Gelukkig, maar niet op het werk?

Door Lieke Bezemer van - 13 maart 2019
Reacties gesloten

Op 20 maart is het de Internationale dag van het geluk. Nederland scoort met een zesde plaats hoog op de wereldranglijst van gelukkige landen, maar geldt dat ook voor ons werk? Happyologist Lieke Bezemer geeft hier antwoord op. 

Als we kijken naar geluk op de werkvloer is er echt nog veel werk te doen. Uitval door psychisch verzuim is nog nooit zo hoog geweest: 16 procent van de werkenden ervaart burn-out klachten. En het aantal verzuimdagen bij een burn-out is de afgelopen jaren zelfs verdubbeld naar 240 dagen. Tel daarbij op dat er in sectoren als de zorg en het onderwijs ook nog eens krapte is op de arbeidsmarkt en je kunt je voorstellen dat het geluk op de werkvloer geen vanzelfsprekendheid is.

Hoe creëren we meer geluk op de werkvloer?

De kern en daarmee het begin van de oplossing is dat organisaties de mensen weer centraal moeten stellen en in mogen zetten op het geluk van hun medewerkers. Een mooi voorbeeld daarvan is Evelien Veenman van Experius die met iedere medewerker tweewekelijks al lopend een gesprek heeft met als belangrijkste doel te weten hoe het echt met iemand gaat en te horen wat er speelt. Medewerkers die gelukkig zijn, voelen zich van toegevoegde waarde, kunnen hun talenten benutten, hebben invloed op de manier waarop zij hun werk uitvoeren en hebben het gevoel ergens bij te horen.

De effecten van gelukkige medewerkers zijn verbluffend:

65% minder verloop
37% minder verzuim
21% meer productiviteit
22% meer winst

Deel dit artikel met anderen
Lieke Bezemer - Happyologist
Lieke Bezemer, happyologist, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar werkgeluk en een praktisch model ontwikkeld voor werkgeluk. Bezemer laat zien dat er niets zweverigs is aan geluk. Lang is gedacht dat succes leidt tot geluk, het tegenovergestelde is echter waar: gelukkige medewerkers maken een organisatie succesvol. Haar boek Werkgeluk werkt! heeft een top 5 notering op de bestsellerlijst van Managementboek.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten