Generatie Y en keuzestress: bent u als organisatie machteloos?

Door Wilma Kuipers van - 20 september 2016
Reacties gesloten

De Vlaamse Jeugdraad luidde in juli dit jaar de noodklok. Bijna 1 op de 4 jongeren leidt onder psychische problemen mede door de hoge maatschappelijke verwachtingen. Volgens socioloog Piet Bracke komt dat door de alsmaar toenemende druk; jongeren hadden nooit zo veel vrijheden en mogelijkheden als vandaag de dag. Ik verwacht dat deze cijfers onder de Nederlandse generatie Y, geboren tussen 1980 en 2001, niet erg zullen verschillen met die van onze zuiderburen. Een ontwikkeling die de HR-professional ongetwijfeld zorgen baart. Immers, psychische problemen kunnen het functioneren van de werknemer flink in de weg gaan zitten. Al helemaal als die problemen uiteindelijk leiden tot een burn-out of fysieke klachten. Ben je machteloos als organisatie?

Uitblinken

Generatie Y staat bekend als de energieke alleskunners. Ze blinken uit op school, in hun hobby’s, in hun algemene kennis en in sport. Het verschil met oudere generaties is dat zij alles breeduit ventileren op social media. Op Facebook, Instagram en Snapchat is er altijd wel iemand die ergens in uitblinkt. Er zijn mogelijkheden te over. Voor jonge werknemers van generatie Y ligt werk- of keuzestress op de loer en dat kan tot problemen leiden. Als zich te veel mogelijkheden aandienen en als het veranderen van baan leidt tot een gebrek aan enige binding met de organisatie kan dat ten koste gaan van het welzijn op het werk.

Jonge werknemers werken buiten foto Unsplash Alexis Brown

Jonge werknemers werken buiten foto Unsplash Alexis Brown

Kies de juiste leider

Juist op dit soort terreinen kan de werkgever of een HR-professional van levensbelang zijn. Een goede, coachende leider kan de werknemer ondersteunen in het maken van de juiste keuze op het juiste moment en kan voorkomen dat mensen in hun enthousiasme dreigen op te branden. Investeren in goede managers is dan ook van groot belang voor een organisatie. Maar wat zijn de eigenschappen van zo’n leidinggevende? En welke invloed heb je als organisatie?

Inspireren & motiveren

Leidinggevenden moeten over de juiste coachende eigenschappen beschikken. Dat betekent: inspireren en motiveren maar ook: helpen bij het maken van de juiste keuze op het juiste moment. Bij het aannemen van nieuwe leidinggevenden is het belangrijk dat u selecteert op deze vaardigheden. En investeer bij uw huidige leidinggevenden in training. Op deze manier zorgt u ervoor dat er een cultuur binnen de organisatie ontstaat die aansluit bij zowel de leidinggevenden als bij generatie Y. Talenten worden dan optimaal benut.

Geen stress, maar binden & boeien

Het honderd procent voorkomen van werk- of keuzestress is een utopie. Maar door de leiderschapsstijl binnen uw organisatie te baseren op de behoeften en wensen van de generatie Y, bent u in ieder geval een stuk dichter bij een positieve werkomgeving. Zorg dat ze vrijheid krijgen en worden gestimuleerd en geïnspireerd. Zo blijft uw werknemer niet alleen stressvrij, maar zal hij zich ook zeker meer gebonden voelen.

Meer weten over de ideale leider voor generatie Y? Download het whitepaper ‘Zo bindt en boeit u generatie Y’ van Profile Dynamics via de volgende link: https://www.profiledynamics.nl/nl/newsroom/whitepapers/zo-bindt-en-boeit-u-generatie-y#.V3NvfOuLTX4

Deel dit artikel met anderen
Wilma Kuipers -
Wilma Kuipers is mede-oprichter van Profile Dynamics. Het bedrijf biedt inzicht in de onderliggende waardensystemen die mensen hanteren en die grotendeels hun denken en gedrag bepalen, maar dat is niet het enige. Het geeft tevens de mogelijkheid om deze praktisch te benutten. Een sleutel tot succes om de organisatie en de mensen die er werken beter op elkaar af te stemmen, de werksfeer te verbeteren en de organisatie op een hoger plan te brengen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten