Gejaagd door de wind en de zon

Het Nieuwe Werken gebeurt in een groen kantoorDe uittocht naar zonnige vakantieoorden is in Midden-Nederland al begonnen. Een derde van de werknemers checkt zijn mail op vakantie. Werken vanaf de camping moet kunnen. Maar hoe zorg je dat jij je niet laat voortjagen door het werk, maar liever door de zon en de wind? Waar gaat het nou eigenlijk om bij HNW? Wat mij betreft om duurzame inzetbaarheid, gelukkige medewerkers en een zonnig en groen bedrijfspand.

Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd van de Nationale Nieuwe Werken Barometer. Welzijn, balans werk/privé en betrokkenheid van werknemers blijken onder Het Nieuwe werken te verbeteren. Dat is uiteraard goed nieuws voor werknemers, en ook voor werkgevers. Want een gezonde werkomgeving draagt ook bij aan een dalend ziekteverzuim.

Een gezond bedrijf

In gezonde bedrijven gaat het om meer dan een dalend ziekteverzuim en een stijging van de productie. Een gezond bedrijf is ook aantrekkelijk voor mensen die hier graag willen werken. Bijvoorbeeld door werknemers grotendeels zelf de regie over het eigen werk te laten voeren: zelf bepalen waar en wanneer je werkt helpt om de versnippering in het dagelijkse leven terug te brengen naar tijdsblokken waarover je zelf de regie hebt. Hierdoor ontstaat meer rust in de gejaagdheid van ons bestaan.

Een gezonde werkomgeving heeft nog veel meer kenmerken. Veel ziekenhuizen bijvoorbeeld maken een omslag naar een healing environment sinds onderzoek heeft uitgewezen dat verblijven in een prettige omgeving (denk aan kleur, gezond en lekker eten, zelf invloed hebben op wat er aan de muur hangt) bijdraagt aan een sneller herstel. Een aantrekkelijk bedrijf creëert in mijn ogen ook een aantrekkelijke en gezonde verblijfsruimte voor haar medewerkers. Ik noem dit het groene kantoor.

Zonnig dak

Mijn flexibele werkplek bracht me deze week ook naar een ruimte die ik deelde met onze campagneleider voor zonnige daken. Op 21 juni, de Dag van de Zon, zijn de eerste zonnepanelen gelegd op het enorme dak van het nieuwe centraal station in Rotterdam. Dit wordt met bijna 10.000 m2 het grootste zonnestationsdak van Europa. We fantaseerden over de vele vierkante kilometers aan daken op kantoren en andere bedrijfspanden die vol zouden liggen met zonnepanelen.

Veel mensen weten het niet, maar in Nederland hebben we een enorme potentie voor zonnestroom. We hebben voldoende zonne-uren en op de lange termijn zou de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland met zon kunnen worden opgewekt. Duitsland produceert per inwoner 52 keer meer zonnestroom dan Nederland en de zon schijnt daar echt niet veel vaker. Een verlaging van het BTW-tarief op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan mensen in Nederland net over de drempel trekken. Als jij ook zo’n energieke zonaanbidder bent of als jouw bedrijf flink wat zonnepanelen op het dak wil, sluit je dan bij ons aan en zet je handtekening voor meer zonnepanelen.

Duurzame inzetbaarheid

Schoon, gezond en mooi. Het zijn voor mij de sleutelwoorden voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een duurzame toekomst voor onze wereld. Dat is waar we voor werken. Werken om te leven. Niet gejaagd door de baas of door het werk dat ons leven dicteert, maar met regie over ons eigen leven. Met warme zon en frisse wind, dat is pas echt duurzaam.

Deel dit artikel met anderen
Willem-Jan van Grondelle - Campagneleider ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’
Willem-Jan van Grondelle is campagneleider van ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’, een initiatief van Natuur & Milieu samen met tal van bedrijven, organisaties en overheden. Hiervoor organiseerde hij o.a. het project c,mm,n, de Auto van de Toekomst op de AutoRAI 2007 en 2009. Zijn passie is om samen met anderen groene innovaties op te sporen en te versnellen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


  Henk Brentjes zegt:

  Willem-Jan, leuk verhaal. Wil je misschien ook eens een blog schrijven voor de facility-info? We hebben 5.000 gerichte bezoekers per week, die zeker ook geinteresseerd zijn in HNW.

  Cees van Buchem zegt:

  Beste Willem-Jan, ik deel je uitgangspunten en ambitie. Zou hier aan willen toevoegen een flexibele werkplaats dicht bij huis, waar zowel zelfstandige ondernemers als werknemers terecht kunnen. Mijn ervaring is dat daar zeer verrassende en inspirerende verbindingen ontstaan. Goed voor de wijk/het dorp, en ook minder files. Groet, Cees van Buchem. PS: Ik zal tekenen voor meer zonne energie.

  Piet zegt:

  Leuk verhaal hoor, het zou top zijn als je inderdaad voor de facility-info zou schrijven!

  Groupon