Gemiste kansen van ICT in Het Nieuwe Werken

Door Arthur Turksma van triptic - 25 november 2014
Reacties gesloten

Toekomst ICTICT is essentieel voor Het Nieuwe Werken, maar doet vaak niet wat het moet doen. Wat wordt er over het hoofd gezien?

Laten we even beginnen bij het begin. Het Nieuwe Werken wordt vaak onderverdeeld in 3 elementen:

  • Bricks: de fysieke werkplek
  • Bytes: de technologie
  • Behaviour: werkmanieren en -gedrag

Als ondernemer in online communicatie hou ik me al ruim 20 jaar bezig met de bytes. Technologie kan het veranderende behaviour in Het Nieuwe Werken mooi ondersteunen. En daar ligt een gemiste kans van ICT.

Hoe bytes in dienst staan van zelfsturing en meer
De nadruk ligt vaak op zaken als BYOD (Bring Your Own Device), WiFi op de werkplek en veilig inloggen vanuit huis. Dat is ook belangrijk, maar er is amper aandacht voor de plek waar HNW juist zoveel aan heeft: de digitale werkplek. Want de digitale werkplek stelt mensen in staat om daadwerkelijk ‘nieuw’ te werken.

Sinds de wedergeboorte van het intranet zie ik dat als de digitale werkplek.
Een platform waar medewerkers eenvoudige discussietools vinden en waar persoonlijke, taakgerichte informatie naar ze toe komt. Zo is het ideaal voor flexibele samenwerking en van onschatbare waarde voor zelfsturing, dat binnen HNW ontzettend belangrijk is aangezien er meer op resultaat dan op proces wordt gestuurd.

Ook is het een platform waarmee ze plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken – precies wat steeds meer mensen zouden willen, zoals uit onderzoek van Raet en TNS NIPO bleek.De digitale werkplek verdient dus meer aandacht.

Bytes kunnen verleidelijk zijn
Het is dan wel essentieel dat het platform niet alleen functioneel is, maar ook prettig om mee te werken. Dat is een andere gemiste kans van ICT.
Vaak zijn zulke platforms namelijk vanuit een soort systeemdenken ontwikkeld. Je ziet dat terug in de gebruikersvaring. Jij kent vast ook wel zo’n systeem waar je het liefst zo min mogelijk mee werkt.

Het heeft meer impact als het is ontwikkeld vanuit de behoeftes van medewerkers. Ook ziet het er dan al gauw beter uit. Dat zijn twee factoren die ervoor zorgen dat het beter aanslaat bij medewerkers. En dat bevordert de transitie naar de nieuwe manieren van werken.

Er wordt al veel nagedacht over manieren om gebouwen, kantoorruimtes, meubels af te stemmen op Het Nieuwe Werken. Maar op de digitale werkplek breng je misschien nog wel meer tijd door. Denk daarom voortaan ook aan verleidelijke bytes.

ICT, de wet en Het Nieuwe WerkenZo komt de digitale werkplek Het Nieuwe Werken ten goede
Voorkom dat je op het gebied van ICT kansen mist als je met HNW aan de slag gaat. Zorg voor een prettige digitale werkplek met taakgerichte informatie en flexibele samenwerkingstools, zodat je een overtuigend antwoord geeft op de terechte vraag “Wat heb ik eraan?”.

Zo’n digitale werkplek creëert de verandering niet, maar ondersteunt ‘m enorm. Op de digitale werkplek kun je medewerkers dan deelgenoot maken van de verandering die HNW is. Waar ze ook zijn, en met welk device ze ook werken. Dat zorgt voor de verbinding en de betrokkenheid die zo essentieel is.

Hoe je dat in de praktijk succesvol doet, vertel ik je op 4 december op het Congres Over Het Nieuwe Werken tijdens de workshop ‘De nieuwe digitale werkplek’. Er zijn nog plaatsen: schrijf je snel in.

 

Deel dit artikel met anderen
Arthur Turksma - Strateeg
Arthur Turksma is mede-eigenaar en strateeg bij triptic, een Eindhovens bureau voor online communicatie dat dit jaar twee internationale designprijzen won met Iris Intranet.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten