, geisoleerd, voorzien van electrische kachel, raam en deur minder dan €4.000. Een hijskraan €250, wat aanpassingen aan je tuin (electrakabel), een tafel, stoel en lamp erin en je kan voor onder de €5.000 klaar zijn. Dezelfde maatvoering in kunststof kost €15.000. Mijn grotere container was een nieuwe BUKO flexibele unit en kostte €8.500 incl btw. Ze leveren ze ook gebruikt. Vier palen schroeven en fundering was €3.000. De knaller was de vouwwand, een Solarlux SL80: €13.000. Dat kan natuurlijk ook eenvoudiger en goedkoper. Met een houten kozijn, vast glas en twee openslaande deuren ben je voor minder dan de helft klaar. De glasplaat op de kopse kant €3.000. Wel met isolatie- en veiligheidsglas, dat dan weer wel 🙂 Dan nog paar duizend euro voor electra, gipswanden, vloer. Ik ben met 2 dakramen, houtkachel, kast, bedbank, tafels, stoelen, daklichten, nieuwe terrasplanken, beamer, inbouwspots, zitzak, gordijnen wat verder doorgeschoten. Maar dat is natuurlijk allemaal naar eigen budget, smaak en het al dan niet hebben van 2 rechterhanden in te vullen en te begroten. In totaal heeft het hele project me een kleine €40k gekost. Afhankelijk van maatvoering en afwerking moet je met jouw inschatting van €20k prima uit de voeten kunnen.

  Door de hele goede isolatie hoeft van april-oktober de kachel niet aan. Eerder moet het dak of deur open. Even de zon erop en het is warm. In de winter als het snachts vriest, is de temperatuur in de container 0 graden. Het kost mijn Janus 9kw houtkachel dan een uur om er 20 graden van te maken. Dan kan je kachel laten doven en blijft het een uur of 4-5 behaaglijk. Daarna evt weer opstoken. Midden in de winter een uurtje in de container kan dus prima, als je dan maar tevoren even de kachel hebt gestookt. Als je dat al eerder hebt gedaan. Kan je er savonds ook weer prima even een uurtje induiken. Je kan uiteraard ook voor een andere warmtebron kiezen zoals een CV ketel met radiatoren of een electrische kachel. De houtkachel geeft de hele ruimte echter een 'warm hart' en een te gekke sfeer, zeker in de winter. Haardhout laat ik komen van haardhout.com.

  Ik heb geen last van vocht. Alles goed geisoleerd en geventileerd. Ventilatie onder het dak is bij deze unit ingebouwd. Een zeecontainer is potdicht dus daar moet je voorzieningen voor treffen dat condensatievocht tussen isolatie en wanden/dak wegkan.

  Succes met je project!

   Guest zegt:

   Sam, bedankt voor je extra uitleg. Ik vind het super mooi geworden. Je mag er trots op zijn.

  Anonymous zegt:

  Wow, leuk! maar naast een klein huis heb je dan wel een flinke tuin nodig… en een flinke portemonee als ik het zo lees.

  Guest zegt:

  Wow, leuk! maar naast een klein huis heb je dan wel een flinke tuin nodig… en een flinke portemonee als ik het zo lees.

  Myrthe zegt:

  Hoi Sam,

  Het ziet er prachtig uit!
  Nu heb jij voor een hele creatieve oplossing gekozen, maar zit ik met een paar algemene vragen die ik aan de lezers van deze pagina zou willen stellen:

  – Waar wil de nieuwe werker wonen en waarom?
  – Wat voor soort woning is ideaal voor de nieuwe werker? (kloop/huur/type/grote/etc.)
  – Hoe omschrijf je, als nieuwe werker, je ideale woonomgeving (wijkniveau)?
  – Welke voorzieningen worden er in de woonomgeving gewenst? (commerciele -en maatschappelijke voorzieingen).

  Als beleidsadviseur wonen ben ik opzoek naar antwoorden op deze vragen. Misschien voldoen de huidige bestaande -en nieuwbouw woningen al, maar wellicht hebben de nieuwe werkers hele andere wensen.
  Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie woonwensen!

  Myrthe zegt:

  Hoi Sam,

  Het ziet er prachtig uit!
  Nu heb jij voor een hele creatieve oplossing gekozen, maar zit ik met een paar algemene vragen die ik aan de lezers van deze pagina zou willen stellen:

  – Waar wil de nieuwe werker wonen en waarom?
  – Wat voor soort woning is ideaal voor de nieuwe werker? (kloop/huur/type/grote/etc.)
  – Hoe omschrijf je, als nieuwe werker, je ideale woonomgeving (wijkniveau)?
  – Welke voorzieningen worden er in de woonomgeving gewenst? (commerciele -en maatschappelijke voorzieingen).

  Als beleidsadviseur wonen ben ik opzoek naar antwoorden op deze vragen. Misschien voldoen de huidige bestaande -en nieuwbouw woningen al, maar wellicht hebben de nieuwe werkers hele andere wensen.
  Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie woonwensen!

  Joost zegt:

  Een ander alternatief wat iets minder plek in neemt in je tuin kun je hier vinden:
  http://www.idealize.nl/2009/03/smartworking-werkplek-voor-thuiswerkers/
  2 bij 2 meter en een stroomkabel is dan voldoende.

  Smyrthie1 zegt:

  dat ziet er goed uit, waar kun je zo'n container kopen? en kun je zelf alle opties aangeven?

   samvanbuuren zegt:

   @smyrthie1 Mijn casco komt bij Buko vandaan. De mede door hen doorontwikkelde versie heeft afgelopen Bouwrai een innovatieprijs gewonnen en is te koop via http://www.hubbels.eu. Die meet 3x3x3 meter en is idd geheel modulair. Succes!

  samvanbuuren zegt:

  @smyrthie1 Mijn casco komt bij Buko vandaan. De mede door hen doorontwikkelde versie heeft afgelopen Bouwrai een innovatieprijs gewonnen en is te koop via http://www.hubbels.eu. Die meet 3x3x3 meter en is idd geheel modulair. Succes!

  Evert Bal zegt:

  Handig! Is er zoiets ook beschikbaar voor een kantoor in een kerk? Binnenkort beschik ik over een kerk voor werkruimte.

  Desirée zegt:

  Ik wil graag een atelier, heb al diverse plannen voor mijn huis gemaakt maar het werd allemaal erg duur. Daarnaast stond ik laast weer eens in mijn keuken te zagen en te timmeren en bedacht me dat een goede werkplaats ook wel erg fijn kan zijn, dus het plan om uit te wijken naar de tuin, de huidige houten schuur te vervangen voor een grotere met overkapping was snel gemaakt. En ach beeldhouwen moet je eigenlijk ook niet in huis willen doen. Alleen wat standaard in de handel is, is zo lelijk. Deze is wel mooi, zelfs in een kleine tuin komt dit tot zijn recht. Ga hier eens heel goed over nadenken…

  Groeten, Desirée

  Esme zegt:

  hoi Sam,

  geweldig idee. weet je zeker dat om dit te plaatsen ik geen bouwvergunning nodig heb? Waar kan ik dat nagaan?

  Mvg ESme