Geniet extra van de zomer met een thuiswerkdag

Door Monique Baas van Talk & Vision - 17 juni 2014
Reacties gesloten

thuiswerkDe zomer komt er weer aan: dat betekenen lange en warme dagen op kantoor. Genieten van de zon zit er van maandag tot en met vrijdag tussen negen en vijf niet in. Of toch wel? Het Nieuwe Werken (HNW) geeft je de mogelijkheid om flexibel om te gaan met werktijden en ook eens een dag thuis te werken. In de zomer is de verleiding tijdens een thuiswerkdag misschien groot om andere plannen te maken dan je te focussen op jouw werkzaamheden. Maar aan het einde van de dag moet het werk af zijn.

Hoe plan je een thuiswerkdag effectief in zodat je alle werkzaamheden gedaan kan krijgen, maar je ook kunt genieten van de zomer? Daar zoom ik in dit blog op in.

Plan je dag goed in
Zoals je op normale werkdagen je agenda inplant, doe je dat ook gewoon voor de dagen dat je thuis werkt. De taken die je op kantoor uitvoert, doe je die dag thuis. Het enige grote verschil is dat je op een andere plek zit. Hoewel je niet bij iemand de kamer in kan lopen voor een snelle vraag, kun je deze wel stellen via de telefoon of e-mail. Iedereen zit achter zijn computer en is dus in staat om snel te reageren.

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je zelf kunt bepalen op welke tijdstippen je werkt, zolang je het aantal uren van je werkdag maar vol maakt. Begin op een zonnige zomerdag daarom al rond zeven uur ’s ochtends en plan een lange middagpauze in. Vervolgens kun je in de namiddag weer beginnen en werk je langer door dan normaal. De hele dag buiten zitten is natuurlijk niet de bedoeling, dan zal je toch een vrije dag moeten opnemen!

Virtuele meetings
Heb je op jouw thuiswerkdag een belangrijke meeting gepland staan met een klant, dan kan deze gewoon doorgaan. Er zijn tegenwoordig diverse alternatieve oplossingen voor face-to-face meetings, waar de kwaliteit van de bespreking niet onder hoeft te leiden. Met behulp van audio- en videoconferencing via de laptop, tablet of smartphone, kan er real-time worden overlegd met partners, klanten en medewerkers in het binnen- en buitenland. Een bijkomend voordeel hiervan is dat er geen reiskostenvergoeding gerekend hoeft te worden.

Zorg ervoor dat je tijdens een virtuele meeting vanuit huis wel professioneel over komt op beeld. Om de kwaliteit van de bespreking te optimaliseren kun je het beste in een stille ruimte gaan zitten, waar je goed zichtbaar bent voor je gesprekspartner. Ga dus niet in de keuken of buiten in de zon zitten. Wanneer er licht in je camera schijnt, wordt dat namelijk automatisch gecompenseerd en verschijnt er een zwarte schim in beeld.

Door HNW werken kun je in de zomer prima een thuiswerkdag inplannen waarop je vrije tijd combineert met jouw werkzaamheden. Zorg er echter altijd voor dat je professioneel blijft en de kantjes er niet van af loopt.

Deel dit artikel met anderen
Monique Baas - Marketing communicatie manager
Monique Baas is marketing communicatie manager bij Talk & Vision (100 procent dochter van KPN). Baas is betrokken bij introducties van nieuwe diensten, marketing campagnes en interne- en externe communicatie rond het thema Samenwerken op afstand: videoconferencing. En dan met name Cloud Video Services. Daarnaast is Baas verantwoordelijk voor de online marketing.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten